Beste bijtring

Zoek je een bijtring om het tandvlees te verzachten wanneer de tandjes doorkomen? In dit artikel gaan wij verder in op wat de beste bijtring is die past bij de leeftijd van het kleintje. Ook geven wij informatie en tips over het gebruiken van bijtspeeltjes en maken wij vergelijkingen tussen producten. Zo kun je zelf een goede keuze maken wat geschikt is voor jouw baby en hoe je dit veilig kan gebruiken.

Wanneer baby’s tandjes beginnen te krijgen dan houden ze ervan om op alles te kauwen wat ze te pakken kunnen krijgen. Een bijtring is veilig, stevig en helpt ook om de tandjes te laten doorkomen. Baby’s kunnen zich aangetrokken voelen tot bepaalde materialen, kleuren of texturen en dit is bij elk kindje verschillend. In dit artikel hebben wij de beste keuzes uitgelicht en hebben wij verschillende varianten vergeleken.

Dit zijn de beste bijtringen:

Sophie de Giraf so pure

 • Vanaf 3 maanden
 • Natuurlijk rubber
 • Verkrijgbaar in zacht of stevig
 • 4.7 uit 5 sterren (100+ reviews)

In de zoektocht naar de beste bijtring ben je vast al vaker een giraf vorm tegengekomen. Sophie de giraf behoort tot de meeste bekende bijtspeeltjes met hun kenmerkend ontwerp als giraf. Momenteel zijn er verschillende varianten verkrijgbaar en is er ook vaak keuze uit zacht of stevig.

Deze Sophie de giraf So Pure is ideaal voor de kleintjes onder ons waar de tandjes beginnen door te komen en het tandvlees pijnlijk is en om te verzachten. Met de twee handgrepen kan de baby het ook goed vasthouden en ook hebben ze een verschillende textuur. De bolletjes zijn om het tandvlees te verzachten en de streepjes textuur is voor als de tanden aan het doorkomen zijn. Keuze uit een buigzame, zachte bijtring of een stevigere variant voor als de tandjes al aan het doorkomen zijn.

VTech baby bijtring

Beste veelzijdige bijtring

VTech baby bijtring
 • Vanaf 0 maanden
 • Met melodietjes
 • Multifunctioneel
 • 4.8 uit 5 sterren (50+ reviews)

Als je een knuffel zoekt dat als bijtspeeltje dient en ook nog eens muziek en liedjes afspeelt dan is de VTech Baby Bijtring en veilige en goede keuze. Zo haal je een veelzijdige knuffel in huis waarbij de voetjes als bijtring dienen en de baby gelijk een zacht, schattig speeltje heeft met knisperende armen.

Een bijtring met elektronica is niet altijd even veilig omdat de baby hierop zou kunnen bijten. Alleen dit geldt niet voor dit VTech speeltje omdat het goed afgesloten zit en niet als bijtgedeelte dient. Goed voor de ontwikkeling en leuk om te geven of krijgen als kraamcadeautje.

Daarnaast schakelt de elektronica automatisch uit na een tijdje voor als je het een keer vergeet uit te zetten. Wat ook handig en vooral veilig is, is dat de elektronica verwijderbaar is zodat je het goed kan schoonmaken en wassen.

Sophie de giraf bijtring

Favoriet als kraamcadeau

Sophie de giraf bijtspeelgoed
 • Groot formaat (17cm)
 • In geschenkdoos
 • Natuurlijk rubber
 • 4.8 uit 5 sterren (170+ reviews)

In deze lijst komt voor de twee keer een bijtspeeltje van Sophie de giraf als beste naar voren. Wil je een geslaagd kraamcadeautje geven dan is dit toch één van de beste keuzes waar je succes mee behaald. Zoals we al eerder gezegd hebben is het ontwerp van deze giraf doorslaggevend en bovendien 100% veilig gemaakt van natuurlijk rubber.

Door de vorm is het makkelijk vast te pakken en het materiaal is zacht en flexibel wat goed is om tandvlees te verzachten en bij het doorkomen van de tandjes. De stippen van de giraf zijn goed voor de ontwikkeling en stimulering van de baby. En als je erin knijpt hoor je een geluid wat ook het gehoorzintuig laat werken. Deze giraffe bijtring stelt nooit de verwachtingen teleur en de kans is groot dat dit speeltje de favoriet van jouw kleintje wordt.

