Beste antilekbeker

Om het kleintje alvast te laten wennen aan een grote of open kinderbeker kun je alvast gebruik maken van een antilekbeker. Bovendien scheelt dit veel natte vloeren omdat morsen en lekken vrijwel niet mogelijk is. Dit is ideaal voor de ontwikkeling en leren ze alvast uit een beker drinken. Dit vergemakkelijkt de overgang naar een gewone open beker. In dit artikel gaan wij verder in op wat de beste antilekbeker is en wat de verschillen zijn tussen de soorten.

Het drinken uit een beker kun je al starten tussen de 6 en 8 maanden als de baby ook al rechtop kan zitten. Je kunt dan beginnen met een tuitbeker omdat deze makkelijker zijn om uit te leren drinken en ook vrijwel lekvrij zijn. Kies dan wel voor een niet al te grote of zware antilekbeker die twee oortjes heeft zodat het kleintje deze makkelijk kan vastpakken. Dit zal best wat tijd kosten en later kun je ervoor kiezen om voor een rietjesbeker of een 360-graden drinkbeker te gaan. Deze zijn goed voor de mondontwikkeling en helpen ook als oefenbeker met de overgang naar een open drinkbeker.

Dit zijn de beste antilekbekers:

Munchkin Miracle 360 oefenbeker

Beste antilekbeker

Munchkin Miracle 360 antilekbeker
  • 360-graden oefenbeker
  • 207ml, 296ml, 414ml
  • Verkrijgbaar in 4 kleuren
  • Vanaf 12 maanden

De Munchkin Miracle is een antilekbeker zonder tuitje waarbij het kindje aan de hele rand kan drinken. Zodra de baby de zuigt aan het de rand komt er drinken uit en het stopt ook weer automatisch. Zo kan je niet morsen met de beker en blijft het lekvrij. Door op deze manier te drinken ondersteunt dit ook de ontwikkeling van de mondspieren.

Het is alleen wel geschikt voor kinderen die al met andere anti-lek bekers kunnen drinken. Anders is de overstap van het flesje naar deze beker te groot en is de kans aanwezig dat de baby dit niet begrijpt en er geen drinken uit krijgt. Een groot voordeel van deze beker is ook dat er weinig onderdelen zijn zodat het goed schoon te houden is. Dit is ook bij afstand de meest populaire en hoogst gewaarde antilekbeker op dit moment met 4.5 uit 5 sterren (700+ reviews)

Nuby Flip-It

Beste drinkbeker met rietje

Nuby Flip It anti lek drinkbeker
  • Vanaf 12 maanden
  • 360ml rietjesbeker
  • Verschillende kleuren
  • Anti-lek kliksysteem

Het merk Nûby heeft een aantal drinkbekers in het assortiment. De Nûby Flip-It antilekbeker is één van de beste drinkbeker met een rietje dankzij het verbeterd design. Om het lekvrij te houden krijgt de baby drinken uit het rietje door te zuigen en druk uit te oefenen. Wanneer dit niet gebeurd dan kan de beker ook niet lekken of morsen en is er ook nog een extra kliksysteem toegevoegd zodat je hier zeker van bent. Bovendien blijft ook met de dop alles lekker schoon en fris en kun je het overal mee naar toenemen.

Deze rietjesbeker is verkrijgbaar in 6 kleuren, heeft een inhoud van 360ml en is geschikt voor baby’s vanaf 12 maanden. Zijn de rietjes aan vervanging toe? Dan is het mogelijk om een los setje te kopen wat weer kosten scheelt en ook nog duurzamer is. Alle onderdelen zijn ook vaatwasmachinebestendig en kun je goed schoon houden.

