Kruiptunnel

Kinderen bleven vele uren kruip- en speelplezier in een kruiptunnel. Het is ook goed voor de ontwikkeling om op een leuke, actieve manier te spelen. Al vanaf 12 maanden kun je een speeltunnel gebruiken maar er zijn ook uitgebreidere modellen voor wat oudere kinderen. In dit artikel vind je een aantal veel verkochte tunnels en beschrijven wij meer informatie, voor- en nadelen samen met onze ervaring.

Kruiptunnels zijn er in verschillende varianten en afmetingen. Wil je alleen een losse speeltunnel of misschien kruiptunnel met 4 uitgangen? Ook zijn er modellen met een speelhuisje aan vast of bijvoorbeeld met een ballenbad. Wij hebben een selectie samengesteld van verschillende modellen en varianten zodat je een compleet overzicht krijgt. Samen met de eigenschappen en voor- en nadelen krijg je een goed beeld wat de beste kruiptunnel voor kinderen kan zijn. Bij de producten zelf staan vaak ook nog andere kleuren en alternatieven.

Dit zijn de beste kruiptunnels:

Mamboe kruiptunnel rups

 • Geschikt vanaf 12 maanden
 • Afmetingen: 180x46cm
 • Inclusief opbergtas
 • Verschillende kleuren

Deze leuke kruiptunnel van het merk Mamboe heeft een lengte van 180cm en een doorsnee van 46cm. Dit maakt het uitermate geschikt voor dreumes en peuters en zorgt dit voor veel speelplezier. Het heeft verschillende vrolijke kleuren met een leuk gezichtje van een rups aan de voorkant met aan de zijkant ook pootjes.

Het materiaal laat genoeg licht door en is het niet erg donker binnen. De aanbevolen leeftijd is vanaf 1 jaar en kinderen worden al snel blij van deze kruiptunnel vanwege de leuke uitstraling. Je kunt het zowel binnen als buiten gebruiken en mocht je een kleinere kinderkamer hebben dan kun je de speeltunnel ook eenvoudig weer opvouwen. Het is handig dat er een opbergtas bij zit waardoor het opgevouwen slechts Ø48 groot is met een dikte van 4cm.

Ook onder andere verkrijgbaar in een variant met paars tot roze tinten. Alleen heeft dit model geen leuk rups gezichtje aan de voorkant en pootjes maar de prijs is wel iets voordeliger hierdoor.

Buxibo speeltunnel 4 uitgangen

 • Geschikt vanaf 18 maanden
 • Afmetingen: 250x46cm.
 • Inclusief opbergtas

Jonge kinderen kunnen veel plezier hebben met een grote speeltunnel. Zeker voor meerdere kindjes zijn 4 uitgangen ideaal voor urenlang speelplezier. De openingen aan de zijkant zijn ook dicht te maken zodat kinderen verstoppertje kunnen spelen. Gemaakt van polyester wat stevig is en niet snel slijtage of beschadigingen vertoond. Eventueel kun je het ook buiten op bijvoorbeeld het gras gebruiken en kan je het weer makkelijk schoonmaken met een vochtige doek.

Hou wel rekening mee dat deze kruiptunnel aardig wat ruimte inneemt. De tunnels zelf zijn 250cm lang dus heb je dit al minimaal nodig in de lengte en breedte. De doorsnee van de speeltunnel is 46cm en heeft dus genoeg ruimte voor peuters. Na gebruik kun je de tunnel weer opvouwen en met in de handige opbergtas opbergen. De maten zijn opgevouwen slechts Ø48cm x 7cm.

Kruiptunnel Nijntje

 • Geschikt vanaf 12 maanden
 • Afmetingen: 180x46cm

Deze leuke kruiptunnel met het hoofdje van Nijntje kan een leuk cadeautje zijn om te geven maar ook om te krijgen. Het is gemaakt van goede kwaliteit en bijna elk kindje kent wel Nijntje dus zal dit met plezier ontvangen worden. Het is al geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden die graag verstoppertje willen spelen in een Nijntje speeltunnel.

De maten van deze speeltunnel is gelijk aan die van Mamboe namelijk een lengte van 180cm en 46cm. De verschillen hiermee zijn het uiterlijk en kleuren maar ook dat deze Nijntje kruiptunnel niet inclusief opbergtas is. Je kan het wel makkelijk op te vouwen of uitklappen.

Speeltent met tunnel

 • Geschikt vanaf 3 jaar
 • Afmetingen: 280x85x95cm
 • 3 delig speelset
 • 4 verschillende varianten

Heb je de ruimte in huis voor een grotere speelset dan is deze speeltent met tunnel zeker een aanrader. Dit veelzijdige speelset is leuk voor alle kinderen vanaf 3 jaar.. Het heeft een speelhuisje en een ballenbad samen met een kruiptunnel wat voor veel uurtjes kruipen en speelplezier kan zorgen. De stof laat veel licht binnen en is ademend zodat het ook koel blijft in de zomer.

Er is keuze uit 4 verschillende ontwerpen met verschillende vrolijke kleuren. Het is vrij eenvoudig om uit te klappen en weer opvouwen na gebruik. Je kunt het dan weer in de hoes stoppen zodat het weinig ruimte inneemt.

