Een inbakerdoek geeft een veilig en geborgen gevoel voor de baby. Het werkt kalmerend en het kleintje kan zich niet slaan of wakker schrikken door bewegingen. Door inbakeren liggen de armpjes naast het lichaam en doordat de baby strak omwikkelt is met het inbakerdoek zorgt dit ervoor dat in slaap vallen makkelijker gaat en ook nog eens langer doorslapen. Hier lees je meer wat nu het beste inbakerdoek is, wat de voor- en nadelen zijn en nog meer tips en informatie.
Het inbakeren van een baby gebeurd al eeuwenlang. Zeker bij huilbaby’s kan dit een uitkomst zijn om de nachtrust van de kleine en ouders te verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarbij je de baby kan inbakeren en zijn er ook speciaal een inbakerdoek of slaapzak die het makkelijker maken. Wij hebben een selectie samengesteld van de meest verkochte, hoogst gewaardeerde inbakerdoeken waar ook veel reviews en ervaringen van andere gebruikers bij staan.
Dit zijn de beste inbakerdoeken:
Pacco Piccolo

De Pacco Piccolo inbakerdoek heeft zich al jarenlang bewezen dat het behoort tot de beste inbakerdoeken op dit moment. Dit bevestigen ook de ervaringen van de vele gebruikers en heeft al menige nachtrust van de baby en ouders verbeterd. De band kan je rond de baby doen zodat deze veilig en geborgen voelt en hierdoor ontspannen en rustig wordt. Het inbakerdoek wikkel je dan verder rond het lichaam zoals in de gebruiksaanwijzing beschreven staat.
Het voordeel van deze Picco inbakerdoek is dat je het strak rond het lichaampje kan doen zodat de armen minder kunnen bewegen. Als je een slaapzak gebruikt dan kan deze soms wat groter zijn waardoor alsnog de armen kunnen bewegen. Sommige baby’s kunnen dan alsnog niet goed in slaap vallen of worden wakker door bewegingen. Het nadeel is wel dat het klittenband een beetje lawaai maakt en dat hierdoor de baby wakker kan worden.
Love to Dream Swaddle Up

Veilig de baby inbakeren kan ook met de Love to Dream Swaddle Up slaapzak. Het verschil met de andere inbakerdoeken of slaapzakken is dat de handjes hier omhoog liggen. De bewegingsvrijheid is hier ook wat groter dan de andere merken. Dit kan ook weer een positieve invloed hebben op de nachtrust omdat het een natuurlijke houding is.
Het voorkomt wel dat de baby zich kan slaan tijdens de slaap en hierdoor beter kan rusten en in slaap blijven. Door de handjes naar boven te hebben, is de kans op omdraaien ook kleiner dan wanneer de handjes naast het lichaam vastzitten.
Er is een grote keuze uit kleuren en varianten. Je kan kiezen uit 3.5-6kg wat gelijk staat aan 0-3 maanden of 6-8.5kg wat geschikt is voor 3-6 maanden. De reviews geven ook veel goede ervaring van andere ouders en dit kan zeker een goede toevoeging zijn aan de babyuitzet.
Puckababy Original

De Puckababy inbakerslaapzak is een goede keuze als je de baby wilt inbakeren. In plaats van een doek waar de baby zich nog wel eens uit kan draaien, blijft de baby hier wel goed in liggen. Het is open te maken met een rits en deze is goed weggewerkt onder een flapje zodat de kleine er geen last van heeft. Met een TOG-waarde van 0.5 kun je deze ook gebruiken als het warmer is.
Het voordeel van de Puckababy inbakerdoek is dat het ook een buikband heeft. Deze houdt niet alleen de slaapzak op zijn plaats maar het geeft ook verlichting van buikkrampjes. Doordat het ook verstelbaar is in lengte van 44-62cm, kan je het altijd passend maken. Geschikt voor pasgeboren baby’s tot ongeveer 3 maanden.
Jollein Hydrofiel doek

Een hydrofiel multidoek kun je overal voor gebruiken. Het neemt veel vocht op, is ademend en kan ook bijvoorbeeld als dekentje gebruikt worden. Jollein Hydrofiel doek XL kan ook gebruikt worden als inbakerdoek door de baby hierin te wikkelen. Door de grotere afmetingen kan je veiliger de baby hierin wikkelen en bovendien zijn deze ook nog een stuk goedkoper.
Let wel op dat je dit op de juiste manier doet en het is goed om vooraf informatie te lezen en video’s te kijken. Als de kleine niet strak genoeg wordt ingewikkeld dan kan de hydrofiele doeken los komen en wat tot onveilige situaties kan leiden. Dit is wel een nadeel tegenover de speciale inbakerdoeken of slaapzakken die hiervoor ontworpen zijn.
ErgoPouch ErgoCocoon

