Badzitje voor baby

Om de baby makkelijker te wassen is een badzitje een goede toevoeging. Wij hebben verschillende bad stoeltjes vergeleken en beschrijven de eigenschappen en voordelen. Daarnaast geven wij meer informatie en tips over het gebruik en aanschaf van het beste badzitje voor jouw baby. Zo kan je een veilige en goede keuze maken die past bij de leeftijd van het kindje.

Wij hebben een aantal badzitjes voor baby’s geselecteerd die in ongesorteerde volgorde worden uitgelicht. Door verschillende vormen en varianten uit te zoeken proberen wij een compleet mogelijk overzicht te geven zodat er altijd wat naar jouw wens tussen zit.

Dit zijn veilige en goede badzitjes:

Safety 1st draaibaar badzitje

 • Geschikt voor 6-12 maanden
 • 360 graden draaibaar
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren
 • 4.5 uit 5 sterren (40+ reviews)

Wil je jouw baby veilig in een grote bad zetten dan is dit Safety 1st badzitje een goede keuze. Het is vast te zetten met 4 zuignappen zodat het stabiel en veilig blijft staan. Uniek is dat je het badzitje 360 graden kan draaien wanneer het vastzit zodat je overal makkelijk bij kan en goed kan wassen. Om het kindje bezig te houden zit er een gekleurde bal in het midden.

Is jouw baby al wat groter hou dan rekening mee dat het badzitje een maximaal gewicht heeft van 10kg of een aanbevolen leeftijd van max. 12 maanden. Zo kan het zijn dat jouw kindje nog niet deze leeftijd is maar wel al het maximum gewicht heeft bereikt. Dit geldt voor alle merken en varianten die een max. leeftijd of gewicht hebben.

Angelcare badzitje

 • Geschikt voor 0-6 maanden
 • Vormt zich naar baby
 • Comfortabel en zachte mesh stof
 • Keuze uit 3 kleuren

Dit luxe badzitje van het merk Angelcare is ideaal voor kleine baby’s vanwege de zachte mesh stof die zich vormt naar het lichaam. Het voelt comfortabel aan en doordat het materiaal zich vormt naar de baby geeft dit een goede ondersteuning en ligt de baby in een natuurlijke houding.

Waar sommige zitjes van hard materiaal zijn kan dit oncomfortabel liggen en ervoor zorgen dat de baby naar beneden gaat glijden. Dit is zeker met het Angelcare badzitje niet het geval en kunnen wij zeker aanraden. Het heeft een maximum gewicht van 9kg en een aanbevolen leeftijd van 6 maanden. Niet alleen kun je het in bad gebruiken maar ook onder de douche kan het heel handig zijn om de baby te wassen. Het water kan makkelijk weg en blijft niet staan vanwege de openingen.

Babyjem badring

 • Vanaf 6 maanden
 • Verkrijgbaar in 3 kleuren
 • Geschikt voor grotere baby’s

Als jouw baby als rechtop kan zitten dan is dit Babyjem badzitje een goede keuze. Het heeft een handig deur systeem en met zuignappen is het stabiel vast te zetten. Op het zitje staat een maximum hoogte van het water aangegeven zodat alles veilig kan blijven. Zo kan het kleintje heerlijk spelen in het water en jij de baby makkelijk kan wassen.

Het valt wel wat groter uit dan de gemiddelde badring of zitjes en het is belangrijk dat het kindje al goed zelfstandig kan zitten. Anders is het mogelijk dat de baby onderuit zakt wat ook niet echt comfortabel is. Er is keuze uit de kleuren: roze, blauw of grijs.

Tryco badzitje

 • Geschikt voor 0-6 maanden
 • Anti-slip inleg
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren

Het Tryco badzitje is geschikt voor baby’s met een max. gewicht van 8kg wat ongeveer 6 maanden is. Als het kindje nog niet zelfstandig kan zitten dan is dit een ideaal zitje waar ze comfortabel kan liggen en jij de handen vrij hebt.

