Mozesmandje

De eerste maanden kan een kleiner bedje praktischer zijn en geeft dit ook een veiliger gevoel voor de baby. Een mozesmandje wordt ook vaak gebruikt voor dutjes overdag en het geeft ook nog eens een mooie uitstraling. Wil je weten wat het beste mozesmandje is? Wij hebben verschillende modellen vergeleken en selecteren op veiligheid, kwaliteit en prijs zodat je altijd een goed mandje hebt.

Koop je het voor jezelf of wil je het cadeau geven? Een mozesmandje is altijd welkom omdat het multifunctioneel is en kunt gebruiken voor slapen, aankleden, verschonen of om te spelen. Het mozes wiegje kan je ook gebruiken voor langere tijd slapen mocht het veilig genoeg zijn. Voldoende ventilatie en een ademend matras is hier zeker belangrijk. Hier zie je de leukste en beste mozesmandjes op dit moment:

Dit zijn de beste mozesmandjes:

Skye & Scott mozesmandje

Een ruim mozesmandje met een mooie uitstraling wat je ook kan gebruiken als aankleedkussen of mandje om te verschonen. Het Skye & Scott is handgemaakt, goed afgewerkt en van stevige kwaliteit. Het is een uitstekende keuze om cadeau te geven of om de baby te laten zien op de babyshower.

Eenvoudig mee te nemen doordat je het kan opvouwen en oprollen. Met de handvaten kan je het ook makkelijk dragen zodat je het naar een andere locatie kan brengen. Het is licht van gewicht met minder dan 2kg en de totale afmetingen zijn 81x41cm.

Wat ook handig is dat het inclusief drie leuke handdoekjes wat altijd goed van pas kan komen bij het verschonen van de baby. Het matrasje is comfortabel en zacht en de hoes is samen met de handdoekjes wasbaar in de wasmachine. Momenteel is er ook een aanbieding waarbij de prijs zeker niet hoog is voor een mozesmandje. Kortom redenen genoeg om dit prachtige mandje in je overwegingen mee te nemen.

Doff aankleedkussen

Het DOFF mozesmandje is ook een topper in deze mandjes. Het heeft een extra hoge randen van 15cm voor de veiligheid maar het staat ook nog eens mooi. Met een comfortabel, dik matras is het een goede aanwinst om jouw baby aan te kleden, verschonen of een dutje te laten doen.

De afmetingen van de mandjes die wij behandelen zijn allemaal vrij groot zodat je er extra lang gebruik van kan maken. Met 80x40x15cm is dit ook een mozesmandje waar je maandenlang plezier van hebt. Als je ziet dat de kleine gaat draaien of pogingen doet om omhoog te komen dan is het tijd om te stoppen.

Het materiaal is 100% ecologisch katoen en het is van stevige kwaliteit. Met de draaghengsels kun je het mandje verplaatsen en deels opvouwen vanwege het flexibele materiaal. Hou wel rekening mee dat het ook opgevouwen binnenkomt, het heeft even tijd nodig om het mandje in de oorspronkelijke vorm te krijgen.

Charley Fay mozesmand

Mozesmandjes kunnen veel op elkaar lijken maar het merk en afwerking kan het verschil maken. Zo kan je ook makkelijk alternatieven vinden op de dure merken waar dit mozesmandje van Charley Fay op lijkt. De afwerking is hier ook super goed, het heeft een prachtig design en is een goede aanwinst als verschoningsmand voor op de babykamer. Een fotoshoot zou je hier ook mooi mee kunnen doen.

Het is een ruim mandje wat handgemaakt is van zeegras. De afmetingen zijn 80x45x10cm en het is inclusief een dik matrasje. Of je het nu voor jezelf koopt of als cadeau geeft, hier ga je weinig spijt van krijgen omdat de kwaliteit en prijs goed zijn. De ervaringen van gebruikers van dit mandje zijn ook allemaal erg positief en geven ook hoge reviews.

