Speendoekje

Om te voorkomen dat een speentje kwijtraakt nadat het gevallen is kun je een speendoekje gebruiken. Het is goed voor de ontwikkeling van de baby en helpt ook voor de baby om het zelf te pakken en om de speen terug in de mond te doen. Een speendoekje met naam kan een leuk cadeautje zijn om te geven en ook om te krijgen. In dit artikel vind je speendoekjes van merken zoals Jollein, Koeka, Louka, Funnies en nog meer.

Knuffeldoekjes zijn er in verschillende materialen, vormen en kleuren. Om het beste speendoekje voor jouw baby te vinden hebben wij hebben een aantal goede merken met leuke doekjes in een overzicht geplaatst. Zo kun je deze makkelijker vergelijken en gelijk ook de eigenschappen en voordelen lezen. Wij hopen hiermee dat je voldoende informatie krijgt om een goede keuze te maken.

Dit zijn de beste speendoekjes:

Jollein knuffeldoekje olifant

Jollein is een merk dat je waarschijnlijk al vaak bent tegengekomen bij babyspulletjes. Het is een bekend merk en leveren ook goede kwaliteit waardoor ouders een voorkeur voor Jollein kunnen krijgen. Ze hebben ook een groot aanbod in knuffeldoekjes waaronder deze olifant speendoekje. Dit is een stevig doekje wat lekker zacht en fijn aanvoelt en zeer geschikt is voor het knuffelen van de kleine.

Met het lusje kun je deze eenvoudig vastmaken aan de speen zodat deze niet snel kwijt kan raken. Je kunt het gebruiken voor baby’s vanaf de geboorte en het doekje is 20cm lang. Het Jollein speendoekje is verkrijgbaar in verschillende kleuren en mocht je liever een andere vorm willen i.p.v. een olifantje dan kun je ook nog kiezen voor een beertje, hertje, konijntje en nog veel meer andere varianten.

Leuk om zelf te gebruiken maar ook als cadeautje te geven!

Koeka Speendoekje eend

Het Koeka speendoekje in de vorm van een eendje kan ook gelijk als knuffeltje dienen voor de baby. Deze kan kroelen en knuffelen met het schattige eendje wat ook knisperende geluidjes maken bij het aanraken. Het voelt ook zacht aan waardoor het kindje het knuffeldoekje graag bij zich wilt dragen. Valt de speen uit het mondje, dan kan jij of de baby zelf het eendje pakken en is de speen weer binnen handbereik.

De fopspeen kun je bevestigen met het lusje en met de afmetingen van 10x11cm heeft dit speendoekje ideale maten en is het zeker niet te groot en te zwaar. Ook kun je kiezen uit vijf kleuren waaronder twee tinten roze, groen, lichtblauw of zandkleurig. Daarnaast heeft Koeka nog meer knuffeldoekjes en ook in andere vormen van diertjes.

Het is mogelijk om dit knuffeltje te wassen in de wasmachine op 30°C. Niet geschikt voor de droger.

Jollein speendoekje maan

Vanwege de vele verschillende modelletjes hebben wij ook meerdere Jollein speendoekjes geselecteerd waaronder dit maantje. Deze vorm is vrij populair onder ouders en kun je vastmaken aan de speen of bijtring maar ook bijvoorbeeld te gebruiken als muziekhanger.

Dit maan speendoekje is gemaakt van zacht teddystof maar het kan wel wat harder aanvoelen dan de andere doekjes. Wij hebben ook verschillende ervaringen gelezen van gebruikers die het niet zacht of fijn vonden. Dit komt waarschijnlijk door de structuur en mocht je een extra zacht doekje willen dan is het maan speendoekje van Louka hieronder een betere keuze.

De afmetingen van dit maantje zijn 16x12cm en is verkrijgbaar in mooie kleurtjes zoals beige, grijs of roze. Het is wasbaar in de wasmachine en moet met handwas schoongemaakt worden.

Little Dutch Sailors Bay

Dit Little Dutch speendoekje is een voordelige keuze en heeft ook nog eens een leuk en unieke vorm en kleurtjes. Het voelt zacht aan en de baby kan hier fijn mee knuffelen voor het slapen. Met de lus aan de bovenkant kun je het aan de speen bevestigen en ook weer eenvoudig losmaken om van speen te wisselen of om het schoon te maken.