Wil je niet stuntelen met doeken dan kan een inbakerslaapzak een goede oplossing zijn. Het nekje zit goed afgesloten en de handjes kunnen niet naar buiten. Met een TOG-waarde van 1.0 is er ook geen extra dekentje voor nodig als de kamertemperatuur rond het ideale niveau ligt. De ErgoPouch is gemaakt van katoen en is een zachte, ademende rekbare stof.
Het voordeel van de ErgoCocoon is dat je de armopeningen dicht of open laat. Zo kan je beter het inbakeren afbouwen als de baby wat ouder wordt. Eerst doe je één armpje loslaten en als dit goed gaat dan kan je het andere ook doen. De eerste maanden kun je de openingen dicht laten zodat de armpjes naast het lichaam liggen zonder dat de baby zich wakker slaat.
Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten (60,70 of 80cm) heb je voor elke leeftijd een geschikte inbakerdoek.
Meyco Swaddle doek

Zoek je een betaalbare inbakerdoek dan is de Meyco Swaddle doek een goede keuze. Een inbakerdoek of slaapzak kan best prijzig zijn en zeker als je meestal meerdere moet kopen. Bij sommige merken kun je het gebruiken tot 0-3 maanden waarna je alsnog een groter formaat moet aanschaffen. Meyco heeft ook twee verschillende van 0-3 en 3-6 maanden maar het is een stuk voordeliger.
Met deze swaddle doek kun je de baby goed inbakeren en heeft het de beentjes nog makkelijk vrij. De armpjes kun je strak langs het lichaam leggen en met klittenband maak je het doek vast. Een handig systeem zodat je zelf kan bepalen hoe strak het rond het lichaam zit, alleen kan het klittenband wel een beetje lawaai maken.
Dit is één van de betere goede prijs en kwaliteitverhoudingen en het is gemaakt van katoen wat ook wasbaar is op 40 graden. Daarna kan je het in de droger doen op een lage temperatuur.
Puckababy Original mini

