Bedhekjes

Om de overgang naar een groter bed veilig te laten verlopen kun je gebruik maken van een bedhekje. Zo kun je met een gerust hart het kindje veilig in bed leggen zonder uit bed te rollen. Maar wat is nu het beste bedhekje voor het bed? In dit artikelen gaan wij verder in op de verschillende soorten, voor- en nadelen en geven wij informatie en ervaringen over verschillende merken.

Een persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk ook een rol want zo heb je metalen, houten en ook bedranden van traagschuim. Wij hebben een selectie samengesteld met veilige en goede bedhekjes met variërende eigenschappen. Zo is het overzichtelijk wat de verschillen zijn en kun je ook makkelijker een keuze maken wat het beste bedhekje voor jouw situatie is.

Dit zijn de beste bedhekjes:

Safety 1st Bedhekje Extra Lang

 • Extra lang
 • Eenvoudig bevestigen
 • Afmetingen: 150x41cm
 • 4.8 uit 5 sterren (125+ reviews)

Eén van de populairste en beste bedhekjes is van het merk Safety 1st. Deze extra lange versie van maar liefst 150cm is ook één van de langste die verkrijgbaar zijn. Het is eenvoudig te gebruiken bij een kinderbed of een ‘groot bed’ en heeft een automatische vergrendeling als het hekje rechtop staat.

Een stevig metalen frame met een kwalitatief sterk gaasvenster zorgt ervoor dat de bedrail een veilige keuze is. Het veel druk weerstaan en mocht het kindje er tegenaan komen te liggen dan is het ook ademend en zacht zodat er geen onveilige situaties ontstaan.

Dit Safety 1st bedhekje bevestig je door het frame onder het matras te doen. Dit kan zowel bij een lattenbodem, boxspring of ander bed en is eenvoudig te bevestigen. Door het grote frame staat het stabiel en stevig en kan de kleine veilig slapen zonder uit het bed te vallen.

Hou wel rekening mee dat het kliksysteem niet altijd geschikt is voor extra dikke matrassen. Dit extra lange bedhekje is geschikt voor bedden met een lengte van 190cm+ en matrasdikte van 9 tot 26cm.

Baninni Bedhek 120cm

 • Automatische vergrendeling
 • Ideaal voor een kinderbed
 • Afmetingen: 120x40cm
 • Eenvoudig omhoog/omlaag klappen

Om de overgang van een ledikantje naar een groter bed veilig en goed te verlopen is het Baninni bedhekje een goede keuze. Het is eenvoudig te monteren, inklapbaar en kun je ook makkelijk meenemen voor op bijvoorbeeld vakantie.

Het hekje heeft een automatisch slotsysteem wanneer je het omhoog zet. Zo staat het stevig en kan de kleine veilig in bed liggen. De volgende morgen kun je het hekje weer omlaag klikken zodat het kindje zelf het bed uit kan komen. Het bedhekje bevestig je door een stang onder het matras te doen en deze kun je vastklikken zodat het stevig blijft zitten.

Met een metalen frame met daartussen gaasvenster met een leuk giraffe printje haal je een goed bedhekje voor een juiste prijs/kwaliteit in huis. Makkelijk te monteren, stabiel en stevig zorgen voor een hoge gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

Deryan Bedrand

 • Eenvoudig mee te nemen
 • Onder hoeslaken leggen
 • Zacht bedhekje
 • Afmetingen: 130x20x12cm

Als je liever een zachte bedrand wilt hebben voor de baby dan is dit ook mogelijk. Deze bedranden leg je onder het hoeslaken en zo maak je het bed kleiner wat het kindje ook meer gerust stelt. Het is zacht en hoog genoeg voor de jongere kindjes die de overstap maken naar een groter bed. Bovendien is de schuim variant een stuk duurzamer dan de opblaasbare bedhekjes die sneller kapot kunnen gaan.

Om schuiven te voorkomen zit er aan de onderkant een anti-slip bodem. Zo blijft het de hele nacht op zijn plaats liggen en blijft het kindje veilig in bed. De hoes die rond deze bedrand zit is waterafstotend en kun je ook wassen in de wasmachine. Het voordeel van deze bedrand is dat het voor elke matrasdikte past omdat je het op het matras legt.

