Maxi Cosi Iora co-sleeper

Wij hebben onderzoek gedaan naar goede aanschuifbedjes waaronder de Maxi Cosi Iora co-sleeper. In dit artikel delen wij onze ervaringen en geven wij informatie en tips zodat je kan zien of de Maxi Cosi Iora ook de beste keuze is voor jouw wensen. Ook schrijven wij een review hierover en zijn er vergelijkingen met een andere Maxi Cosi co-sleeper en alternatieven van andere merken.

Maxi Cosi Iora

Maxi Cosi co-sleeper
 • Aanschuiffunctie
 • Opbergruimte
 • Kantelstand
 • 5 verstelbare hoogtes
 • Verkrijgbaar in 3 kleuren

De Maxi Cosi Iora heeft een stijlvol, strak design en met verschillende kleuren is deze vaak wel passend bij de kleuren van de slaapkamer. Het is makkelijk in gebruik en bestaat uit hoge kwaliteit zoals de meeste producten van Maxi Cosi.

Deze co-sleeper kan je op twee manieren gebruiken namelijk als aanschuifbedje vast aan het bed maar het is ook als vrijstaand wiegje te gebruiken. Met een gaasvenster aan de voorzijde heb je altijd zicht op de baby vanuit het bed. Wanneer je het als co-sleeper vast aan het bed gebruikt kan je deze kant via ritsen openmaken. Zo slaap je dichtbij de baby en kan je makkelijk voor de baby zorgen mocht deze behoefte hebben aan bijvoorbeeld nachtvoeding.

Een groot voordeel van de Maxi Cosi Iora is dat je bodem van de co-sleeper een beetje schuin kan zetten zodat er minder last is van reflux en ter bevordering van ademhaling. Ook de opbergruimte is erg handig, zeker als je ’s nachts voor de baby moet zorgen. Hierin kan je luiers, flesjes, doekjes of andere dingen leggen die je altijd binnen handbereik wil hebben.

Co-sleepers kan je bevestigen aan het bed d.m.v. banden die je rond de rand van het bed of rondom het matras kan wikkelen. Zo kan je het stabiel en stevig vastmaken en kan je met de verstelbare hoogtes het passend maken aan de hoogte van jouw bed.

Met vijf verschillende hoogtes is het vrijwel geschikt voor elk bed. Hou wel rekening mee dat de bodem van de wiegje altijd lager moet zijn dan het ouderlijk bed. Als een co-sleeper aan de huidige normen voldoet dan heeft het ook een opstaande rand zoals bij deze Maxi Cosi Iora. Hierdoor kan de baby niet uit de co-sleeper rollen of het ouderlijk bed in.

Goed om te weten, voor- en nadelen

 • Zonder technisch aangelegd te zijn kan je de Maxi Cosi Iora co-sleeper binnen 10 minuten in elkaar zetten. Als je eenmaal weet hoe alles werkt dan is het een stuk eenvoudiger en binnen een paar minuten te doen.
 • Het heeft een maximaal gewicht van 9kg wat vergelijkbaar is met de leeftijd van 6 maanden. Als je ziet dat de baby al probeert rechtop te zitten dan is het zeker tijd om te stoppen met de co-sleeper.
 • Het heeft 5 verschillende hoogtestanden die je kan instellen door aan beide zijdes op de knop te drukken en in hoogte verschuiven. Stel je alleen aan één kant de hoogte in dan kan je het als kantelfunctie gebruiken met een schuine bodem.
 • De kantelfunctie van een co-sleeper is handig bij verkoudheid en verstopte neus om de ademhaling te verbeteren. Maar ook voor de spijsvertering, reflux en is dit makkelijk als de baby net heeft gegeten.
 • Volgens nieuwe officiële normen en richtlijnen moeten co-sleepers voldoen aan minimaal 12cm hoogteverschil tussen de bedbodem van het wiegje en het ouderlijk bed. Fabrikanten doen dit door een rand te maken waardoor de baby niet van het matrasje kan rollen. Deze rand zit aan de zijkant die je met ritsen naar beneden kan doen. De ritsen gaan niet helemaal naar beneden maar stoppen tot waar de rand begint. Bij de Maxi Cosi Iora is deze rand bijna 18cm hoog.
 • De matrashoes kan je los doen en met handwas schoonmaken.
 • Het is moeilijk om hoeslakens in de maten van het matrasje te vinden. Hierdoor ben je geneigd om dit van Maxi Cosi te kopen, alleen deze zijn vrij prijzig.

