Co-sleeper

Zoek je een aanschuifbedje om dichtbij de baby te slapen? Een co-sleeper is hiervoor zeer geschikt en maakt het mogelijk om samen te slapen. Door het te bevestigen aan het ouderlijk bed en de zijkant naar beneden te doen, heb je ’s nachts een goed zicht op de baby. Het geeft ook voordelen voor zowel de baby als de ouders en daarom is het alleen nog kiezen wat de beste co-sleeper is voor jou. In dit artikel lichten wij verschillende goede aanschuifwiegjes uit en selecteren wij de beste aanbiedingen.

Dit zijn de beste co-sleepers:

Het is moeilijk om een ranglijst te maken van de beste co-sleeper want er zijn veel modellen die hier een kans maken. Elk model heeft zijn eigen functies en eigenschappen maar ook het design kan een persoonlijke voorkeur zijn. Het budget heeft hier zeker invloed op en vandaar hebben wij een aantal topmodellen geselecteerd, vergeleken en beschreven wat hun voor- en nadelen zijn.

Maxi Cosi Iora

Maxi Cosi co-sleeper
 • Beste algemene keuze
 • Opbergruimte
 • Aanschuiffunctie
 • 5 verstelbare hoogtes
 • Verkrijgbaar in 3 kleuren

Wij hebben gekozen voor de Maxi Cosi Iora als beste co-sleeper. Het is een populair wiegje vanwege de goede kwaliteit, eigenschappen en mooie uitstraling. Alle functies zijn aanwezig die in een standaard co-sleeper zitten en die comfort en gebruiksvriendelijkheid verhogen. Daarnaast heeft het ook nog een redelijke prijs in vergelijking met andere modellen.

De hoogte is vrij eenvoudig aan te passen met in totaal 5 standen zodat het aan vrijwel elke bed past. Ook heeft het een aanschuiffunctie om er voor te zorgen dat het bedje goed dicht op het bed staat en er geen ruimte meer tussen zit. Met de meegeleverde riemen kan je de co-sleeper vastzetten aan het bed. Het is ook nog een optie om het bedje vrijstaand te gebruiken, je kan dan de riemen makkelijk losklikken om het eventueel ’s avonds weer vast te maken.

Dit aanschuifbedje heeft aan de lange zijde een deur met gaasvenster die je naar beneden kan ritsen. Zodat je de baby makkelijk kan zien vanuit het bed of uit het wiegje nemen voor nachtvoeding of als je een luier moet verschonen. Wat er handig is dat er een opbergruimte onder het wiegje zit zodat je daar luiers, dekentjes of andere benodigdheden kan leggen die je vaak nodig hebt.

Het is ook niet moeilijk om de Maxi Cosi Iora te monteren. Het is namelijk één van de makkelijkere modellen in ons onderzoek en na het testen stond het binnen 10 minuten in elkaar. Dit kan nog sneller als je vooraf weet hoe alles moet door het kijken van een video of als je het meerdere keren gedaan hebt. Zo kan je het aanschuifbedje eventueel ook meenemen naar een andere locatie in de opbergtas die inclusief is. Verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren.

Chicco next2me Magic

Chicco Next2me Magic
 • Meest veelzijdige keuze
 • Uniek deurschuifsysteem
 • Schommelstand
 • 11 verstelbare hoogtes
 • 4 wieltjes om te verplaatsen

Chicco Next2Me heeft een grote lijn aan co-sleepers waarvan de Magic één van de nieuwste varianten is. Om de zoveel tijd brengen ze een nieuw model op de markt waar er verbeteringen zijn en eigenschappen om de gebruiksvriendelijkheid en comfort te verhogen. De Chicco Next2Me Magic bevat daarom veel functies en is de beste veelzijdige keuze.

Zo heeft het maar liefst 11 hoogtestanden zodat er altijd wel een stand is die ongeveer even hoog is als het ouderlijk matras. Het is mogelijk om deze in de anti-refluxstand te zetten met een schuine bodem. De poten kunnen ingeklapt worden zodat het dicht tegen het bed kan staan. Aan deze poten zitten ook 4 wieltjes met rem om het aanschuifbedje te verplaatsen wat erg makkelijk kan zijn in de wat kleine kamers of als je het ook losstaand wilt gebruiken.

Wat vrij uniek is aan dit model is het verbeterde deursysteem aan de lange zijde. Deze kan je eenvoudig naar beneden met één hand omdat het een nieuw schuifsysteem is. Andere deurtjes moet je meestal met twee handen tegelijk losmaken. Daarnaast heeft het ook een schommelstand wat ideaal is om de baby een stuk rustiger te krijgen. En heeft het ook aan de andere lange zijde een gaasvenster zodat de luchtcirculatie optimaal is.