Het kindje zal ook niet snel naar beneden kunnen glijden vanwege de anti-slip inleg. Zo blijft de baby stabiel en comfortabel liggen en kun je makkelijk wassen. Aan de onderkant zitten zuignappen om het vast te zetten voor de veiligheid. Verkrijgbaar in de kleuren: antraciet, roze, groen of zandkleurig en heeft de afmetingen: 49x22x19cm

Saro babyring Duckies

 • Vanaf 6 maanden
 • Max. gewicht 13kg
 • Verkrijgbaar in Wit, Roze of Grijs

Kan de baby al zelfstandig rechtop zitten dan is dit Saro badzitje een handig en leuke hulpmiddel in bad. Het heeft ook twee leuke eendjes om het kindje te vermaken tijdens het badderen. Aan de onderkant zitten in totaal vier zuignappen zodat het stevig vast blijft zitten in bad.

Het is geschikt voor baby’s die dus al zelfstandig kunnen zitten tot een maximum gewicht van 13kg wat ongeveer een leeftijd van 12 tot 16 maanden is. Kan de baby zich al omhoog trekken of staan dan is het zeker tijd om te stoppen. In totaal 3 kleuren te bestellen: Wit, Roze of Grijs.

Doomoo badmatrasje

 • Alternatief voor badzitje
 • Geschikt voor 0-6 maanden
 • Drijvend matrasje
 • Comfortabel voor de baby

De eerste maanden kan een bad matrasje ook een fijn alternatief zijn op de wat hardere badzitjes. Het Doomoo badmatrasje valt in de smaak bij ouders en hebben wij daarom ook meegenomen in dit overzicht. Vooral de eerste maanden is dit erg handig en ligt de baby ook erg comfortabel en zacht.

Het heeft een aanbevolen maximum gewicht van 8kg maar dit vinden wij zelf aan de hoge kant. Bij dit gewicht kan het matrasje best ver doorzakken en verhoogt dit het risico op omkantelen. Wij denken dat het geschikt voor baby’s tot ongeveer 3-4 maanden of een gewicht van max. 6kg daarna lijkt een badzitje toch wel een verstandigere keuze.

Tega badinzet

 • Voordelige keuze
 • Geschikt voor 0-6 maanden
 • Zachte stof

Een ander alternatief is dit voordelige badinzet wat bestaat uit een zachte badstof. Voor de eerste maanden is het voor de baby fijner om op een zachte ondergrond te liggen. Dit vormt zich ook naar het lichaam en is comfortabeler en ondersteunend. Hard kunststof kan ervoor zorgen dat de baby gaat glijden of in een vreemde houding komt te liggen.

Door de zachte stof vormt het dus naar het lichaampje van de baby. Zo blijft deze ook stabiel en veilig liggen zodat jij makkelijk de baby kan wassen en deze lekker kan spetteren in het water.

Badzitje voor baby veilig gebruiken

Het is handig om een badzitje te gebruiken om een baby veilig in bad of onder de douche te doen. Alleen dit kan ook juist voor onveilige situaties zorgen omdat je meer risico durft te nemen met de gedachte dat de baby toch veilig zit of ligt. Het is daarom goed om op een aantal punten te letten zodat je de baby makkelijker kan wassen zonder dat er iets gebeurd.