Het materiaal van deze Deryan bedrand is een zachte traagschuim wat comfortabel aanvoelt. Het voordeel is ook dat je het op kan rollen en daarna in de meegeleverde tas kan stoppen. Zo kan je het ook meenemen als je naar een andere locatie gaat. Dit is veel makkelijker dan de grotere afmetingen van een metalen of houten bedhekje. De opgerolde maten zijn namelijk 22x20x20cm.

Safety 1st Draagbaar hekje

 • Makkelijk inklapbaar
 • Past op vrijwel elk bed
 • Afmetingen: 101x42cm
 • 4.7 uit 5 sterren (100+ reviews)

Safety 1st heeft een aantal goede bedhekjes in de omloop. Dit compacte hekje kun je makkelijk in elkaar schuiven zodat het weinig plaats inneemt. Zo kun je het eenvoudig meenemen en heeft het maar een opgevouwen lengte van 71cm. Of je kunt het na gebruik weer inklappen en opbergen.

Zoals de meeste andere bedrail heeft het een metalen frame met een gaasvenster waardoor kinderen veilig in het bed blijven liggen zonder dat ze zich bezeren. Het past op vrijwel elk bed en is extra te bevestigen aan een lattenbodem. Geschikt voor bedden met een lengte van 155cm+ en een matras met een dikte tussen de 10 en 24cm.

Dit is een goede keuze om het kindje veilig te laten slapen in een groter bed. Het hekje heeft 2 knoppen aan de zijkant waarbij je het hekje omhoog kan doen of omlaag wanneer ’s morgens de kleine het bed uit wil gaan.

Childhome bedhekje hout

 • Houten bedhekje
 • Eenvoudig bevestigen
 • Afmetingen: 120x40cm
 • 4.7 uit 5 sterren (40+ reviews)

Heb je een houten ledikant of bed dan kan een houten bedhekje ook mooier staan. Hoewel de meeste hekjes van metaal zijn, zijn er zeker verschillende hooggewaardeerde bedhekjes van hout te vinden. Bijvoorbeeld van het merk Childhome waar de ervaringen en reviews ook erg positief zijn.

Een houten bedhekje is stevig en stabiel en geeft ook een mooie uitstraling op het bed. Het is veilig voor jouw baby of peuter wanneer deze de overstap naar een groter bed maakt. Met een lengte van 120cm en een hoogte van 40cm kun je de kleine veilig laten slapen.

Het nadeel is wel dat dit niet past op een boxspring omdat je bij het bevestigen een randje nodig hebt om het hekje tegenaan te zetten. Bij lattenbodems kun je het bedhek bevestigen tussen de bodem en het matras en past het bij vrijwel elk bed. Dit hangt nog wel af of het matras een dikte heeft van tussen de 13 tot 20cm.

A3 Baby & Kids Trombone

De A3 Baby & Kids trombone bedhekje is in breedte verstelbaar en dit maakt het geschikt voor vrijwel elk bed. Het metalen frame kun je uitschuiven van 77 tot 125cm en heeft 3 spijlen zodat de kleine veilig in bed blijft liggen. Ga je een paar dagen weg of op vakantie, dan kan je deze ook makkelijk meenemen en is het aanpasbaar voor elk bed. Verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart.

Het enige nadeel is dat het metalen frame misschien wat minder mooi oogt en ook hard aanvoelt. Met een gaasvenster is dit zachter en is het design mooier, alleen zijn deze vaak niet verstelbaar.

Blue Premium Opblaasbaar

Als je een bedhekje zoekt wat je makkelijk kan meenemen op reis, vakantie of logeren dan is deze opblaasbare variant de beste keus. Het is een soort bedrand die je onder het hoeslaken doet en de kleine kan hierdoor niet uit bed rollen maar het is ook niet te hoog waardoor ze een opgesloten gevoel zou kunnen krijgen.

Het heeft een antislip grip onder de bedrand en is ook makkelijk schoon te maken. Het nadeel is wel dat ze sneller kapot kunnen gaan dan massieve bedhekjes. Maar Blue Premium heeft een dubbele laag aangebracht om de kans op leeglopen te verkleinen.

Waarop letten bij het kopen?