Om toch een nadeel te noemen is dat de hoes alleen met de hand gewassen kan worden. Het monteren is niet erg moeilijk maar er zijn wel andere modellen waarbij het sneller gaat.

Het aanschuifbedje wordt inclusief matras geleverd en ook een opbergtas die je ook eventueel kan gebruiken tijdens het verplaatsen. De co-sleeper heeft wel een gewicht van 13kg waarmee de draagtas wel een beetje zwaar weegt en moeilijker handelbaar is met de opgevouwen afmetingen van 100x73cm.

Tutti Bambini Cozee

cozee co-sleeper
 • Binnen 30 seconden monteren
 • Anti-refluxstand
 • Opbergplank
 • 6 verstelbare hoogtes

Dit is ook een kanshebber voor de beste co-sleeper vanwege de gebruiksvriendelijkheid. De Tutti Bambini Cozee bedside is het makkelijkst te monteren van alle modellen. Binnen 30 seconden heb je alles in elkaar staan omdat het alleen uitklappen is en het vastklikken om te bevestigen. Geen losse onderdelen of panelen zoals bij de meeste andere merken.

Zoek je een co-sleeper die je ook mee kan nemen op reis of naar bijvoorbeeld een familielid wanneer je daarnaar toegaat? Dan is dit de beste keuze vanwege het makkelijk monteren. De opbergtas die je ook voor het reizen kan gebruiken wordt ook bij het bedje geleverd. Maar ook voor mensen die het niet vaak willen verplaatsen is dit een uitstekende keuze vanwege de hoge kwaliteit en andere eigenschappen.

Want zo zijn er zeker nog andere sterke punten aan de Tutti Bambini. Het heeft aan beide lange zijdes een gaasvenster zitten voor een optimale ventilatie en de lange zijde aan de voorkant kan je ook naar beneden ritsen. Zo heb je vanuit het bed een beter zicht op de baby. De handige opbergmand onderin het wiegje is ook ideaal voor de babyspullen die je vaak gebruikt.

Het heeft 6 verstelbare hoogtestanden en het is ook mogelijk om de kantelstand te gebruiken tegen reflux en verbetering van ademhaling. De bekleding is ook eenvoudig los te maken en het is ook wasbaar in de wasmachine.

Buitenafmetingen van deze co-sleeper zijn 92x56cm (LxB) met een hoogte van 69cm (laag) tot 84cm op de hoogste stand.

Snüzpod 4

Snuzpod co-sleeper hout
 • Geschikt voor hoge bedden
 • Stevige kwaliteit
 • Multifunctioneel
 • 7 verstelbare hoogtes
 • Verkrijgbaar in 7 kleuren

Deze co-sleeper van het populaire merk Snüzpod is al weer de vierde generatie. Bij elke variant zijn er verbeteringen, extra functies en voldoen ze aan de nieuwste officiële richtlijnen. Zo heeft de Snüzpod 4 een mooie uitstraling, makkelijk in gebruik en is het multifunctioneel.

Elke co-sleeper kun je zowel vrijstaand of als aanschuifbedje gebruiken maar bij de Snüzpod 4 is het ook mogelijk om het bovenste gedeelte eraf te halen. Zo heb je een mozesmandje en deze is draagbaar naar een andere ruimte. Eventueel is ook mogelijk om het mee te nemen naar een andere locatie zodat de baby in het vertrouwde bedje blijft liggen.

Als je een hoog bed of boxspring heeft dan is dit ook zeer geschikt omdat de hoogste stand tot een hoogte gaat van 73cm. In totaal heeft het 7 verschillende hoogtestanden waarbij 53cm de laagste is. Het is ook mogelijk om het wiegje een beetje schuin te zetten als refluxstand. Dit kun je doen door een pootje aan de onderkant bevestigen.

Door het afronden van de poten kun je het aanschuifbedje ook schommelen. Wanneer je een schommelstand op de co-sleeper hebt, dan kun je zien dat dit ideaal is om de baby sneller rustig te krijgen.

Met gaasvensters aan alle zijdes heb je goed zicht op de baby. Maar het zorgt ook voor een betere ventilatie samen met een speciaal ontworpen bedbodem en ademend matras.

Ga je voor kwaliteit en een mooie uitstraling dan is deze co-sleeper van hout een goede keuze. Het is ook nog een veilige keuze vanwege de goede luchtcirculatie. Het enige nadeel is wel dat het best een tijdje kan duren voordat alle losse onderdelen in elkaar zitten.