Dit is de opvolger van de eerder benoemde Puckababy Original en is geschikt voor baby’s van 3-6 maanden. Met de ritsjes bij de armopeningen kun je deze open doen zodat het afbouwen makkelijker gaat. Vanaf 4 maanden wordt altijd geadviseerd om hiermee te beginnen omdat de baby kan gaan omrollen. Door een armpje los te doen, kan het hier alvast aan wennen. Gaat alles goed dan kan je ook het andere armpje uit het inbakerdoek laten.
Deze slaapzak heeft ook een buikband ter verlichting van krampjes en de baby ligt ook veiliger op zijn plaats. Het is gemaakt van katoen wat wasbaar is op 40 graden. Het is alleen niet geschikt voor in de droger. Er is keuze uit meer dan 7 kleuren en wil je nog meer overtuigd worden van de Puckababy inbakerdoeken, lees dan de reviews en ervaringen bij dit product.
Waarom een inbakerdoek gebruiken?
Inbakeren is een manier om de baby strak en stevig in te pakken zodat de kleine zich veilig en geborgen voelt. Het voorkomt ook het slaan van de armen waardoor het lastiger is om in slaap te vallen of het is mogelijk dat ze zich elke keer wakker slaan of schrikt van bewegingen. Door inbakeren kan de nachtrust van de baby flink verbeteren omdat ze langer door kunnen slapen en ook ontspannen liggen. Niet alleen gaat dit ten goede voor de baby maar ook de ouders kunnen hier flink baat mee hebben. Zeker bij huilbaby’s kan inbakeren een goede methode zijn om ze rustiger te krijgen.
In de baarmoeder was het lekker warm voor de baby en was er ook weinig ruimte om te bewegen. Een inbakerdoek zorgt er dus voor dat de baby ook niet veel kan bewegen omdat het nog geen goede controle heeft over de armen en beentjes. Ook geeft het extra warmte en veiligheid die ze gewend waren toen ze krap en afgesloten in de buik zaten. Voor een baby werkt dit ontspannend, comfortabel en rustgevend.
Voor- en nadelen
Het inbakeren heeft dus een aantal voordelen bij pasgeboren baby’s. Zo kan het helpen om de kleine te kalmeren, comfortabel te houden en langer in slaap te blijven. Als de baby goed slaapt dan heeft dit ook een positieve invloed op jouw nachtrust. Toch zitten er ook nog nadelen aan het inbakeren, zeker als het niet op de goede manier wordt gedaan. Hier zie je een overzichtje van een deel van de voor- en nadelen.
Voordelen
Nadelen
Inbakerdoek of slaapzak?
Inbakeren kun je doen met een inbakerdoek of inbakerslaapzak. Beiden hebben verschillende eigenschappen en het kan per kind verschillen wat het beste is. Ook kun je inbakerdoeken onderscheiden in doeken die speciaal ontworpen hiervoor zijn of bijvoorbeeld een hydrofiel doek die je rond de baby wikkelt. Deze moet dan wel groot genoeg hiervoor zijn maar er zijn verschillende methodes en doeken die je hiervoor kunt gebruiken. Wij adviseren altijd wel om een doek of slaapzak te gebruiken die speciaal hiervoor ontworpen is omdat het minder snel los gaat wat juist weer voor onveilige situaties kan zorgen.
Bij een inbakerdoek doe je de armpjes van de baby strak langs het lichaam wikkelen. Dit geeft een veilig en geborgen gevoel voor de kleine en ze kunnen zich niet goed meer bewegen of slaande bewegingen maken waardoor ze wakker kunnen worden. Het doek moet rond de beentjes wel losser zitten omdat dit anders problemen geeft bij de heupen. Er zijn speciale inbakerdoeken hiervoor ontworpen wat het inbakeren een stuk makkelijker en veiliger maakt. Het is ook mogelijk om dit met een hydrofiele doek te doen, alleen dit moet wel op de juiste manier gebeuren en ook groot genoeg zijn.
Het is ook mogelijk om een inbakerslaapzak te gebruiken in plaats van een doek. Deze slaapzak heeft geen armopeningen of deze kan je zelf openklikken of dichtmaken met ritsjes of drukknopen. Het grote verschil met een inbakerdoek is dat in deze slaapzak de armpjes niet strak naast het lichaam liggen. Ze hebben wel wat meer bewegingsvrijheid maar de armpjes van de baby blijven dan in de slaapzak zitten. Dit voorkomt zwaaiende en slaande bewegingen waardoor ook weer schrikreacties kunnen komen. Het is een veilige oplossing en is niet zo strak inbakeren als een doek.
Alleen kan dit voor sommige baby’s nog steeds iets teveel bewegingsruimte zijn waardoor ze alsnog niet goed kunnen slapen. Voor het afbouwen van inbakeren kan een inbakerslaapzak met armopeningen wel makkelijker gaan. Zo kan je arm voor arm uit de slaapzak laten om zo aan hun bewegingsvrijheid te kunnen wennen. Begin hier wel mee als ze al 3-4 maanden zijn omdat er anders pogingen worden gedaan om te draaien naar hun buik wat gevaarlijk kan zijn omdat ze niet terug kunnen draaien.
Waarop letten bij het kopen?
Het is goed om rekening te houden met een aantal punten als je overweegt een inbakerdoek te kopen. Veiligheid is natuurlijk belangrijk en dat heeft ook te maken met een goede maat en TOG-waarde. Om het schoon te maken moet het ook makkelijk in gebruik zijn.
Tips voor veilig gebruik
- Voorkom oververhitting, vooral in de zomer kan het inbakeren erg warm zijn. Gebruik daarom altijd een dun en lichte inbakerdoek om dit het risico te verminderen. Controleer ook regelmatig of de baby niet te warm aanvoelt.
- Het is alleen veilig als de baby op de rug ligt. Als je ziet dat de baby pogingen doet om te draaien, stop dan met inbakeren.
- Begin vanaf een maand of 4 rustig af te bouwen zodat de baby alvast kan wennen. Rond de 6 maanden beginnen ze meestal te draaien.
- De benen moeten kunnen bewegen om de heupen te ontwikkelen. Deze moet je nooit strak inbakeren omdat dit voor problemen kan zorgen. De meeste speciale inbakerdoeken of slaapzakken spelen hier ook op in om het van onderen ruimer te laten.
- Om het veilig te houden is het belangrijk dat het doek goed vastzit. Als het losraakt of te ruim zit dan kan dit het hoofdje bedekken.
- De consumentenbond heeft ook nog een artikel geschreven over inbakeren. Daarin kun je nog meer informatie en tips lezen.
- Een baby kan ook rustiger zijn wanneer je in de buurt slaapt. Een co-sleeper is een aanschuifbedje waar je vanuit het bed de baby kan zien. Dit heeft ook een aantal voordelen en kan de nachtrust bevorderen.