Little Dutch heeft nog meer leuke speendoekjes in het assortiment die we helaas niet allemaal kunnen laten zien op de foto hiernaast. Er is ook nog keuze uit een roze bloem, verschillende kleuren sterren en nog meer. Achter de knop bekijken zit een link die gelijk het volledige beschikbare overzicht laat zien.

Louka speendoekjes

Dit Louka speendoekje in de vorm van een hartje en panter print valt ook in de smaak bij veel ouders. Het ziet er mooi uit, voelt fijn aan en is ook leuk om als cadeautje te geven. Het voordeel is ook dat je het kan wassen in de wasmachine op 30 graden.

In totaal is er maar liefst keuze uit 69 verschillende varianten en vormen. Zo heb je keuze uit een maantje, konijn, giraffe of andere hydrofiele doekjes in allerlei kleuren en maten. Bij het product zelf kun je hieruit kiezen en heb je altijd wel een speendoekje die naar jouw wens is.

Wubbanub Speenknuffel

Een speendoekje dat gelijk ook als knuffeltje dient kan de voorkeur hebben voor baby’s. Door ermee te kroelen en knuffelen is altijd de speen dichtbij en het ziet er ook schattig uit. De fopspeen raak je dus niet snel meer kwijt en de kleine heeft gelijk een speelknuffeltje.

Het enige nadeel is wel dat aan deze speenknuffel de speen vast zit en kun je niet zelf de speen kiezen. Het is wel een fijne fopspeen die in de smaak valt bij baby’s. Het is wel een kleiner formaat en dit maakt het ideaal voor kindjes vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden.

Het voordeel is dat de speen uit één geheel bestaat en ook het materiaal van de knuffel is wasbaar op 30°C. Wubbanub heeft keuze uit verschillende diertjes waaronder Beer, Kat, Konijn, Schaap en nog veel meer.. Eventueel kun je later de speen eraf halen en het gebruiken als alleen een knuffel.

Funnies speendoek

Funnies speendoekjes hebben leuke designs en zijn van goede kwaliteit. Het katoenen materiaal voelt heerlijk zacht aan en is ook wasbaar in de wasmachine op 40°C. Aan de bovenkant zit een koortje waarmee je het eenvoudig aan de fopspeen vast kan maken. Met afmetingen van 15x14cm heeft het een gemiddelde maat en is dit geschikt voor kindjes vanaf 0 tot 12 maanden.

De tutteldoekjes van Funnies zijn verkrijgbaar in verschillende leuke en unieke vormen en diertjes. Deze hebben ook meestal verschillende labeltjes waaraan het kleine lekker mee kan tutten. Ook driehoekjes en vierkanten met aan elke kanten enkele labeltjes zorgen ervoor dat het kindje urenlang hier zoet mee kan zijn.

Dit Funnies speeldoekje in de vorm van een olifant is in acht kleuren leverbaar en heeft een voordelige prijs in vergelijking met andere merken.

Speendoekje met naam

 • Geen verwarring meer bij crèche
 • Leuk als kraamcadeautje
 • Verschillende varianten en kleuren

Een speeldoekje met naam geeft ook geen verwarring meer op de kinderopvang of crèche mocht het ergens gevonden worden. Daarnaast is het ook een leuk en origineel cadeautje om te geven dat altijd wel in de smaak valt. Sommige speendoekjes van Jollein of Funnies kun je met naam bestellen

De keuze in merken, doekjes en kleuren is dus vrij groot en ook kun je altijd kiezen in welke kleur je de letters je de naam wilt hebben. Soms kun je ook kiezen in welk lettertype de naam geschreven wordt. Meer informatie hierover kun je vinden bij de producten zelf.

Waarom een speendoekje gebruiken?

Een speendoekje kan erg handig zijn om te hebben. Niet kan je de speen sneller terugvinden maar ook valt het minder snel uit de box of ledikant vanwege het doekje wat groot of zwaar genoeg is. Valt de speen ’s nachts uit de mond van de baby dan kan deze in veel gevallen zelf het speendoekje weer terugvinden en zo ook de speen. Hierdoor hoef je ook minder vaak het bed uit om zelf de speen te zoeken.