101Products bijtspeeltje

Beste bijtring met rammelaar

101products bijtring rammelaar
 • Vanaf 3 maanden
 • Met rammelaar
 • Natuurlijk rubber
 • Gebruiksvriendelijk

Het voordeel van veelzijdig speelgoed dat het educatief is en goed voor de ontwikkeling. Met een rammelaar erbij kan je ook langer de aandacht van de baby op het speeltje vestigen. In combinatie als bijtring doet dit de pijn verzachten van de doorkomende tandjes. Eventueel kan je het in de koelkast leggen voor extra verkoeling en verlichting van de pijntjes.

In het midden van de bijtring zit een rammelaar wat zachte geluidjes maakt zonder dat het hinderlijk is voor de baby en omgeving. Door de vorm met zachte ringen is het ook makkelijk vast te pakken voor de baby en kan het overal op bijten. De verschillende kleuren zorgen ervoor dat het fascinerend is en kan de kleine hier graag en lange tijd mee vermaken.

Blue or pink bijtring met naam

Beste bijtring met naam

blue or pink bijtring met naam
 • 20 kleuren en combinaties
 • Los of als cadeauset
 • Siliconen en hout
 • 4.8 uit 5 sterren (75+ reviews)

Wil je een mooi design en zoek je een bijtring met naam? Dan is dit cadeauset van Blue or Pink een uitstekende keuze. Het is een houten bijtring met daaraan een ring van kralen waar tussen ook de naam van de baby kan geplaatst worden. Naast een bijtspeeltje is het ook mogelijk om het samen in combinatie met een speenkoord en luiertashanger te doen. Zo heb je niet alleen een bijtring met naam maar ook andere persoonlijke

Een deel van de kralen zijn van het materiaal siliconen en enkele zijn van hout. Heb je liever de voorkeur voor een volledig siliconen bijtring dan kan je dit ook doorgeven bij de bestelling. De naam wordt wel op houten blokjes gedaan en momenteel is de keuze in kleuren voor het bijtspeeltje wel beperkt. Zoek je een speenkoord met naam dan heb je genoeg keuze uit varianten en kleuren. Dit zorgt voor een prachtige combinatie van een topkwaliteit.

Lalieloe bunny bijtring

 • 5 verschillende kleuren
 • Voor 0-3 jaar
 • 100% Siliconen
 • Eenvoudig schoonmaken

Lief, leuk konijntje als bijtring voor het kleintje. Gemaakt van siliconen zorgt dit voor een zacht maar sterk bijtspeeltje en geeft het verlichting bij doorkomende tandjes. Het heeft een leuk design en kan ook makkelijk worden vastgehouden door de baby. Wil je liever het speeltje in de vorm van een Panda dan kan je deze ook kiezen.

Het voordeel van 100% siliconen of natuur rubber is dat je het makkelijk kan schoonmaken onder de kraan. Als er hout in verwerkt zit of als het een bijtspeeltje is in combinatie met een knuffel dan kan dit een stuk lastiger gaan. Wil je extra verkoeling geven om de pijntjes te verzachten, leg dan dit bijtspeeltje in de koelkast.

Baby banaan bijtspeeltje

 • Al vroeg tandenpoetsen aanleren
 • Veilig en zacht ontwerp
 • 100% Siliconen

Dit bijtspeeltje heb je misschien al eens op een filmpje voorbij zien komen. Het ziet er namelijk leuk en grappig uit als de baby hierop bijt. Daarnaast zorgt het er ook nog voor dat je het kleintje al in aanraking komt met het tandenpoetsen. Dit leer je dan op een speelse manier wat later voordelen kan hebben.

Door het siliconen materiaal voelt het zacht aan en door de vorm kan de baby het ook goed vast houden. Het enige nadeel van dit ontwerp is dat het wat moeilijker is schoon te maken. Het is iets lastiger om overal bij te komen en door de tandjes van de tandenborstel kost het wat meer moeite om het schoon te krijgen.

