Beste loopfiets 1 jaar

Wil je een loopfiets voor de eerste verjaardag geven van jouw kind dan is het goed om eerst de verschillende opties te bekijken. Wij hebben hier onderzoek naar gedaan en hebben een selectie gemaakt met verschillende merken, varianten en budget. Als het kind nog maar net 1 jaar is dan zal het in begin moeilijk evenwicht kunnen houden of moeite hebben met opstappen daarom zijn wij op zoek gegaan naar de beste loopfiets voor 1 jaar die je hier terug kan vinden in het overzicht.

Voor een kind van 1 jaar is het belangrijk dat de loopfiets in het begin stabiel is en recht blijft staan zodat kinderen hun evenwichtsgevoel kunnen ontwikkelen en zo controle over de loopfiets krijgen. Voor deze leeftijd is een loopfiets met drie wielen een goede keuze om te starten. Verschillende modellen kun je na verloop van tijd veranderen naar een tweewieler als het kind voldoende balans heeft en zich goed overeind kan houden. Eventueel kun je zelfs voor vier wielen kiezen om mee te beginnen.

Dit zijn de beste loopfietsen vanaf 1 jaar

2Cycle 2-in-1 loopfiets

 • Geschikt voor 1 – 3 jaar
 • Om te bouwen naar tweewieler
 • Zithoogte 25 – 30cm
 • Verkrijgbaar in 6 kleuren

De 2Cycle 2-in-1 loopfiets is een goede loopfiets voor kinderen vanaf 1 jaar. De minimaal zithoogte is 25cm en is voor de meeste kinderen precies groot genoeg om mee te beginnen. Te gebruiken als drie- en tweewieler doordat je het achterwiel kan omwisselen zoals je ook goed op de foto ziet.

Een stevig houten frame dat tegen een stootje kan en massieve wielen zorgen ervoor dat er weinig slijtage kan ontstaan of kapot gaat. De eerste weken zal het toch nog wennen zijn voor het kindje en kan dit op een veilige en degelijke manier. Het zadel is te verstellen tot maximaal 30cm wat eigenlijk wel redelijk laag is zodat je het tot maximaal 2-3 jaar kan gebruiken. Voor deze prijs is dit een uitstekende beginnersloopfiets en ook nog eens verkrijgbaar in 6 leuke kleuren.

Veloretti tricycle 2-in-1

 • Geschikt voor 1.5-4 jaar
 • Om te bouwen naar tweewieler
 • Zithoogte 35-42cm
 • Verkrijgbaar in 8 kleuren

De Veloretti Tricycycle loopfiets is de beste loopfiets voor kinderen vanaf anderhalf jaar. Je kunt het gebruiken als driewieler maar ook is het achterwiel om te bouwen naar een tweewieler. Het is behendig en wendbaar met een sterk aluminium frame en luchtbanden voor aangenaam fietsen zonder schokken te voelen. Hoge kwaliteit waarmee het kind klaar is om op avontuur te gaan.

Het enige nadeel is dat het pas vanaf anderhalf of ouder is omdat de zithoogte vrij hoog is voor een kind van 1 jaar. Met minimaal 35cm is geschikter voor wat grotere kinderen en bij de eerste verjaardag is de loopfiets meestal te groot. Het is geschikt voor kinderen van 80-106cm. Goed nameten dus maar als de pasvorm goed is haal je wel gelijk topkwaliteit in huis en waar het kind goed en veilig mee kan omgaan. Wij hebben deze wel gekozen als beste loopfiets 2 jaar. Eventueel ook alleen verkrijgbaar als tweewieler.

Bandits & Angels loopfiets hout

 • Geschikt vanaf 1 jaar
 • Om te bouwen naar tweewieler
 • Zithoogte 23 – 30cm
 • Verkrijgbaar in 12 kleuren

Een duurzame loopfiets met houten frame en die je kan ombouwen naar een twee- of driewieler. De zithoogte is verstelbaar vanaf 23cm tot maximaal 30cm en dit maakt het zeer geschikt vanaf de eerste verjaardag tot ongeveer twee jaar. Het totale gewicht van het fietsje is slechts 2.2kg en is daarmee een goede keuze van een lichtgewicht, wendbaar loopfietsje.

Bandits & Angels is een bekende naam in de wereld van o.a. loopfietsen. Ze hebben veel verschillende modellen in het assortiment met de meeste geschikt vanaf twee jaar. Zo heb je ook nog een groter model verkrijgbaar die een zithoogte heeft vanaf 30cm tot max. 43cm. Deze heeft ook luchtbanden wat eigenlijk beter is in tegenstelling tot dit model met massieve banden.