Voordelen

 • Sterke, stevige kwaliteit
 • Goede prijs voor alle functies
 • Strak design
 • 5 hoogtestanden, met kantelfunctie
 • Aanschuiffunctie om strak tegen bed te zetten
 • Redelijk eenvoudig monteren en inklappen
 • Inclusief opbergtas

Nadelen

 • Inclusief opbergtas
 • Extra linnengoed kan vrij prijzig zijn.

Makkelijkste manier om monteren of inklappen

Om het aanschuifbedje volledig te monteren kan in het begin misschien moeilijk lijken maar dat is het zeker niet. Wij hadden zonder dat wij erg technisch zijn de Maxi Cosi Iora binnen 10 minuten in elkaar gezet. Het is niet erg moeilijk om dit te doen maar er zijn zeker wel andere co-sleepers die je een stuk eenvoudiger kan openvouwen en weer inklappen.

Maar er zijn ook genoeg video’s te vinden die je eerst kan kijken zodat je weet hoe je dit het beste kan doen. Hiernaast vind je een video van hoe je de Maxi Cosi Iora kunt monteren.

Hoe doe je de co-sleeper weer inklappen?

Heb je geen instructies meer en ben je vergeten hoe je het makkelijkst de Maxi Cosi Iora kan inklappen? Wij leggen uit wat de makkelijkste manier is om de co-sleeper uit elkaar te halen en inklappen.

 1. Zet de co-sleeper ondersteboven.

  Zo kan je eenvoudig overal bij en losmaken. Eigenlijk is het tegenovergesteld van in elkaar zetten.

 2. Verwijder de opbergmand.

  Met een rits kan je de opbergmand losmaken aan beide zijdes. Klik daarna de ‘spijlen’ los naar beneden en de mand is los.

 3. Maak de poten los.

  Er zit een knop op de poot in de buurt bij het middenstuk die je kan indrukken om de poten los te maken. Deze kan je dan lostrekken en dit herhaal je ook aan de andere kanten.

 4. Klik de wiegbodem uit de houder.

  De bodem van het wiegje kan je losklikken door gelijktijdig aan beide kanten de (grijze) knopjes in te drukken waarmee de bodem vastzit aan de poten. Bij het indrukken zie je de bodem al loskomen. Dit herhaal je ook aan de andere zijde.

 5. Klap de poten in.

  De poten zitten dan los van de bodem en kan je zo opvouwen en inklappen.

 6. Doe alles in de opbergtas

  Een opbergtas wordt inclusief geleverd. Door alles netjes samen te leggen kan je dit in de tas doen en opbergen of meenemen op reis.

De Maxi Cosi Iora bevestigen aan bed

Nadat de Maxi Cosi co-sleeper is gemonteerd is het belangrijk om te kijken hoe je dit het beste aan het bed kunt bevestigen. In de verpakking zitten ook nog twee banden die je hierbij nodig hebt. De bovenkant van de rand moet gelijk aan de bovenkant van het matras zitten en niet hoger of lager omdat dit voor onveilige situaties kan leiden.

Heb je een ledikant dan is het een stuk eenvoudiger om de banden aan het bed vast te maken. Dit kan je gewoon aan de zijkant doen en trek je het strak aan zodat de co-sleeper stevig staat.

Wij hebben een boxspring en daar is het iets moeilijker omdat je hierbij de banden rond het matras moet wikkelen. In ons geval hebben wij twee losse eenpersoonsmatrassen dus is het nog redelijk eenvoudig te doen. Het kan wel zijn dat je de riemen voelt als je op bed ligt want ze zitten namelijk rond het matras. Een matrastopper kan ervoor zorgen dat je hier geen last van hebt.

Een groot voordeel van de Maxi Cosi Iora is dat het ook een aanschuiffunctie heeft. Mocht er nog ruimte tussen de co-sleeper en ouderlijk bed zitten dan kan je het aanschuiven totdat het goed aansluit. Dit zie je niet bij veel co-sleepers van andere merken.