Hee! Baby handmade

Beste houten bijtring

bijtring siliconen
 • Keuze uit 20 kleuren
 • Handgemaakt
 • Houten bijtring met siliconen kralen
 • Leuk als cadeautje

Een handgemaakte houten bijtring met een mooie uitstraling doet het goed als cadeautje of kan je zelf aanschaffen voor jouw baby. Het bijtspeelgoed heeft een houten ring en houten hertje of is verkrijgbaar in een andere vorm zoals paard, konijn, beer en meer.. Het hout is een natuurlijk materiaal, kan niet splinteren en is door de stevigheid ideaal voor als de tandjes aan het doorkomen zijn.

De kralen zijn wel van siliconen wat goed is om het tandvlees te verzachten, kwijlen te verminderen en vinden ze lekker zacht om op te bijten. Deze combinatie met het hout zorgt voor een goede combinatie van een houten bijtring met kralen voor extra verzachting van tandvlees en doorkomende tandjes.

Mushie bijtring

 • Vanaf 3 maanden
 • 100% siliconen
 • Ruime keuze in kleuren en vormen

De bijtringen van Mushie zijn ook een populaire keuze onder de ouders. Mushie heeft namelijk een groot assortiment aan bijtspeeltjes in verschillende vormen en maten. Door de leuke designs en in mooie kleuren is dit een goede toevoeging aan de babyuitzet.

Daarnaast is bestaat het materiaal uit siliconen wat 100% niet giftig is en BPA- en ftalaatvrij is. Je kunt het makkelijk schoonmaken en is dus veilig om te gebruiken als bijtring. Leverbaar in verschillende kleuren en vormen zoals in een bal, ring, pretzel, maan en nog veel meer. Via de knop ‘Bekijken’ zie je gelijk het volledige aanbod.

Eén van de meest gekozen Mushie bijtringen is deze in de vorm van een bal. Het kleintje kan deze makkelijk vasthouden en het siliconen materiaal is ook zacht genoeg voor als de baby bijvoorbeeld een slaande beweging tegen het hoofdje doen.

Hoe kies je de beste bijtring?

Wat is het beste voor mijn baby? Een siliconen of houten bijtring? En waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een bijtspeeltje? Dit zijn misschien vragen die je misschien hebt bij het aanschaffen van een bijtring voor jouw baby. Hieronder hebben wij een aantal punten beschreven die je mee kan nemen in de overweging en het uitkiezen van een bijtspeeltje.

Op elk bijtspeeltje staat een aanbevolen leeftijd waarvoor het geschikt is. Er zijn bijtringen die geen minimum leeftijd hebben maar er zijn ook varianten die je pas aanbevolen worden vanaf 3 maanden. Zo heb je bijtspeeltjes die voor bepaalde fases geschikt zijn en met een min. en max. leeftijd werken. Sommige speeltjes kun je gebruiken tot het kleintje een jaar of 2-3 is. Maar voor de veiligheid is het altijd goed om de beschrijving te bekijken voor de aanbevolen minimum en maximum leeftijd.

Daarnaast heb je ook bijvoorbeeld nog koel bijtringen met water of soms koelgel maar deze zijn niet meer geschikt als de baby al tandjes aan het krijgen heeft. De kans dat het gaat lekken is dan vrij groot. Het kan ook beter zijn om deze verkoelende bijtspeeltjes helemaal te vermijden.

Bijtringen bestaan uit verschillende materialen of texturen. Als materiaal wordt er voornamelijk siliconen omdat dit erg stevig is en niet kapot kan gaan door het bijten. Maar er zijn ook houten bijtringen die gemaakt zijn van beukenhout wat niet kan splinteren en dus ook veilig en natuurlijk is. Latex is ook een natuurlijk materiaal en sommige bijtringen bestaan uit dit natuurrubber wat zachter aanvoelt.

Het is per baby verschillend wat het beste materiaal is omdat de ene baby een voorkeur heeft voor een bepaalde textuur of bijvoorbeeld zacht materiaal. De andere baby kan juist weer houden van hard en stevige materialen.

Het schoon houden van de bijtringen is erg belangrijk. De baby kan vrijwel constant met de bijtring in de mond zitten en het is dan wel van belang dat je deze makkelijk kan reinigen zodat er geen viezigheid op zit of zelfs schimmel kan ontstaan.

Het materiaal en de vorm spelen hier een grote rol in omdat je overal makkelijk bij moet kunnen om schoon te houden. Maar heb je een bijtring van hout dan is dit moeilijker te reinigen dan een siliconen bijtspeeltje.