Puky Pukylino loopfiets

 • Geschikt vanaf 1 jaar
 • Zithoogte 22cm
 • Verkrijgbaar in 6 kleuren

De meest stabiele loopfiets voor kinderen van 1 jaar is de Puky Pukylino die vier wielen heeft. Met dit model is kan het kind veilig en op de juiste manier zich voort bewegen in verder ontwikkelen in evenwicht en kracht.

Deze Puky Pukylino is niet in hoogte verstelbaar en heeft een zithoogte van 22cm. Dit maakt het eigenlijk alleen geschikt om te gebruiken voor een half jaar omdat het anders te laag is. Zo kan het kind zich voorbereiden op een echte (loop)fiets en is dit een ideale manier om zich eerst goed te ontwikkelen op een veilige manier.

Andere ouders zijn ook erg enthousiast met deze Puky Pukylino en dit kan je ook lezen in de meer dan 25 reviews die een beoordeling geven van 4.7 uit 5 sterren. Hierin lees je nog meer ervaringen en tips die je mee kan nemen in je overweging.

2CycLe Mini-Bike

 • Geschikt vanaf 1 jaar
 • Zithoogte 25cm
 • Verkrijgbaar in 4 kleuren

De 2Cycle Mini-Bike is een voordelige keuze als loopfiets en geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Deze mini loopfiets heeft een praktisch ontwerp met twee wielen aan de voorkant zodat de voetjes niet tegen de achterwielen komen. Dit kan bij sommige merken die een mini loopfiets aanbieden wel het geval zijn.

De banden zijn massief en kunnen dus niet lek gaan zodat ze weinig onderhoud nodig hebben. Ze geven ook niet af op de vloeren en kan het kindje hier vrolijk mee rijden zowel binnen als buiten. Hou wel rekening mee dat met een mini fiets het zadel op een vaste hoogte zit en in dit geval een zithoogte heeft van 25cm.

Voor de eerste maanden is dit zeker één van de beste loopfietsen die je kan gebruiken maar als het kind snel groeit dan kan je het waarschijnlijk niet meer gebruiken na de tweede verjaardag. De prijs in vergelijking ook wel een stuk lager dan andere modellen.

Scoot And Ride

Een multifunctioneel model waarbij je het als loopfiets kan gebruiken maar ook als kinderstep. Hoogwaardige kwaliteit met twee wieltjes van voren zodat het stabiel blijft. Tevens heeft deze Scoot and Ride heeft ook een kantelbeveiliging waardoor het voorkomt dat het naar voren kantelt.

Wanneer je het gebruikt als loopfiets dan kun je de zithoogte verstellen tussen 22.5 en 29cm en is het ook voor kinderen geschikt vanaf 1 jaar tot 5 jaar. Boven het achterwiel zit ook een rem die je kan indrukken tijdens het steppen. Kan je niet kiezen of je voor een step of loopfiets gaat dan is dit een ideale tussenweg die je jarenlang kan gebruiken. Eerst als loopfietsje en daarna als step. Dit wordt ook bevestigd in de vele goede reviews.

Budgetvriendelijke alternatieven

LifeGoods TurboToddler Loopfiets


Een mini-loopfiets geschikt voor de eerste stapjes van een kind van 1 jaar. Dankzij het ontwerp voorkomt het dat het kindje zijwaarts valt maar dat ze toch hun evenwicht en balans kunnen ontwikkelen. De stuurhoek is 135 graden waardoor het kans op omvallen verminderd. Met rubberen handvatten heeft het kindje een goede grip en voelt het ook comfortabel aan.

Kwalitatief goed met een aluminium frame en soepel rijdende wielen. De wielen zijn massief maar zijn anti-kras en laten dus geen sporen achter op de tegels of (houten) vloeren binnen- en buitenshuis. De zithoogte is 22cm en helaas niet verstelbaar. De stuurhoogte staat op 35cm en eveneens niet verstelbaar wat wel nadelig is en maakt het alleen een uitstekende keuze om leren om te gaan met een loopfiets. Daarna zal je waarschijnlijk wel een andere (loop)fiets moeten aanschaffen omdat de kleine dit fietsje is ontgroeid.

Waarop letten bij het kopen?

De beste loopfiets voor jouw 1-jarig kind hangt ook af van de stuur- en zithoogte. Sommige fietsjes zien er leuk uit maar zijn beter geschikt voor oudere leeftijden omdat vooral de zithoogte te hoog is. Elk kind is verschillend en om veilig en comfortabel gebruik te maken is een goede pasvorm belangrijk. Ons advies is om vooraf te meten wat een goede zithoogte is voor jouw kind door de lengte van de binnenkant van het been te meten. Zo kan je sneller de juiste loopfiets vinden en vaak is de hoogte wel verstelbaar zodat je het deels kan kopen op de groei. Kijk altijd goed naar de minimale zithoogte.