Fillikid co-sleeper

Fillikid houten co-sleeper ledikant

Wil je liever een houten ledikant als co-sleeper dan is dit zeker ook mogelijk. Het merk Fillikid heeft een houten wieg die je ook kan gebruiken als aanschuifbedje. De zijkant kan je volledig naar beneden doen en tegen het bed zetten. De hoogte is verstelbaar in 5 standen van 48 tot 61cm en met wieltjes kan je het eenvoudig verplaatsen.

Inclusief matras en het is ook nog optioneel om gelijk een bedomrander mee te bestellen. Verkrijgbaar in de kleuren wit en natuurbruin.

Bednest co-sleeper

Bednest houten co-sleeper

De meeste luxe co-sleeper is van het merk Bednest. Het heeft een uniek ontwerp wat erg mooi oogt en ook nog eens praktisch is. Zo is het alleen een kwestie van uitklappen en opvouwen en hoef je niks te monteren.

De Bednest co-sleeper is ook multifunctioneel te gebruiken als co-sleeper, vrijstaand of mozesmandje. Bovendien is het geschikt voor hoge bedden tot een maximum van 78cm. Eén ding is zeker, dit is de beste kwaliteit, heeft veel functies en eigenschappen en gaat ook lang mee.

Chicco next2me original

Chicco next2me co-sleeper

De Chicco Next2Me standaard staat misschien wel laatste op deze lijst maar dat betekent niet dat het ook de minste is. Het is een Chicco co-sleeper met alleen de standaardfuncties die elk bedje heeft. Zo kun je toch een topmerk hebben voor een voordelige prijs. Regelmatig staat deze co-sleeper ook in de aanbieding.

Het is verstelbaar in 6 hoogtes van 35 tot 52cm en de bodem kun je ook schuin zetten als kantelstand. Daarnaast heeft het twee wieltjes om te verplaatsen en kunnen de poten deels ingeklapt worden als je dicht tegen bed wilt zetten.

Goed om te weten, voor- en nadelen

 • Elk merk en model is verschillend met het in elkaar zetten. Waar de Tutti Bambini Cozee en Bednest binnen 30 seconden in elkaar staat heb je ook uitschieters waar je 1 of 2 uur mee bezig zit zoals de Snüzpod. De meeste modellen ben je de eerste keer toch wel zeker 10 tot 20 minuten mee bezig. Als je eenmaal weet hoe alles werkt dan kan het wel sneller gaan.
 • Het aanschuifwiegje gebruik je vanaf de geboorte tot 9kg. Vaak is dit rond de leeftijd van 6 maanden maar het kan ook zijn dat dit gewicht pas later wordt bereikt. Als je ziet dat de baby pogingen doet om rechtop te zitten of zich naar boven trekt dan is het zeker tijd om te stoppen met het gebruik van dit bedje.
 • Een co-sleeper kan je in hoogte verstellen om het ongeveer dezelfde hoogte te krijgen als het ouderlijk bed. Een boxspring is vaak ook hoger en is het goed om een wiegje te vinden die ook deze hoogte heeft.
 • Om de co-sleeper aan het bed te bevestigen kun je gebruik maken van de riemen die meegeleverd worden. Deze kan je rond het bedframe doen of mocht dit niet mogelijk zijn kan dit rond het matras gedaan worden.
 • Het is ook mogelijk om een kant iets hoger of lager te zetten zodat je een refluxstand kan maken. Hierdoor heeft de baby minder last van reflux en opkomende voeding en heeft het ook voordelen bij ademhalingsproblemen of verstopte neus.
 • Bij alle aanschuifbedjes is er één lange zijde met gaasvenster die je naar beneden kan doen. Vanuit het bed kan je dan ook makkelijk bij de baby en heb je goed zicht.
 • Om aan de officiële richtlijnen te voldoen gaat dit deurtje niet volledig naar beneden. Er is een omhoogstaande rand zodat de baby veilig in het bedje blijft liggen zonder de kans dat de baby in het bed kan rollen. De richtlijn is 12cm en het is dan ook de bedoeling dat je de rand even hoog is als de bovenkant van het matras. De hoogtes die bij de co-sleepers worden aangegeven zijn hierop ook gebaseerd.

Wij geven hier ook nog in het kort de voor- en nadelen van een co-sleeper.

Voordelen

 • Het versterkt de band tussen baby en ouders.
 • Baby valt sneller in slaap en voelt zich veiliger.
 • De baby is rustiger en ervaart minder stress wat ook minder huilbuien veroorzaakt.
 • Makkelijker voor de ouders omdat je niet het bed uit hoeft om nachtvoeding te geven of te troosten.
 • Goed zicht op de baby vanuit het bed.
 • Dit heeft tot gevolg dat de nachtrust van iedereen kan verbeteren. Je hoeft ook minder vaak en ver het bed uit.