Vroeger was het matrasje aan de dunne kant maar dit is veranderd naar een extra dik matras wat ook nog waterdicht is. De hoes kun je ook wassen in het wasmachine en dit maakt het ook makkelijk en praktisch in gebruik.

BabyRace Mozesmand

Een stevige, handgemaakte mozesmand van katoendraad waar je kleintje goed beschermd ligt en ook nog eens prachtig uitziet. Een voordeel van dit mandje is dat je ook optioneel de standaard erbij kan aanschaffen voor een mooi en uniek design.

Met afmetingen van 70x40cm is het mandje geschikt tot een leeftijd van ongeveer 4 maanden. Het mandje weegt 5kg vanwege de stevige kwaliteit maar via de draaghengsels is het eenvoudig te verplaatsen en mee te nemen. Zo heeft de baby altijd een vertrouwde, veilige omgeving om te slapen.

Dit mozesmandje wordt inclusief matras geleverd maar zonder de standaard. Deze is los verkrijgbaar waardoor je een mooi wiegje kan maken die ook nog eens kan schommelen. Het matrasje is wasbaar op 30 graden

ByFame babymand + standaard

Een mozesmandje met standaard kan mooi in de huiskamer of slaapkamer staan maar is ook nog eens praktisch. Zo kan je het overal plaatsen of mee naar toe nemen en de baby heeft altijd dezelfde omgeving en geborgen gevoel zodat het comfortabel kan slapen.

Het voordeel van een standaard is ook dat de poten wat gebogen zijn zodat je ook met het mandje kan schommelen. De baby wordt hier rustiger door en dit is ideaal voor in de eerste maanden. Het mandje is te gebruiken tot ongeveer 4 maanden en bestaat uit stevige kwaliteit katoendraad wat duurzaam en handgemaakt is. Het matrasje is ook inclusief.

Het is leverbaar in verschillende kleuren en opties. Zo kun je het mandje ook zonder standaard bestellen en heb je keuze uit de kleuren: grijs, crème en beige.

Alternatief: Snüzpod 4

Benodigdheden voor een baby kunnen best prijzig zijn omdat je veel verschillende dingen nodig hebt. Het is ook handig wanneer je producten kunt combineren en voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Een mozesmandje kan handig overdag zijn maar de baby heeft ook een andere plaats nodig om ’s nachts te slapen. Een co-sleeper wordt hiervoor veel gebruikt en is erg handig in gebruik.

Een combinatie van een co-sleeper en mozesmandje zou natuurlijk helemaal ideaal zijn. Deze Snüzpod 4 is multifunctioneel en kun je ’s nachts gebruiken als wiegje naast het bed en overdag als losstaand wiegje of als mozesmandje. Het bovenste gedeelte kan je namelijk eenvoudig eraf halen en verplaatsen in het huis.

Andere voordelen zijn dat je het kan verstellen in hoogte, het heeft een schommelstand en het is ook nog mogelijk om het schuin te zetten ter bevordering van spijsvertering of ademhaling. Vergeleken met een mozesmandje is dit wel een stuk duurder maar je hebt ook gelijk een wiegje voor ’s nachts en je haalt een topkwaliteit in huis waar je zeker geen spijt van gaat krijgen.

Voordelen van een Mozes wiegje

Een mozesmandje heeft verschillende voordelen en is multifunctioneel te gebruiken. Zo kun je het gebruiken als verschoonmand, aankleedmand maar ook als een veilig wiegje waar de baby een dutje in kan doen of waar je kan spelen. De voordelen zijn:

  • Voelt vertrouwd en een veilige omgeving voor de baby.
  • Het neemt weinig plaats in, ideaal voor verschonen of aankleden.
  • Licht van gewicht en makkelijk draagbaar om mee te nemen.
  • Mooie uitstraling, de baby staat ook goed op foto’s en valt in de smaak bij bezoekjes.
  • Er zijn ook stevigere varianten met standaard die je als wiegje kan gebruiken.

Het nadeel is wel dat een Mozes wiegje ook met hogere randen niet geschikt is om langdurig in te slapen. Alleen het wiegje van de Snüzpod 4 die hierboven beschreven staat is hiervoor wel geschikt.

