Beste kinderzonnebrand

Het kan een opgave zijn om kinderen in te smeren met zonnebrand maar het is wel erg belangrijk. Zeker bij jonge kinderen is de huid nog teer en gevoelig en heeft het een hoge beschermingsfactor nodig. Hiervoor kun je een speciale kinderzonnebrand gebruiken die geschikt is voor een gevoelige huid, snel intrekt en niet plakkerig aanvoelt. In dit artikel gaan wij verder in op de beste zonnebrand voor kinderen en lees je meer tips en informatie om je kleintje te beschermen tegen de felle zon.

Wij hebben een selectie samengesteld waarin wij ook ervaringen en reviews van andere gebruikers hebben meegenomen. Een goede kinderzonnebrand is parfumvrij, makkelijk aan te brengen en waterafstotend. Met de onderstaande producten haal je een veilige zonnebrand in huis en hebben jij en je kind een goede bescherming tegen de zon.

Dit is de beste zonnebrand voor kinderen:

NIVEA Kids sensitive

 • SPF 50
 • Ideaal voor gevoelige huid
 • 200ml of 270ml zonnespray
 • 4.6 uit 5 sterren (110+ reviews)

De NIVEA SUN Kids Sensitive is één van de beste kinderzonnebrand op dit moment. Met SPF 50 biedt het een goede bescherming van het kinderhuidje maar ook kan je het gebruiken voor volwassenen. Het is parfumvrij, geschikt voor de gevoelige huid en ook nog extra water resistent. Je kan het makkelijk smeren en je krijgt ook geen witte waas over het lichaam.

De NIVEA kinderzonnebrand trekt snel in, voelt niet vettig of plakkerig aan en blijft lang zitten. Voor de veiligheid zit er ook een slot systeem op zodat de kinderen niet zelf met de zonnespray kunnen spuiten of kan lekken als het in de tas zit. Het kan wel een beetje gele vlekken afgeven op witte kleding dus hou hier wel rekening mee. Nog niet overtuigd? Lees dan de meer dan honderd positieve reviews en ervaringen van andere gebruikers.

Garnier Ambre Solaire Kids

 • SPF50+, 200ml tube
 • Hypoallergeen
 • Speciaal voor kinderen
 • Plakt niet, smeert fijn

Een andere goede kinderzonnebrand is de Garnier Ambre Solaire Kids zonnebrandmelk tube. Het voordeel van deze tube is dat het niet verstuift zoals bij een spray en kun je het makkelijk aanbrengen op de huid van de baby of kinderen. Met een SPF50+ heeft het een hoge beschermingsfactor en blijft het ook lang zitten omdat het zeer waterresistant is.

Deze zonnebrand voor kinderen plakt niet, trekt ook snel in en is ook hypoallergeen en geschikt voor de gevoelige huid. Ondanks dat een hoge SPF zorgt het ook niet voor een witte waas op het lichaampje en smeert het ook goed uit. Of je nu NIVEA of deze zonnebrand van Garnier Ambre Solaire, beiden zijn een uitstekende keuze voor baby’s en kinderen.

NIVEA Sun Babies & Kids Roll-On

 • SPF 50
 • 50ml roller
 • Praktisch in gebruik, geen morsen
 • Kinderen kunnen zelf insmeren

Wil je dat de kinderen ook zelf leren om zonnebrand aan te brengen, dan kan een roller handig zijn. Zo voorkom je morsen en kan de peuter dit zelf over het lichaam smeren. De NIVEA SUN Kids Roll-On heeft een hoge SPF om de huid goed te beschermen. De meeste kinderzonnebrand is in spray of tubevorm maar juist een roller kan het leuk en makkelijk maken om het op de huid te smeren. Ook voor het aanbrengen op het gezichtje kan dit wat makkelijker en veiliger gaan.

Speciaal gericht op de tere, gevoelige kinderhuid zorgt dat deze parfumvrije zonnebrand geen allergische reacties veroorzaakt. Het beschermt goed tegen de felle zonnestralen en blijft ook lang zitten vanwege extra waterresistent. Vanwege de compacte verpakking is het ook makkelijk mee te nemen en lekt het niet in de tas.