Nadelen

 • De baby bij het in slaap vallen afhankelijk worden van de ouders.
 • Bij sommige ouders vinden het niet fijn als ze de hele nacht geluidjes hoort van het kindje. Het beïnvloed de nachtrust.
 • De intimiteit en relatie kan er ook onder lijden.

Welke functies heeft een co-sleeper?

Voordat je de beste co-sleeper wilt kopen is het goed om te kijken welke eigenschappen functies je nu echt belangrijk vind. Elk model en merk kunnen hierin verschillen maar als je weet welke functies je echt wilt hebben dan is het makkelijker een aanschuifbedje te zoeken die past bij jouw wensen en budget.

Elk model en merk is anders, zo heeft de ene variant veel losse onderdelen en heb je ook van hetzelfde merk een variant waar je alleen panelen aan elkaar moet bevestigen. Gaat de baby wel eens een dagje naar bijvoorbeeld opa en oma? Dan is het goed om een makkelijk monteerbare co-sleeper te hebben zoals de Tutti Bambini die je binnen 30 seconden in elkaar zet.

Een aantal modellen hebben een opbergplank onder het wiegje zitten. Deze ruimte is erg handig om spullen te leggen die je vaak nodig hebt. Zo heb je alles binnen handbereik en hoef je ook ’s nachts niet ver te lopen of zoeken mocht er iets nodig zijn.

Om de baby te sneller rustig te laten worden kan een schommelstand ook een uitkomst zijn. Deze zit bij een aantal aanschuifbedjes al aanwezig en kun je zo vanuit de vaste stand klikken in de schommelstand. Als het wiegje dan niet tegen het bed staat maar vrijstaand is kan je rustig schommelen. Het is ook mogelijk bij een aantal merken om een losse schommelstang aan te schaffen, deze doe je dan onder de poten bevestigen en de eventuele wieltjes naar boven klappen.

Verplaats je de co-sleeper veel en gebruik je het zowel vrijstaand en als aanschuifbedje? Dan zijn wieltjes wel een erg makkelijke toevoeging. Bijvoorbeelde de Chicco Next2Me heeft 2 of 4 wieltjes waarbij je bij alleen twee wieltjes de zijkant moet optillen om te verplaatsen maar bij vier wieltjes ben je vrij in het verplaatsen. Zo kan je het ’s nachts als co-sleeper aan bed gebruiken en eventueel overdag losstaand in een andere kamer.

Het aantal verstelbare hoogtes kan ook van invloed hebben of het bij de hoogte van jouw bed past. De omhoogstaande rand moet wel ongeveer overeen komen met de hoogte van het ouderlijk matras. Bekijk daarom altijd wat de maximale hoogte is en dat het ook geschikt is voor jouw bed. Het aantal verstelbare hoogtes zegt meer over verschil tussen de ruimtes die tussen twee standen zitten. Is er 20cm verschil tussen minimale en maximale hoogte en heeft het 5 standen? Dan zit er ook 5cm verschil tussen elke hoogtestand en kan de ene stand net hoger of lager zijn dan je nodig hebt.

Hoe bevestig je de co-sleeper aan bed?

We hebben het al kort beschreven hoe je het beste de co-sleeper aan bed kan bevestigen. Voor de duidelijkheid behandelen wij het hier nog een keer en voegen een video toe zodat je een beter beeld hebt. Voor het monteren van sommige bedjes is het ook goed om eerst naar een video te kijken voordat je begint. Zo heb je meer kennis en zal het monteren en bevestigen sneller gaan.

Bij de aankoop van een co-sleeper worden er altijd twee banden meegeleverd die je nodig hebt om aan het bed te bevestigen. De banden hebben meestal een lengte van 4 meter of meer zodat het altijd lang genoeg is om dit bijvoorbeeld rond het matras te doen. Het is belangrijk dat de bovenkant van de rand ook gelijk staat met de bovenkant van het ouderlijk matras.

In het geval van een ledikant met een bedframe is het eenvoudig om de banden of riemen te bevestigen. Dit kan je gewoon aan het frame vastmaken en daar zijn de banden zeker lang genoeg voor. De rest van de lange banden kan je wegsteken in een vakje onder het bedje.

Mocht je een boxspring hebben of een bed zonder randen waar je het makkelijk kan bevestigen, dan is het iets lastiger. Dan moeten de banden rond het matras gedaan worden om het wiegje stabiel en stevig te laten staan. De lengte van de banden zijn hier zeker geschikt voor maar als je het iets te strak rond het matras trekt dan kan je de riemen voelen wanneer je zelf op het bed ligt. Heb je een matrastopper of iets anders wat tussen het matras en jouw lichaam ligt dan kan dit wel een stuk minder voelbaar zijn. Hou hier wel rekening mee.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.