Philips Avent

  • Vanaf 9 maanden
  • 200ml, rietjesbeker
  • Verschillende kleuren
  • 4.5 uit 5 sterren (100+ reviews)

De Philips Avent antilekbeker met rietje heeft al jarenlang bewezen een fijne, degelijke beker te zijn. Het is gemaakt van goede kwaliteit en kan tegen een stootje zonder dat de beker gaat lekken. Het heeft twee armpjes zodat het kleintje deze makkelijk kan vasthouden en met een gebogen rietje aan de onderkant is het makkelijk volledig leeg te krijgen.

De drinkbeker is licht van gewicht en heeft een inhoud van 200ml wat het geschikt maakt vanaf 9 maanden waar de baby al enige ervaring heeft met het drinken van een beker. Het heeft een zacht rietje wat goed is voor het tandvlees en niet lekt wanneer de baby hier niet aan zuigt. Na het drinken kun je ook nog een dop erop klikken zodat je het makkelijk kan meenemen met de zekerheid dat het niet lekt.

OXO Tot antilekbeker

  • Vanaf 4 maanden
  • 150ml, zachte tuit
  • anti-lek, met afsluitdeksel
  • Goede keuze voor starten met overgang van fles naar beker

Om te beginnen met de overgang van borstvoeding of flessenvoeding naar een open drinkbeker kan je het beste een tuitjesbeker gebruiken. Dit is makkelijk en begrijp een baby het snelst terwijl het in aanraking komt met een wat grotere slok drinken. De OXO Tot antilekbeker heeft hiervoor een ideale grootte en is gemaakt van stevige kwaliteit wat tegen een stootje kan zonder te lekken.

De baby kan het makkelijk vastpakken met de (verwijderbare) handvaten en wanneer er druk op de tuit staat door de lippen, gaat het tuitje pas open en kan het drinken naar buiten gaan. Stopt de baby met drinken dan sluit het ook weer zelf. Na gebruik kan je ook nog een afsluitdeksel erop doen zodat alles schoon blijft en je zeker weet dat het lekvrij is als je het in de tas stopt. Eenvoudig schoon te maken in de vaatwasser en beschikbaar in 3 verschillende kleuren.

Deryan Quuby 360 trainer

  • 360-graden beker, 220ml
  • Korting bij meerdere stuks
  • Verkrijgbaar in 5 kleuren
  • Ideaal voor peuters

Voor een peuter kan het goed zijn om uit een 360-graden antilekbeker te drinken. Dit is ter ondersteuning van de mondspieren en het is ook beter voor de tandjes. Met een tuit kan het gebit teveel in aanraking komen met de suikers die het drinken kan bevatten, dit heb je niet met deze soorten drinkbekers. Door het anti-lek systeem kun je het ondersteboven houden zonder dat er druppels uitvallen en mocht de peuter ermee gooien dan is deze ook lekvrij.

Door de weinig onderdelen aan deze drinkbeker is het ook eenvoudig schoon te maken en kun je het in de vaatwasmachine doen. Het materiaal is siliconen en is BPA-vrij. In totaal heb je keuze uit 5 kleuren die je ook voordeliger kan kopen in sets. Kortom zoek je een antilekbeker die de overstap naar een open beker vergemakkelijken, dan is deze 360-graden drinkbeker een goede keuze.

Welke verschillende soorten zijn er?

Antilekbekers zijn te onderscheiden in grofweg drie soorten namelijk de drinkbekers met 360-graden rand, rietjesbeker of oefenbeker met een tuitje. Deze varianten hebben elk hun eigenschappen en voordelen maar ook de voorkeur van de baby speelt een rol. Het is natuurlijk belangrijk dat de bekers niet lekken en dat ze ook tegen een stootje kunnen als de kleine ermee gooit. Hou ook rekening mee met de vorm en het schoonhouden van de onderdelen. Hieronder gaan wij verder in op de verschillende varianten van de antilekbekers.