Biodermal kinderZonnebrand

 • SPF 50, 125ml tube
 • Water en zand resistent
 • Kan ook aanbrengen op natte huid
 • Geen witte waas op huid

Doordat de kinderzonnebrand snel intrekt kan je het ook al aanbrengen op de natte huid. Bovendien is het niet plakkerig en is het water en zand resistent. Het is ook een zeer geschikte zonnebrand voor jonge kinderen en baby’s en hydrateert de huid goed zonder dat het vettig wordt. Het geeft een goede bescherming met de SPF 50+ en is hier ook speciaal ontwikkeld voor kinderen maar ook volwassenen met een gevoelige huid.

Voor de huid is het een uitstekende zonnebrand. Het enige nadeel is dat het wel een beetje witte waas geeft maar ook kan het een beetje afgeven op witte kleding.

Vision Every Day Sun Protection

 • SPF 30 of 50
 • 50ml, 100ml, 200ml tube
 • Parfumvrij, lange werking
 • Geschikt voor kind & volwassene

Vision Every Day is gericht op de gevoelige huid en geeft een goede zonbescherming. Het is parfumvrij en trekt snel in de huid waardoor het niet plakkerig of vettig aanvoelt. Het is ook extra waterbestendig en blijft lange tijd de huid beschermen. Het is niet een zonnebrand speciaal gericht op kinderen maar het is zeker hiervoor wel te gebruiken.

Vaak wordt deze zonnebrand gebruikt voor zowel ouders als kinderen omdat dit een goede, veilige zonnebrand is wat de huid ook kan verdragen. Er is keuze uit SPF 20, 30 of 50 maar voor kinderen adviseren wij altijd om SPF50 of eventueel 30 te gebruiken. Ga je met de kids naar het strand dan is de Vision Every Day ideaal omdat het langdurig bescherming geeft, extra waterbestendig is en het zand blijft niet plakken op de huid.

Verschillende soorten kinderzonnebrand

Het aanbod in zonnebrand voor kinderen is vrij groot en kan het soms lastig zijn om te kiezen. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende soorten maar ook onder andere welke factor je nu nodig hebt. Met deze kennis kun je zelf kiezen wat de beste kinderzonnebrand is voor jouw kinderen.

In het algemeen heb je zonnebrand in lotion, crème, roller of spray wat elk hun eigenschappen en voordelen heeft.

De lotion of crème kan voor kinderen veilig en eenvoudigst aan te brengen zijn. Je kunt dan effectief de zonnebrand aanbrengen zonder dat je een plekje mist. Het nadeel is wel dat het makkelijker is te morsen, als het kindje ook zelf aanbrengt kan dit het geval zijn.

Het lijkt misschien wel dat de spray handiger is maar dat is zeker niet de beste keuze. Zeker als de kindjes veel bewegen of graag weer willen spelen kan het zijn dat je met de spray niet overal op alle plekjes de goede hoeveelheid aanbrengt. Vergeet ook niet dat je het alsnog moet inwrijven met de hand wat ook niet altijd gedaan wordt. En pas op met de dampen van de spray, zeker als je in de buurt van het gezichtje de zonnebrand wilt aanbrengen.

Een roller is ook een alternatief wat je makkelijk kan meebrengen. Zo kan je de peuter leren om zelf zonnebrand aan te brengen en dit geeft ook minder kans op morsen. Ook kun je met een roller overal makkelijk bij en is ook veilig om te smeren in het gezichtje. Het nadeel is wel dat je het een paar keer moet herhalen om het een goede bescherming te laten geven.

Voor baby’s en kinderen is het beter om voor te kiezen voor SPF 30 of 50 vanwege de hoge beschermingsgraad. Tussen deze twee factors zit erg weinig verschil en is de beschermingsgraad voor factor 30, 97% en voor factor 50, 98%. Het is in ieder geval belangrijk dat de gevoelige huid een goede bescherming krijgt en daar is de hoge SPF ook onderdeel van.