Voor deze leeftijd is het ook belangrijk dat het een lichtgewicht loopfiets is. Deze zijn wendbaarder en het kost ook minder moeite en kracht om deze naar voren te duwen. Dit moet in het begin nog ontwikkeld worden en het is beter en veiliger voor het kindje om een goede controle en behendigheid te krijgen. Een lage instap maakt het ook veiliger met het op- en afstappen.

Het materiaal van het frame en de wielen spelen ook een rol in wendbaarheid en gewicht. In het algemeen zijn aluminium en kunststof frames lichter in gewicht dan een stalen of metalen frame. Een hout frame is ook iets zwaarder maar het is wel duurzamer en kan goed tegen een stootje vandaar dat dit ook veel gebruikt wordt bij loopfietsen vanaf 1 jaar. Luchtbanden zijn schok dempend en aangenamer voor het kindje. Massieve rubberen banden zijn onderhoudsvriendelijk omdat deze nooit stuk of lek raken.

Zoals we al eerder besproken hebben is dat je het beste een loopfiets met drie wielen kan kiezen voor een kind van 1 jaar. Verschillende fietsen zijn multifunctioneel en kun je achterstel ook ombouwen naar een tweewieler als het kind hieraan toe is. Een loopfiets met drie wielen is goed voor beginners en het ontwikkelen van evenwichtsgevoel en kracht. Welke fiets je ook kiest, in het begin zal het zeker wennen zijn maar kinderen kunnen het snel onder de knie krijgen om vervolgens veel gebruik hiervan te maken.

Wil je meer ervaringen lezen van echte ouders dan kun je ook altijd bij de producten zelf kijken. Hier staan ook tientallen reviews die je een beter beeld geven en samen met onze review en ervaring kunt gebruiken voor je eigen keuze. Wij hebben een zo eerlijk mogelijke beoordeling geschreven met genoeg informatie uit eigen ervaring met onze kinderen. Dit hebben wij gebruikt in de zoektocht naar de beste loopfietsen voor kinderen vanaf 1 jaar.

Tips voor veilig gebruik

Als het kindje nog geen ervaring heeft met een loopfiets dan is het beter om drie of vier wielen te hebben om beter evenwicht te houden. Dit is beter voor de ontwikkeling maar ook voor de veiligheid omdat gelijk een tweewieler voor een 1-jarig kind in het begin voor veel valpartijen kan zorgen. Eventueel een helm dragen of bescherming op knieën en elle bogen kan verstandig zijn zodat het kind minder last van heeft mocht het per ongeluk vallen. Vandaar dat minimaal een driewieler in het begin geadviseerd wordt.

De meeste loopfietsen op de Nederlandse markt hebben ook geen handremmen dus mocht het kindje hard gaan en dan toch af willen remmen dan kan dat eigenlijk alleen met de voeten. Soms zie je een (duurdere) variant die wel handremmen heeft en dat is een veiligere keus. Tevens is dat een goed voorproefje voor een echt fietsje later.

Mini loopfietsen met drie wielen kunnen in de sommige gevallen met twee wielen aan de achterkant. Voor 1 jarige kinderen zijn er ook kleinere fietsjes verkrijgbaar maar dan kan het zijn dat tijdens het voortbewegen elke keer de voetjes tegen de achterwielen komen. Dat is zeker niet veilig en aangenaam dus kan het beter zijn te starten met een mini fiets met twee wielen aan de voorkant zoals de 2Cycle Mini-Bike die we ook in het artikel hebben staan. Een goede zithoogte is ook een factor dus een verstelbaar zadel is wel een vereiste maar veel mini loopfietsen heb deze niet.

Geef je de loopfiets als cadeau voor kind van 1 jaar? Ze zullen hier zeker blij mee zijn en wij hebben dit ook als tip gegeven op onze pagina’s met de leukste cadeaus voor deze leeftijd. Wil je meer inspiratie? Kijk dan op: cadeau meisje 1 jaar of cadeau jongen 1 jaar en daar staan nog enkele andere suggesties en alternatieven voor een loopfiets zoals een kinderstep.

De juiste pasvorm is belangrijk en dat is zeker de zithoogte wat we al eerder beschreven hebben. Maar een lage instap is voor een 1-jarig kind zeker ook belangrijk met eventueel een voetenplankje zodat ze makkelijk en veilig op- en afstappen. Zo kun ze met weinig risico de eerste meters zelfstandig maken en geeft het ook zelfvertrouwen voor een goed vervolg.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.