 • Als de speen gevallen is dan zie je het makkelijker liggen.
 • De baby kan zelf het doekje en de speen weer pakken en terug doen in de mond.
 • Het is goed voor de ontwikkeling en oog- en hand coördinatie.
 • De baby gaat zich hechten aan het doekje en heeft zo een knuffelmaatje.
 • Dit geeft ook een vertrouwd, geborgen en veilig gevoel.
 • Gebruik je geen clipje om het vast te maken aan de kleding, dan is het veilig in gebruik!
 • Het voorkomt dat spenen kwijtraken waarmee je bespaart op extra kosten.
 • Met een naam op het doekje kan er ook minder verwarring zijn in de crèche.

Waarop letten bij het kopen?

Bij vrijwel de meeste speendoekjes heb je een vrij keuze voor de speen en kun je deze makkelijk wisselen. Dit in tegenstelling bij enkele speenknuffels waar de fopspeen aan de knuffel vastzit. Zoek je het beste speendoekje voor de baby? Hou dan rekening met een aantal punten die je kunt meenemen in je overweging.

Heb je ook een bijtring voor de baby dan kun je hiervoor ook het speendoekje gebruiken. Bij de meeste doekjes zit er een lusje die je kunt vastmaken aan de fopspeen. Dit is dus ook mogelijk aan andere babyspulletjes zoals de bijtring maar ook als muziekhangertje of een rammelaar.

De afmetingen van een speendoekje zijn ook vrij wisselend. Zo heb je doekjes die tussen de 10-15cm lang en breed zijn die goed passen bij jonge baby’s. Zoek je iets voor een ouder kindje dan kunnen de maten boven 20cm een betere keus zijn omdat ze dan makkelijker kunnen knuffelen. Kijk altijd goed in de beschrijving wat de afmetingen zijn omdat het anders kleiner uitvalt dan je verwacht.

Lees altijd de wasvoorschriften bij het product omdat deze vaak kunnen verschillen. Bijvoorbeeld het merk Jollein is bijna allemaal handwas omdat dit ook eigenlijk beter is voor het behoud van de kwaliteit. Andere merken kunnen wel in het wasmachine gewassen worden op 30 graden maar stop het zeker niet in de droger.

Het is ook mogelijk om voor een speendoekje met naam te kiezen. Mocht het kindje naar de kinderopvang gaan of ergens anders naar toe, dan weet je altijd wel zeker bij wie het doekje hoort. Bij verschillende merken en bedrijven kun je hier de naam tegen een kleine meerprijs laten bedrukken op het speendoekje. Wij hebben hierboven een voorbeeld van de Jollein speendoekje met naam laten zien maar het is zeker mogelijk bij veel andere varianten en merken.

Kiezen voor een knuffel of doekje?

Om te voorkomen dat je een speen kwijtraakt kun je een speendoekje gebruiken zodat je het sneller kan terugvinden. Daarnaast wordt er ook veel een speenkoord gebruikt die je aan de kleding vast kan maken of een speenknuffel die gelijk ook het favoriete knuffeltje voor de kleine kan worden.

Een speenkoord maak je met een clipje vast aan bijvoorbeeld de kleding en zo is het altijd binnen handbereik. Het is ook mogelijk om deze te personaliseren door kralen toe te voegen met de naam van de baby. Het is bedoeld om de speen dus niet kwijt te raken maar een speendoekje kan net wat meer comfort geven omdat het beter te kroelen en knuffelen is.

Om de baby te laten knuffelen met hun speendoekje kun je ook een knuffel gebruiken die je vast kan maken aan de fopspeen. Zo heb je geen tutdoekje nodig maar heeft de kleine een olifantje of ander diertje als knuffel om mee te spelen en bezig te zijn. Dit ziet er ook schattig uit en kan goed zijn voor de ontwikkeling. Het kan ook de voorkeur van de baby zijn of ze liever een doekje willen of een knuffeltje aan hun speen. Mochten ze stoppen met de speen te gebruiken dan kun je het knuffeltje ook altijd nog los gebruiken.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.