Andere versies en alternatieven

Sommige merken hebben een hele lijn in verschillende co-sleepers en er zijn ook merken zoals Maxi Cosi die maar één of twee versies hebben. De bekendste is de Maxi Cosi Iora die wij ook gekocht hebben en waar dit artikel ook overgaat maar er is ook nog een versie hiervan die o.a. gaasvensters heeft aan alle zijdes. Dit is de Iora Air, alleen is deze helaas erg slecht leverbaar.

Dit zijn de verschillen met Maxi Cosi Iora Air:

 • De Iora Air heeft dus gaasvensters aan alle zijdes. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden geeft dit een betere ventilatie en luchtcirculatie.
 • Aan één zijde heeft het twee wieltjes wat het verplaatsen in de kamer een stuk makkelijker maakt.
 • En als laatste is er ook een schommelstand aanwezig. Dit kan ideaal zijn om de baby wat meer te troosten en rustig te laten worden.
Maxi Cosi Iora Essential Blue
Maxi Cosi Iora heeft de beste prijs en kwaliteit verhouding.

Alternatieven

Het is altijd goed om verschillende modellen te vergelijken om zo een goede keuze te maken. Vaak is wel de persoonlijke voorkeur en budget de doorslaggevende factor maar wij geven hier enkele alternatieven met de verschillen tussen Maxi Cosi Iora aan.

Tutti Bambini Cozee. Dit model is een stukje gebruiksvriendelijker dan Maxi Cosi. Het monteren is alleen een kwestie van uitklappen dus kost minder dan een minuut. Maar ook de bekleding kan je makkelijker afritsen en deze zijn ook wasbaar. Het heeft ook 6 verstelbare hoogtes en gaasvensters aan voor- en achterkant. Eigenlijk lijkt het nu dat het beter is dan de Maxi Cosi Iora alleen vind ik het prijsverschil het niet waard omdat dit maar kleine toevoegingen zijn en de co-sleeper gebruik je alleen maar 6 maanden.

Chicco heeft een grote lijn aan co-sleepers namelijk de Chicco Next2me. Dit zijn veel verschillende modellen met hun eigen specifieke eigenschappen. Zo kan je altijd wel een versie vinden die vergelijkbaar is met de Maxi Cosi Iora of vind je er één met meer functies. Zo hebben deze modellen minimaal 6 verstelbare hoogtes, sommige modellen zelf 11. Of met schommelstand zoals ook de Iora Air heeft en hebben de meeste 2 of 4 wieltjes om te verplaatsen. De voordelen van een Iora is dat deze een opbergmand heeft, wat geen van alle versies heeft. Ook is het een stuk voordeliger dan dan Chicco.

Daarnaast hebben wij ook nog meer artikelen geschreven over andere co-sleepers namelijk de Snüzpod 4, Chipolino Sweet Dreams en ook verschillende houten co-sleeper vergeleken.

Maxi Cosi Iora review

Wij van babytotkind.nl onderzoeken en testen verschillende onderwerpen en producten. Wij hebben zelf ook kinderen en willen graag helpen in de zoektocht van andere ouders naar goede producten tegen de beste prijzen. Zo hebben wij ook onderzoek gedaan naar een aantal co-sleepers en geven onze ervaringen en beoordeling over deze modellen.

De Maxi Cosi Iora is bij ons als beste uit de test gekomen vanwege het strakke design, kwaliteit en ook nog een goede prijs. Het heeft verschillende functies die erg handig kunnen zijn en gebruiksvriendelijkheid vergroten. Bij de inrichting van onze slaapkamer kwam Essential Graphite het mooiste naar voren en past ook precies bij ons interieur. In totaal zijn er drie kleuren die verkrijgbaar zijn: Essential Grey, Essential Blue en dus Essential Graphite.

Het monteren ging ook vrij eenvoudig maar ik weet dat er andere modellen zijn zoals de Tutti Bambini die je in minder dan een minuut openvouwt. Maar wij verplaatsen de co-sleeper niet vaak dus is het monteren en inklappen van de Maxi Cosi Iora geen probleem. Wij hebben namelijk gekozen voor dit model omdat naast het mooie design het ook een grote opbergmand heeft waarin je dingen kan bewaren. Dit scheelt veel zoeken en lopen als je ’s nachts uit bed moet omdat de baby iets nodig heeft.

Kortom, wij zijn zeer tevreden met deze aankoop van Maxi Cosi Iora en hopen ook dat wij met dit artikel meer informatie hebben kunnen geven voor andere ouders.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.