Sophie de Giraf kruiprol

 • Geschikt vanaf 6 maanden
 • Afmetingen: 42x24x24cm

Om de ontwikkeling te stimuleren van jonge baby’s kun je een kruiprol gebruiken. Dit is geen kruiptunnel die we voornamelijk op deze pagina beschrijven maar het kindje kan op deze kruiprol klimmen, rollen of op zitten. Het maakt geluid, bevat ballen en heeft ook een spiegel en bijtring zodat de baby op verschillende manieren gestimuleerd wordt.

Het bekende merk ‘Sophie de Giraf’ staat voor kwaliteit tegen een gunstige prijs. De comfortabele, zachte hoes hoes van deze kruiprol kun je eenvoudig losmaken om het daarna uit te wassen. Dit kan een leuke toevoeging zijn aan je babyuitzet voordat je aan een echte speeltunnel gaat beginnen.

Feber GUs Kruiprups

 • Geschikt vanaf 3 jaar
 • Stevige kwaliteit kunststof

Het is ook mogelijk om een speelhuis met tunnel van hoogwaardige kwaliteit kunststof aan te schaffen. Zo ben je er zeker van dat het jarenlang meegaat en zorgt het voor veel speelplezier. Deze Feber Gus kruiprus kun je makkelijk opbouwen met de verschillende panelen en het is mogelijk om in totaal vijf verschillende vormen te bouwen.

De volledige lengte van deze speeltunnel is 260cm met een hoogte van 108cm. Het bevat vele kijkgaten en heeft een speels en kleurrijk uiterlijk. Wil je iets voor meerdere kinderen kopen en je hebt het budget en de ruimte hiervoor? Dan is deze Feber Gus kruiprups zeker een aanrader.

Kiduku ballenbad met speeltunnel

 • Geschikt vanaf 3 jaar
 • Afmetingen: 260x80x115cm
 • Inclusief opbergtas

Een speelhuisje met ballenbad en kubus met daartussen een speeltunnel zal gelijk kinderen een lach op hun gezichtje toveren. Het biedt veel speelplezier en heeft een kleurrijke uitstraling met ook nog eens 200 gekleurde ballen. Makkelijk opklapbaar en weer opvouwen zorgt ervoor dat je het zowel binnen als buiten kan gebruiken of je kan het ook meenemen op bijvoorbeeld vakantie.

De maten van de kubus zijn 80x80x80cm, de kruiptunnel is 115x45cm en het speelhuisje heeft de afmetingen van 80x80x104cm. Ze zijn zowel los te gebruiken als tegen elkaar als set. Hou wel rekening mee dat de tunnel wel aan de kubus vastgemaakt kan worden maar niet aan de speelhuisje met de ballen. Je kan het wel in elkaar steken maar het is dan mogelijk dat het er weer uit kan gaan door verschuiven. Dit is wel een nadeel aan dit model.

Na gebruik kan je alles weer makkelijk opbergen in de tas zodat het weinig ruimte inneemt. Alle 3 de onderdelen kun je opvouwen maar dit zal in het begin misschien wat moeite kosten om het onder die knie te krijgen.

Wil je nog meer modellen zien of informatie lezen? Bekijk dan het volledige assortiment!

Waarop letten bij het kopen?

Kruiptunnels zijn er in verschillende maten en kleuren. Het is altijd goed om te onderzoeken en vergelijken wat de eigenschappen van elk merk is. Wij hebben in het kort hierboven al informatie geschreven met onze ervaring maar het aanbod is natuurlijk veel groter en daarom is het goed om op bepaalde punten te letten.

 • Een speeltunnel is vrij lang en meestal rond 180-200cm. Door een speelhuisje toe te voegen of meerdere uitgangen kunnen de afmetingen al vrij snel oplopen tot minimaal 250cm en ook in de breedte. Voor een kleine kinderkamer is dit niet altijd geschikt dus kijk altijd goed naar de maten die erbij staan zodat je het kan gebruiken op de plaats waar jij wilt. Als je genoeg ruimte hebt dan kun je ook altijd nog 2 speeltunnels aan elkaar vastmaken.
 • De aanbevolen leeftijd kan verschillen bij de kruiptunnels afhankelijk van de grootte en materialen die gebruikt worden. De speeltunnels die bestaan uit 1 rechte lijn zijn vaak geschikt vanaf 12 maanden. Grotere varianten of met meer uitgangen zijn meestal voor wat oudere kinderen.
 • Schoonmaken van kruiptunnels is meestal ook redelijk eenvoudig. Vaak wordt er polyester gebruikt of andere materialen die ook makkelijk schoon te maken zijn met een vochtige doek. Zo kan je het ook buiten gebruiken mocht je dat willen.
 • Het is handig als je de speeltunnel makkelijk kan opvouwen en opbergen in een tas. Niet bij alle merken is het inclusief opbergtas dus het is altijd goed om dit te vergelijken.
 • De speeltunnels worden niet alleen voor kinderen gebruikt maar zijn ook populair voor katten. Hou dan wel rekening mee met de diameter van een tunnel want het kan voor katten vrij groot uitvallen. Heb je een groot ras dan is het zeker mogelijk maar bij de gemiddelde rassen is de standaard diameter van 46cm wel te groot.

Wij hopen genoeg informatie te hebben gegeven over verschillende modellen. Regelmatig doen wij ook het aanbod bijwerken en proberen de beste prijs te selecteren. Soms kan het wel zijn dat er een kruiptunnel aanbieding is bij Action of Ikea en kun je deze korting ook hier vinden. Zo haal je een speeltunnel in huis tegen een mooie prijs waar kinderen urenlang plezier mee kunnen hebben.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.