Met deze anti-lek drinkbeker kan het kindje overal vanaf de bekerrand drinken. Het is wat moeilijker om aan te leren maar deze 360 graden beker voorkomt wel morsen of lekken. Er komt pas drinken uit als de kleine het aan de lippen zet en zuigt. Het is zo ontworpen dat de inhoud naar de rand stroomt als het horizontaal gehouden wordt. Na het drinken sluit het automatisch weer af en lekt het niet. Het is erg makkelijk in gebruik en ook voor het kindje is de stap minder groot naar een open drinkbeker.

Een andere vorm van anti-lek beker is de rietjesbeker. Hierbij moet het kleintje drinken vanuit het rietje wat naast minder morsen en lekken ook nog andere voordelen kent. Zo is het goed voor de mondspieren door het zuigen en druk uitoefenen op het rietje. Vaak hebben deze rietjesbekers een dop waarmee je het schoon en fris kan houden. Ook om zeker te zijn dat het niet lekt heeft bijvoorbeeld Nuby Flip it een kliksysteem bij de dop zodat er zeker geen vocht naar buiten kan gaan.

Het grote voordeel van een rietjesbeker is dat het niet hoeft te kantelen om eruit te drinken. Voor de nek van de baby kan dit ook beter zijn omdat deze niet ver achterover hoeft, heeft de baby snel last van een pijnlijk nekje dan is een rietje een betere keuze.

Een tuitjesbeker is de makkelijkste manier om te drinken, lekt vrijwel niet en baby’s begrijpen deze beker het snelst. Alleen het is niet altijd de beste keuze omdat er wat nadelen aan zitten. Je kunt het wel tijdelijk gebruiken voor baby’s die nog niet begrijpen hoe het drinken met een rietje werkt of bij een beker waarbij je aan de rand moet zuigen. Het is goed om de baby proberen hiermee te laten drinken zodat je kan afwisselen wat uiteindelijk beter is.

Er zijn ook twee verschillende vormen van een tuitbeker namelijk met een harde of een zachte tuit. Een hard tuitje is goed voor baby’s die al tandjes hebben en met een zacht tuitje is geschikt voor baby’s die leren om vanaf een beker te drinken. Het grootste nadeel van een tuitjesbeker is dat de tong tegen of op de tuit ligt waardoor ze niet leren te slikken. Voor de ontwikkeling is het goed om dit te leren en dit gaat beter met bijvoorbeeld een rietjesbeker omdat er anders later problemen kunnen zijn met slikken of met praten en slissen tot gevolg. Dit is alleen bij langdurig gebruik dus is het voor een kortere, tijdelijke periode dan hoeft dit geen problemen te vormen.

Welke antilekbeker je moet kiezen hangt af van de fase waarin de baby zit. Om te beginnen met het leren drinken vanuit een beker is een tuitbeker een goede keuze. Deze is het eenvoudigst om te leren voor de baby en kun je als eerste geven. Kan de kleine hier al goed uit drinken dan kan je het afwisselen met een rietjesbeker of een 360-graden drinkbeker. Volledig overgaan naar deze soorten is uiteindelijk een betere oplossing omdat die goed zijn voor de ontwikkeling van de mond en de stap naar een openbeker verkleinen.

Hoe wij de beste antilekbeker hebben gekozen

Wij hebben gekozen voor de Munchkin Miracle 360 Trainer Cup als beste antilekbeker. Niet alleen wij maar ook vele andere ouders en kinderen zijn erg positief en hebben goede ervaringen over deze drinkbeker. De baby kan het makkelijk vastpakken met de kleine handjes, het is uiteraard BPA-vrij en het 360-graden systeem voorkomt lekken en morsen. Dit ontwerp zorgt er ook voor de de spierontwikkeling in de mond van de baby op een natuurlijke wijze wordt ondersteund. Ook na langdurige gebruik blijft deze lekvrij en verliest het hoogstens een paar druppels als het kleintje met de beker gooit.