Het is belangrijk dat alles veilig van je babyspullen en zeker als het in mondje gaat van het kindje. Zorg ervoor dat het bijtgedeelte geen elektronica bevat wat tot onveilige situaties kan leiden. Als de bijtring kralen bevat dan is het goed om regelmatig te kijken of alles nog in orde is en dat de kralen niet losser gaan zitten of er beschadigingen ontstaan. Dan is het ook tijd om te stoppen en bij producten met kralen moet dit altijd onder toezicht zijn van volwassenen.

In Europa is er het CE-certificaat waar het aangeeft dat het voldoet aan de wet- en regelgeving. Niet alle bijtspeeltjes hebben deze maar wanneer het product dit wel heeft dan ben je zeker dat het veilig is te gebruiken.

Wanneer de siliconen bijtringen 100% ‘food grade’ siliconen zijn dan moeten deze ook aan meerdere certificeringen voldoen waardoor je zeker weet dat het ook 100% veilig is.

Welke soorten bijtspeeltjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten bijtspeeltjes van verschillende materialen, texturen en kleuren. De baby kan misschien aangetrokken worden door een textuur of kleur maar kies altijd een veilige, stevige bijtring. Wij hebben hier een aantal soorten op een rij gezet om het overzichtelijk te houden.

Een siliconen bijtring is het meest gebruikte materiaal en niet zonder reden. Het is sterk en stevig waardoor het niet kapot is te krijgen. Siliconen is veilig om te gebruiken en vrij van giftige stoffen waardoor het ideaal is om de hele dag op te knabbelen. Dit materiaal is net als natuurrubber eenvoudig schoon te maken wat een groot voordeel is.

Een bijtring van natuurrubber of latex is een natuurlijk product. Het is vergelijkbaar met siliconen, alleen voelt het iets zachter aan maar is het wel een stuk milieuvriendelijker te winnen. Het wat zachtere materiaal kan de voorkeur zijn voor de baby of het kan ook zijn dat je liever met natuurlijke producten werkt en hout iets te stevig is voor de kleine.

Wil je een natuurlijk product dan is houten bijtring een goede keuze. Deze wordt gemaakt van beukenhout waardoor het niet kan splinteren. Dit is een stevig houtsoort en heeft een lange levensduur. Hout kan wel harder aanvoelen dan natuurrubber of siliconen en niet elke baby geeft hier de voorkeur aan. Een goede combinatie van een houten bijtspeeltje met rubberen of siliconen kralen zorgt ervoor dat de baby op zowel zacht als wat steviger materiaal kan knabbelen.

Als laatste zijn er ook nog bijtspeeltjes met toevoegingen zoals een rammelaar of die je als knuffel kan gebruiken. Soms kan er ook een bijtring met koelelement zijn op basis van water of soort koelgel. De kou geeft extra verzachting aan het tandvlees, alleen kan een doorgekomen tandje het koelelement kapot maken waardoor de baby het in de mond krijgt. Wij geven hier zelf geen voorkeur aan en adviseren ook om dit niet te gebruiken. Mocht je dit toch willen doen, kies dan altijd met water als koelelement. Een siliconen bijtring of ander materiaal kan je ook een tijdje in de koelkast leggen en dan voelt het ook iets verkoelender aan.

Tips voor veilig gebruik

Het is goed om altijd nog even wat informatie en tips door te nemen zodat de baby veilig de bijtring kan gebruiken. Misschien spreken sommige punten wel voor zich maar ik wil het toch allemaal benoemen. Tegenwoordig heb je ook veel keuzes in vormen, kleuren en ook met een combinatie van een rammelaar of ander speeltje. Wat je ook kiest, het is van belang dat de baby dit veilig kan gebruiken.