Waarop letten bij het kopen?

Vanwege het grote aanbod in verschillende babynestjes is er genoeg keuze in design, kwaliteit en prijs.

Mozesmandjes kan je onderscheiden in verschillende soorten. Zo hebben de meeste mandjes wel handvatten om te verplaatsen maar heb je ook andere uitvoeringen met een luifel wat meer op een wiegje lijkt. Sommige modellen hebben ook (optioneel) een standaard zodat je het ook als wiegje kunt gebruiken en overal in huis kan plaatsen. Deze hebben ook vaak een schommelstand wat ook erg handig kan zijn. Alleen is dit wel een duurdere investering omdat je een mozesmandje alleen voor de eerste maanden gebruikt. Een co-sleeper voor ’s nachts en een mozesmandje voor overdag kan ook een goede combinatie zijn.

Het materiaal kan ook verschillen bij elk Mozes wiegje. De meest gebruikelijke materialen zijn tegenwoordig katoen of zeegras. Het voordeel van katoendraad is dat dit wat flexibeler is en kun je dit ook makkelijker buigen en oprollen mocht je dit mee willen nemen naar een andere locatie. Het zeegras kan net wat luxer en mooier staan maar dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur.

De randen moeten ook stevig en hoog genoeg zijn zodat de baby niet uit de mand kan rollen. Daarom is het ook altijd verstandig om het op een platte ondergrond te plaatsen en ook onder toezicht.

Een mozesmandje is multifunctioneel en je kan het naast slapen ook als aankleed- of verschoonkussen gebruiken. Dan is het belangrijk dat je het goed kan schoonmaken en de hoes van het matrasje kan wassen. Verplaats je het veel in huis dan is stevige handvaten en licht van gewicht van belang.

Veelgestelde vragen:

Is een mozesmandje veilig?

De meeste mozesmandjes zijn zeker veilig als deze als verschoon- of aankleedmand gebruikt worden. Als je het gebruikt voor dutjes of om te spelen dan is het belangrijk om een goede ventilatie te hebben en altijd onder toezicht te gebruiken. Wat stevigere, hogere randen zorgen ervoor dat de kleine er niet uit kan rollen. Als je ziet dat de baby pogingen doet om te draaien of rollen dan kan het ook tijd zijn om te stoppen met het mandje.

Het is zeker niet geschikt om het mozesmandje met baby te dragen en ook voor langdurig slapen is een mozesmandje niet altijd veilig genoeg.

Tot welke leeftijd is een mozesmandje geschikt?

Gebruik je het als wiegje om dutjes te doen. Dan is het afhankelijk van het formaat van het mozesmandje maar deze zijn ongeveer tot een leeftijd van 6 maanden geschikt. Bij sommige mandjes die wat kleiner zijn te gebruiken tot ongeveer 4 maanden. Het ligt er ook aan hoe snel de baby groeit en als de kleine ook al pogingen doet om te draaien of rollen dan is het ook tijd om te stoppen.

Als verschoonmand of om aan te kleden kan dit natuurlijk wel een stuk langer gebruikt worden. Zo is de baby altijd onder toezicht en alleen maar voor een paar minuten. Dan is het ook afhankelijk van de lengte van de baby maar dit kan wel een lange tijd in de luierperiode gebruikt worden, zelf tot 2 jaar bij een groot mozesmand.

Hoe van een mozes wiegje naar een grote wieg overgaan?

Het formaat van een mozes wiegje is aan vrij kleine kant. Na 6 maanden kan de baby hieruit zijn gegroeid en is het tijd voor een grote wieg. Voor de baby kan dit gelijk wel een grote stap zijn en kan je beter eerst een bedverkleiner hebben zoals een babynestje. Deze zijn groter dan een mozesmandje en hebben ook randen wat comfortabel en veiliger voelt voor de baby. Eerst kan je ook de baby al laten wennen aan de wieg door het mozesmandje zelf hier in te leggen.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.