 • Het belangrijkste is dat je de baby nooit alleen mag laten. Ook niet voor een paar seconden omdat er altijd wat kan gebeuren. Blijft daarom altijd bij het kindje als deze in het badzitje zit.
 • Op het badzitje staat een hoogte aangegeven hoeveel water je in het bad mag doen. Doe nooit meer water omdat dit onveilig kan zijn. Mocht dit niet op het zitje zelf staan, kijk dan in de meegeleverde gebruiksaanwijzing.
 • Zet de zuignappen altijd goed vast zodat het stabiel blijft staan en niet kan omkantelen. Merk je dat de zuignappen minder gaan werken na een tijdje? Probeer deze dan te vervangen indien mogelijk of stop met het gebruiken van de badring of zitje.
 • Elk badzitje heeft een maximum gewicht of leeftijd, hou je hier aan omdat de kans op beschadigingen of omkantelen vergroot als het kindje te groot of te zwaar is.
 • Als de kleine al wat ouder is en zelfstandig kan opstaan of optrekken dan is het ook tijd om te stoppen. Hierdoor kunnen de zuignappen van het badzitje losraken en omkantelgevaar is stuk groter.
 • Op de website van Kinderveiligheid.nl kun je meer lezen over het gebruiken van hulpmiddelen in de badkamer waaronder het zitje.

Eventueel zijn er nog een aantal verschoontafels die je ook kan ombouwen tot een babybadje waarbij de baby de eerste maanden veilig in kan badderen. Hier is vaak geen badinzet voor nodig omdat deze speciaal hiervoor ontworpen is of inclusief badinzet is. Vooral vanaf de geboorte tot 6-8 maanden is het makkelijk wanneer je een multifunctionele tafel en bad gebruikt.

Waarop letten bij het kopen?

Voordat je een badinzet, badring of stoeltje wilt aanschaffen is het goed om even stil te staan bij een aantal punten.

Elk badzitje heeft een aanbevolen leeftijd en gewicht. Hou je hier ook aan omdat anders de kans op omkantelen of beschadigingen een stuk groter is. De werking van de zuignappen kan dan ook minder zijn vanwege het gewicht. De zitjes zijn meestal te onderscheiden in twee vormen waarvan de eerste vorm geschikt is voor 0 tot 6 maanden of gewicht van 8-9kg en wordt ook badinzet genoemd. De andere badzitjes in de vorm van een soort stoeltje zijn geschikt tot 10-13kg en een max. leeftijd van 12 maanden.

Zoek je bijvoorbeeld een badzitje voor een baby van 1 jaar dan is het belangrijk om te kijken wat de geschikte leeftijd is bij de badzitjes. Vaak zit er ook een maximum draagvermogen op en voor baby’s van deze leeftijd is het lastig om een goed model te vinden. Er zijn wel enkele modellen die een max. gewicht hebben van 13kg.

Het materiaal kan verschillen bij de badzitjes en is ook afhankelijk van de vorm. Zoek je iets voor kindjes tot 6 maanden dan kan het beter zijn om voor een zachte ondersteuning te gaan. De baby ligt dan nog in dit zitje en is het goed om iets te hebben die zich vormt naar de baby in plaats van andersom. Met een harde ondergrond kan de baby gaan schuiven als er geen anti-slip aanwezig is en kan het soms ook oncomfortabeler zijn.

Voor baby’s die al rechtop zitten is het materiaal van de badring of zitjes wel vergelijkbaar. Het meeste is hard kunststof omdat makkelijk schoon te houden is en de baby stabiel, stevig en veilig kan zitten.

Wij hebben het al een paar keer beschreven maar de badzitjes zijn te onderscheiden in twee vormen namelijk een badinzet waar de baby kan liggen en geschikt is voor de eerste maanden. De andere vorm is een soort badstoeltje waarbij de baby zelfstandig kan zitten en in het water kan spelen terwijl je handen vrij hebt. Hierover kun je meer lezen in het kopje waar wij meer informatie geven.

Bekijk alle aanbiedingen

Het volledige assortiment en de nieuwste aanbiedingen van badzitjes voor baby’s kun je hier bekijken.

Meer over badzitjes voor baby’s

Misschien is een badzitje niet perse nodig om de baby te wassen maar het kan wel erg handig zijn. Zo heb je de handen vrij en ook staat er niet continue een druk op jouw lichaam door het vasthouden van de kleine. Er zijn verschillende vormen die ook kunnen verschillen per aanbevolen leeftijd.