Voordat je een bedhekje aanschaft is het goed om een aantal punten te overwegen. Deze hebben wij hieronder beschreven zodat je zelf een goede keuze kan maken uit het grote aanbod in verschillende bedhekjes. Wat het beste voor jou is hangt af van welk bed en matras het kindje heeft en wat jouw persoonlijk voorkeur is. Met deze informatie hieronder en de ervaringen en reviews van andere gebruikers bij de artikelen kun je zelf een goede keuze maken wat het beste bedhekje voor jouw kind is.

Verschillende soorten bedhekjes

Bedhekjes kun je onderscheiden in grofweg twee soorten namelijk een hekje dat je tegen de zijkant van het bed bevestigt of een bedrand die je onder het hoeslaken legt. Beide hebben hun eigenschappen en voordelen maar zijn ook veilig in gebruik. Met een bedhekje van metaal of hout die je aan de zijkant bevestigt kun je een lange tijd gebruiken en is erg stevig en stabiel.

Een bedrand van traagschuim of opblaasbaar kun je de jongere kindjes veilig in een groter bed laten liggen. Ze maken het bed ook kleiner zodat het kindje ook rustiger kan slapen. Deze varianten kun je ook makkelijker meenemen bij logeren of op reis. Traagschuim kun je oprollen en een opblaasbaar bedhekje neemt nog minder ruimte in. Het voordeel van deze modellen is dat het ook zachter aanvoelt voor het kindje en voorkomt dat ze zich pijn kunnen doen bij botsingen bij de een houten rand of muur.

Bevestigen aan bed en veiligheid

Een bedhek moet stevig en stabiel staan zonder dat het weg kan schuiven. De meeste modellen bevestig je door een frame tussen het matras en de lattenbodem of boxspring te doen. Vaak heeft het ook nog extra bevestiging om aan de lattenbodem te klikken. Bij een boxspring is een groter frame een veiligere keuze. Door het gewicht van het matras blijft het dan op zijn plaats liggen en blijft het veilig voor de kleine. Daarnaast zijn er ook nog bedranden die je tussen het hoeslaken legt zodat het niet kan verschuiven.

Hou hier ook rekening mee

Het bedhekje moet goed passen op het bed. De breedte kan van het bed veel verschillen dus het is goed om een hekje te hebben die de zijkant veilig kan afschermen. Heeft het kindje een groot bed, dan kan Safety 1st Extra Lang met 150cm een goede keuze zijn. Er zijn ook varianten op de markt die je kan verstellen in de breedte en hebben een max. van 125cm. Lees altijd de beschrijving voor welke matras afmetingen deze geschikt zijn.

De hoogte van zowel het hekje als matras is ook belangrijk. De sluitingen zitten op een bepaalde hoogte en als het matras hoger is dan kun je deze niet gebruiken. Ook moet het hekje hoog genoeg boven het matras uitsteken zodat het veilig is.

Wij hebben het al een keer vermeld in het artikel maar het is goed om te kijken naar de aanbevolen leeftijd. Gebruik zeker geen bedhekje bij kinderen die jonger zijn dan 18 maanden. De meeste hekjes zijn dus geschikt vanaf 18 maanden maar dit kan ook verschillend zijn per model. In de beschrijving staat vermeld voor welke leeftijd het geschikt is, dit is om de veiligheid te waarborgen.

Het grootste aanbod is verkrijgbaar in metalen frames met gaasvensters. Het is ook mogelijk om met metalen spijlen te krijgen die je kan verstellen in de lengte. Wanneer je een houten ledikant hebt dan kan een houten bedhekje ook mooier staan, hierin zijn ook verschillende modellen te vinden. Hout of metaal heeft weinig verschillen omdat het beide erg sterk is en veilig is. Alleen persoonlijke voorkeur speelt hier natuurlijk wel een rol en met een gaasvenster is de kans kleiner dat de kleine zich pijnlijk tegen de zijkant stoot.

De bedranden die je op het matras zelf plaatst zijn gemaakt van traagschuim. Deze zijn zacht en kun je ook vaak oprollen en makkelijk opbergen. Het is ook mogelijk om een opblaasbare bedrand te kopen als je op reis gaat en graag een bedhekje meeneemt die niet veel ruimte nodig heeft.