Het is natuurlijk wel een persoonlijke voorkeur dat wij voor de 360-graden bekerrand hebben gekozen. Dit kan wel wat voordelen maar als je Munchkin Miracle vergelijkt met bijvoorbeeld de Nuby Drinkbeker met rietje dan zijn dit beide bekers van goede kwaliteit en lekken vrijwel niet. Bij Nuby kan je het rietje dichtklikken zodat het niet lekt en bij de Munchkin gaat het automatisch. Wel heeft de Munchkin Miracle het voordeel dat er minder onderdelen zijn zodat dit beter schoon te houden is. Hoewel je eenvoudig bij de Nuby Flip-it de onderdelen makkelijk kan uit elkaar kan halen om het schoon te krijgen.

Aangezien wij zelf ook ouders zijn van meerdere kinderen hebben wij zelf ook persoonlijk ervaring met drink- en oefenbekers. Zo hebben wij onze bevindingen samen met reviews van andere ouders en gebruikers deze lijst samengesteld. We hebben meerdere bekers onderzocht, eigenschappen vergeleken en hebben ook rekening gehouden met het ontwerp, prijs en hoe makkelijk het is schoon te maken.

Na het onderzoek waar wij een aantal uren in hebben gestoken, hebben wij met zorg de antilekbekers geselecteerd. Het aanbod is groot en het is lastig om soms te kiezen maar met de geselecteerde artikelen weet je wel zeker dat het merendeel van de gebruikers erg positief is en goede ervaringen heb. Dit voorkomt ook extra kosten omdat je eventueel nieuwe oefenbekers moet aanschaffen mocht deze toch niet naar wens zijn omdat er nog weinig andere reviews en informatie over was te vinden.

Veelgestelde vragen:

Drinkt de baby nu nog uit de fles dan is het beste om te beginnen met een tuitbeker. Deze is het makkelijkst te begrijpen voor de kleine en zo leert het drinken uit een beker. Mocht het kindje al wat ouder zijn en al meer ervaring hebben dan is het wel beter om een rietjesbeker te gebruiken of een antilekbeker met 360-graden rand die goed zijn voor de ontwikkeling van de mondspieren. Wij hebben gekozen voor de Munchkin Miracle 360 als beste anti-lek beker.

Meestal kun je beginnen op een leeftijd van 6 tot 9 maanden om te leren drinken uit een gewone beker. Als de baby rechtop kan zitten dan kan je hier mee beginnen en zal zeker wel een tijdje duren voordat het volledig onder controle is. In het begin zal je hier ook nog de beker moeten ondersteunen en kun je het beste kiezen voor een tuitbeker wat het makkelijkst valt te leren. Het is belangrijk om een lichte beker te hebben met oortjes zodat de kleine het goed kan vasthouden. Oefen ook altijd met een open beker met een beetje drinken zodat het kindje dit ook kan leren en de overgang kleiner wordt.

De tuitbeker is makkelijker om te leren en hiermee kun je beginnen bij de overgang van het flesje naar een beker. Met een zacht tuitje is dit geschikt als de tandjes nog niet zijn doorgekomen, anders is een harde tuit een betere keuze. Bij deze beker moet de baby wel het nekje achterover doen wat ook soms tot problemen kan leiden. Daarnaast ligt de tong op het tuitje waardoor het slikken wat moeilijker gaat en kans op verslikken groter is.

Met een rietjesbeker hoeft het niet flesje niet horizontaal te liggen om het leeg te krijgen. Dit is wel geschikt voor als de baby wat ervaring heeft met een antilekbeker omdat niet alle baby’s dit gelijk begrijpen. Het is ook lekvrij omdat het kleintje druk moet uitoefenen op het rietje om er drinken uit te krijgen. Daarnaast kan je dit ook vaak nog dicht doen met een dop zodat alles schoon en fris blijft.

Een tuitbeker kan je dus in het begin geven maar daarna is het beter om over te schakelen naar een rietjesbeker of eventueel een 360-graden drinkbeker wat ook goed is voor de ontwikkeling van het mondje.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.