Badinzet

Een badinzet kun je gebruiken bij jonge baby’s tot ongeveer 6 maanden. Het materiaal is meestal zacht en comfortabel en vormt zich naar het lichaam van de baby. Meestal gebruik je dit in een babybadje en is erg handig zodat het kindje toch redelijk vrij is en jij ook twee handen kunt gebruiken om te wassen. Eventueel kun je ook een babymatrasje hiervoor gebruiken dat drijft op het water. De baby ligt hierbij deels in het water en dit is ook erg aangenaam en voelt zacht aan voor het kindje.

Badring of stoeltje

Deze variant heeft meerdere namen en staat ook bekend als badzitje of badstoeltje. Voor kindjes vanaf 6 maanden en al goed rechtop kunnen zitten is dit geschikt en kan het kleintje veilig zitten en spelen in het bad. Voor een babybadje is dit waarschijnlijk te klein maar je kunt het ook gebruiken in een groot bad. Met zuignappen bevestig je het stevig en stabiel zodat het niet kan omkantelen en het komt altijd met een beschrijving en een aanbevolen hoogte van het water. Zo verklein je het risico op onveilige situaties en kun je de het kindje in de zithouding eenvoudig en veilig wassen.

Verschillende andere merken

Het aanbod is vrij groot en wij hebben ook onderzoek gedaan naar verschillende andere merken en varianten. Deze hebben wij niet allemaal mee kunnen nemen in het overzicht maar geven wij hier kort uitleg over:

Met het Vtech badzitje kun je de baby goed bezighouden met de vele kleuren en speeltjes die het heeft. Daarnaast zitten er ook nog melodietjes en muziekjes waarbij de baby vrolijk en met plezier gewassen kan worden. Het paneel kun je ook afnemen mocht je dit liever willen. Met de zuignappen blijft het stevig vastzitten en het is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden tot een gewicht van 13kg. Helaas is dit badstoeltje moeilijk leverbaar maar was het wel een aanrader omdat je speelsgewijs het kindje kan wassen.

Wij raden het Bébé-jou badzitje niet aan en hebben deze zeker niet meegenomen in ons lijstje vanwege de vele matige reviews. De baby kan niet comfortabel blijven liggen en ligt in een onderuitgezakt in een vreemde houding doordat ze steeds blijft wegglijden. Volgens Bébé-jou is het geschikt tot 6 maanden maar bij grotere baby’s kan het al bij drie maanden aan de krappe kant zijn en is het zeker niet comfortabel. De ervaring van andere ouders is vergelijkbaar en is te lezen in de beoordelingen die op verschillende websites bij het badzitje staan.

Veelgestelde vragen:

Wanneer je een badzitje gebruikt voor de baby is het belangrijk dat je dit op een veilige manier doet. Het zitje kan een veilig gevoel geven zodat je minder goed oplet maar dan kan het juist onveilig worden omdat je dan extra risico neemt. Gebruik je een badzitje vul het bad dan ook niet meer water of laat het kindje nooit alleen zonder dat je hier toezicht op hebt. Blijft altijd bij de baby en maak het zitje goed vast met zuignapjes zodat het veilig blijft. Stop ook op tijd met gebruik wanneer het kindje zichzelf al kan optrekken of staan omdat dit ook voor onveilige situaties zoals omkantelen kan zorgen.

De badzitjes voor baby’s kun je onderscheiden in twee soorten die geschikt zijn van 0 tot 6 maanden en voor kindjes die al zelfstandig kunnen zitten van 6 tot 12 maanden. De eerste maanden ligt een baby in het badzitje zodat je ze makkelijk en veilig kan wassen en deze zijn geschikt tot 9kg of ongeveer 6 maanden. Daarna heb je zitjes waarbij de baby kan zitten en zijn geschikt tot 12-16 maanden afhankelijk van het model en aanbevolen leeftijd.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.