Verschillende eigenschappen kunnen de gebruiksvriendelijkheid verhogen. Is het makkelijk opvouwbaar en draagbaar voor als het kindje gaat logeren? Kan je de breedte verstellen zodat het op verschillende bedden past? Heeft het een stevige automatische vergrendeling om ervoor te zorgen dat het kindje niet zelf het hekje naar beneden doet?

De meeste bedhekjes vallen in de prijsklasse van 30 tot 40 euro. Ons advies is om niet te veel naar de prijs te kijken maar of deze geschikt en veilig is voor het kinderbed en naar jouw wensen. Ervaringen en reviews van andere gebruikers zijn ook altijd waardevol zodat je zeker weet dat je een veilig en goede keuze maakt. Goedkopere hekjes kunnen misschien ten koste gaan van de veiligheid wat natuurlijk het belangrijkste aspect is voor de aanschaf van een bedrail.

Een bedhekje veilig gebruiken

 • Een bedhekje kun je aan beide zijkanten gebruiken of aan één kant die open is wanneer het bed tegen een muur staat.
 • Het beste en veiligste is om het hekje in het midden van het matras te plaatsen. En de gaten niet op te vullen met bijvoorbeeld een kussen. Dit is om de kans op verstikking te verkleinen.
 • Heb je een extra dik matras, kijk altijd in de beschrijving of deze hiervoor geschikt is. Het kan zijn dat de klikbevestiging dan tegen het matras aanzit en kun je het hekje niet in hoogte verstellen. Bijvoorbeeld de Safety 1st extra lang is geschikt voor matrassen van 9 tot 26cm.
 • Bij dikke matrassen moet het bedhekje ook wel hoog genoeg zijn en zeker 20cm boven het matras uitsteken. Als het matras 26cm is en het hekje is maar 40cm dan steekt het alleen maar 14cm boven het matras uit. Hou hier zeker rekening mee omdat dit alsnog tot onveilige situaties kan leiden.
 • Voor een boxspring kun je de meeste bedhekjes ook gebruiken. Het bevestigen van het hekje is vaak door een frame tussen het matras en lattenbodem te plaatsen. Deze kan je dan vastmaken aan de lattenbodem zodat het stevig staat. Maar bij een (zwaar) matras blijft het ook altijd al goed op zijn plaats liggen. Heb je een boxspring, dan kan je het natuurlijk niet extra stevig vastmaken aan de latten. Zoek dan een bedhekje met extra groot frame uit zodat het stabiel en stevig staat.
 • Gebruik een bedhek bij kinderen vanaf 18 maanden. Bij sommige modellen is de aanbevolen leeftijd nog hoger dus bekijk altijd eerst de beschrijving voordat je een product aanschaft.

Samenvatting

Wij hopen dat wij genoeg informatie hebben gegeven om het beste bedhekje te vinden. Het aanbod is groot en vaak zijn er ook aanbiedingen te vinden bij verschillende winkelketens zoals Gamma, Ikea, Lidl of Jysk. Wij hebben verschillende websites vergeleken en hieruit een keuze gemaakt. Als beste bedhekje hebben wij voor de Safety 1st extra lang gekozen. Deze is stevig, veilig en is ook hooggewaardeerd. De lengte hiervan is 150cm en moet op het grotere bed zeker passen.

Slaapt het kindje op een kinderbed met wat kleinere afmetingen dan is hier ook genoeg keuze. De Baninni bedhek is met 120cm ook een veel gekozen hek en erg handig in gebruik. Je kan het makkelijk naar beneden klappen en het past op vrijwel elk bed. Voor de jongere kinderen die voor het eerst de overstap gaan maken kan een bedrand een betere oplossing zijn. Het bed is dan iets kleiner wat ook minder angstig voor hun is. Bovendien voelt dit zachter aan en kan het kindje zich hier niet aan bezeren.

Wij hebben nog meer interessante artikelen geschreven die te maken hebben met de veiligheid van kinderen. Zoals een traphekje wat er ook voor zorgt dat het kindje zich niet in onveilige situaties kan begeven. De fabrikanten van bedhekjes hebben vaak ook traphekjes in het assortiment omdat deze een vergelijkbare constructie kunnen hebben. Vaak zie je dan ook dezelfde merken terug komen en weet je welke er betrouwbaar zijn.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.