 • Waarschijnlijk hebben de meeste bijtspeeltjes die hier verkrijgbaar zijn ook een CE-certificaat en worden er geen giftige stoffen gebruikt. Voor de aankoop kan je dit altijd nog even checken. Natuurlijke stoffen die hypoallergeen zijn is vaak de beste keuze.
 • Laat de baby niet slapen met een bijtring. Welke vorm het ook heeft, er kan altijd wat gebeuren en veiligheid staat altijd voorop.
 • Regelmatig schoonmaken is belangrijk. Lees hiervoor de instructies hoe je dit het beste kan doen. Sommige moet met je met een vochtige doek doen en andere met de hand wassen onder de kraan. Heeft het speeltje een piepgaatje of andere opening, doe het dan niet onder water omdat er dan juist water naar binnen gaat en schimmel kan veroorzaken.
 • De baby kan ook veel kwijlen tijdens het bijten op een bijtring, zeker wanneer de tandjes doorkomen. Een slabbetje in de buurt is altijd handig maar het is ook beter voor de baby omdat het speeksel ook irritatie op de huid kan veroorzaken.
 • Doe alleen verkoelen en niet bevriezen. Een bijtspeeltje in de vriezer stoppen om het sneller koud te laten worden is onverstandig. Hierdoor kan het tandvlees beschadigd worden of de lipjes kunnen aan de bijtring vast plakken. Als je het ook te lang in de vriezer zou laten zitten dan wordt het ook veel te hard. In de koelkast is een veel betere en veilige keus.
 • Sommige ouders kiezen voor een verkoelende bijtring met water. Deze kunnen de eerste maanden tot pijnverlichting zorgen maar zodra er een tandje doorkomt dan kan het bijtspeeltje kapot gaan. Haal het dan op tijd weg en gebruik zeker geen koelgel maar alleen met water. Een siliconen bijtring kun je ook in de koelkast doen, het werkt minder verkoelend maar het is wel veiliger.
 • Bekijk ook regelmatig het bijtspeeltje of er geen beschadigingen zijn. Dit kan leiden tot onveilige situaties en mochten er zelfs stukjes los komen dan kan ook verstikkingsgevaar tot gevolg zijn. Gebruik de bijtring daarom altijd onder toezicht.
 • Koop geen bijtspeeltjes met elektronica. Als het bijtgedeelte trillingen of geluiden bevat dan zit er een batterij die tot onveilige situaties kan leiden. Speelgoed die bijvoorbeeld een klein gedeelte hebben voor het bijten zou wel kunnen. Deze batterijen zitten op een ander gedeelte en zijn beter afgeschermd zodat de baby daar niet kan bijten. De VTech bijtring is daar een voorbeeld van, deze is wel geschikt.

Veelgestelde vragen:

Vanaf 3 maanden kunnen baby’s gebruik maken van bijtringen wanneer er ongemak is van opkomende tanden. Tussen 4 tot 6 maanden komen de eerste tandjes al door wat gevoelig is voor de baby en onder andere ook gezwollen tandvlees geeft. Een bijtspeeltje kan deze pijn verzachten en is het goed om het al een tijdje voordat de tandjes doorkomen te geven. Check altijd wel de aanbevolen leeftijd.

De ene baby houdt meer van zacht materiaal en de andere heeft misschien de voorkeur voor wat steviger. Ook de periode speelt een rol want bij kleintjes waarbij de tandjes nog moeten doorkomen kan zacht fijner wezen. Als het al in een gevorderd stadium zit, dan is steviger meestal wat beter. De textuur van de bijtring is ook bepalend en vandaar dat verschillende merken diverse texturen hebben op hun speeltje.

Wij hebben een lijst samengesteld met de beste bijtringen op dit moment. Hierbij staat ook een uitleg waarom wij deze gekozen hebben en in de top3 staat zeker Sophie de giraf. Dit is een klassieker maar nog steeds één van de beste bijtspeeltjes om te geven of te krijgen.

Speelgoed dat vaak in de mond van de baby gaat moet regelmatig schoongemaakt worden. In het geval van een bijtring is het goed om dit zo vaak mogelijk te reinigen zodat viezigheid, bacteriën en ziektekiemen te verwijderen. De fabrikant geeft altijd een voorschrift hoe je dit het beste kan doen omdat niet alles in de vaatwasser mag of handgewassen moet worden. Heeft het bijvoorbeeld een piepgaatje dan mag daar geen water binnen komen om schimmelvorming te voorkomen.

Een mooi of grappig design zoals het banaan speeltje heeft een vorm wat minder makkelijk is schoon te maken. Kies daarom altijd voor een materiaal en vorm die je goed kan schoonhouden of let hier altijd goed op en lees de instructies vooraf.

Doe nooit een bijtring in de vriezer! Als het bevroren is dan kan de lippen of huid blijven plakken en er wonden kunnen ontstaan. Leg daarom het bijtspeeltje in de koelkast mocht je het extra willen verkoelen om de pijn te verzachten.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.