Een hoge SPF betekent ook niet dat kinderen langer in de zon kunnen blijven zitten of dat je minder vaak hoeft in te smeren. De algemene tips die we hieronder beschrijven zijn zeker altijd van toepassing. Regelmatig opnieuw aanbrengen en de felle volle zon vermijden is nodig om de huid te beschermen.

De meeste zonnebranden voor kinderen zijn extra waterafstotend en hebben zijn vaak ook minder plakkerig zodat er minder snel zand blijft aanplakken. Als kinderen zwemmen of spelen op het strand dan kunnen ze natuurlijk ook gaan zweten. Water vermindert alsnog de werking van de zonnebrandcrème. Wanneer het kindje veel in het water bevindt of zweet dan is het raadzaam om vaker kinderzonnebrand aan te brengen. Op de verpakking staan ook eventuele aanwijzingen en voorschriften.

Tips voor het gebruik

 • Kinderen hebben een hoge beschermingsfactor nodig, gebruik daarom altijd minstens SPF30 als zonnecrème. Of je nu SPF30 of SPF50 kiest, beiden geven een hoge bescherming.
 • Smeer regelmatig in, zeker als het kindje in het water gaat. Tegenwoordig zijn veel zonnebrand extra waterbestendig maar het is goed om het regelmatig te herhalen. Minstens iedere 2 uur moet dit herhaalt worden.
 • Zijn de kinderen al wat ouder, probeer dan te stimuleren om ze zelf ook in te laten smeren. Een peuter kun je ook leren om met een roller zich in te smeren. Zo leer je ze bewust worden en dit kan ook schelen als je weinig tijd hebt.
 • Vermijdt felle zon rechtstreeks op de baby of erg jonge kinderen. Zeker tijdens de middaguren waar de zon het hoogst staat is het beter om de kinderen uit de zon te houden.
 • Is het bewolkt dan moet alsnog de huid beschermt worden tegen de UV-stralen. Hiervoor geldt ook dat het kindje regelmatig moet ingesmeerd worden of de baby beter beschermd in de schaduw blijven.

Veelgestelde vragen:

De huid van baby’s en kinderen kan nog teer en gevoelig zijn, zeker op jongere leeftijd. Het heeft dan een een goede bescherming nodig tegen de felle zon en wat ook de huid kan verdragen. Kinderzonnebrand is parfumvrij, trekt snel in zonder dat het plakkerig of vettig aanvoelt en moet goed smeerbaar zijn zonder dat het vlekken op de kleding achterlaat. Bij voorkeur in een tube of rollervorm omdat een spray kan verstuiven wat niet altijd zo fijn is voor kinderen.

Een zonnebrand die geschikt is voor de gevoelige huid kan hiervoor gebruikt worden maar ook veel merken hebben ook speciale zonnebrand voor kinderen in het assortiment. Deze hebben wij ook meegenomen in het lijstje op deze pagina.

Ja dat is zeker mogelijk. Heb je als volwassene een gevoelige huid dan is een kinderzonnebrand ook een goede keuze. Deze is namelijk op basis van mineralen, parfumvrij en heeft weinig andere ingrediënten waar een allergische reactie van kan komen. Het huidje van een baby of kind is vaak ook erg gevoelig en als het hiervoor geschikt is dan kan een volwassene het zeker ook gebruiken.

Laat de baby’s of kinderen niet blootstellen aan de volle zon. Tijdens de middag uren tussen 12 tot 3 uur is het beter om de zonnestralen te vermijden.
Gebruik altijd zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en smeer ook regelmatig in. Ook als het bewolkt is omdat alsnog de UV-stralen de huid kunnen bereiken.
Een hoedje of pet met een brede rand beschermt het gezichtje en nek ook tegen de zon.
Is de zon fel in wil het kindje toch op het strand of in de zee? Dan kan het ook kleding dragen om de zonnestralen tegen te gaan.
Een zonnebril kan ook de ogen beschermen tegen de felheid. En het kan ook goed zijn om de lippen te beschermen met een lippenbalsem omdat de zon deze ook kan uitdrogen.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.