Springstok

Springen op een springstok of pogo stick kan urenlang speelplezier geven voor kinderen en zelfs volwassenen. Het is goed voor de ontwikkeling van het lichaam en ondersteunt spieropbouw in o.a. benen en heupen. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende springstokken en deze vergeleken en beschrijven wij de eigenschappen met voor- en nadelen.

Vanwege het diverse en ruime aanbod hebben wij verschillende modellen uitgelicht en de eigenschappen beschreven. Voornamelijk zijn dit pogo sticks met een veersysteem maar verderop in het artikel hebben wij ook nog de beste keuze van een springstok op luchtdruk uitgelicht. Deze zijn namelijk beter geschikt voor professioneel gebruik en is een veersysteem ideaal voor een kind als instapmodel.

Dit zijn de beste springstokken

MGP Pogostick

 • Beste prijs / kwaliteit
 • Geschikt voor 40-80kg

Wij hebben de MGP Pogostick gekozen als beste prijs en kwaliteitverhouding. Het metalen frame is van sterke kwaliteit samen met de handvatten en voetpedalen die ook anti slip zijn. De veer van deze springstok maakt ook weinig geluid en ook op langer termijn blijft dit

Met deze springstok haal je een veilig product in huis wat ook lang meegaat. Het is geschikt voor kinderen (en volwassenen) van 40 tot 70-80kg en kan zorgen voor urenlang speelplezier. De prijs valt in het middensegment en is ook zeker goed voor de kwaliteit die je krijgt. Het gewicht van de springstok zelf is 2.9kg en heeft een hoogte van 99.5cm. Momenteel alleen leverbaar in de groen / zwart variant.

Qu-Ax Springstock 30-50kg

 • Geschikt voor 30-50kg
 • Dubbel zelfsmerend veersysteem

De pogostick of springstokken van QU-AX hebben ook geen onderhoud nodig omdat het afgesloten veersysteem zelf smerend is. Bovendien heeft het een dubbele vering wat beter voor het product zelf is maar ook voor de ervaring van de kinderen.

Het sterke stalen frame van de springstok zorgt ervoor dat het lang mee kan gaan. De handvaten hebben een goede grip en ligt aangenaam in de hand. De voetsteun heeft een rubberen bedekking die je ook eventueel kan verwisselen mocht dit nodig zijn. Het maximale belastbaar gewicht is 50kg met een minimum van 30kg. De hoogte is 99.5cm

Small Foot Pogo Stick

 • Voordelige keuze
 • Inklapbare voetsteunen en handvaten

Een stoere springstok met vlammen voor een mooie prijs is de ‘Small Foot Company Pogo Stick’. De handvaten bestaat uit sponsrubber wat aangenaam voelt en deze zijn ook inklapbaar evenals de voetsteunen. Dit kan handig zijn bij het opbergen of meenemen zodat je geen last hebt van uitstekende onderdelen.

De kwaliteit is wel iets minder dan QU-AX of MGP en zeker omdat het ook inklapbaar is voelt het ook wat minder stevig aan. De prijs scheelt wel bijna de helft met de eerder genoemde merken dus het is wel een stuk voordeliger. Het max. belastbare gewicht is 50kg en met 88cm hoogte is het wel kleiner dan andere merken.

VidaXL Springstok

 • Geschikt tot 50kg
 • 50cm hoogte
 • Ideaal voor binnen

De VidaXL springstok is ideaal om binnen te gebruiken zonder dat er beschadigingen op de vloer komen. De voetensteun is een soort zachte kussenbodem en heeft dus geen harde stang maar flexibele, sterke banden. De handvaten zijn ook zacht en hebben een goede grip vanwege de anti slip. Zo voelt deze springstok een stuk zachter aan en is dit een goede keuze om een kind te leren omgaan met een springstok.

Let wel op dat deze springstok bij (jonge) kinderen altijd onder toezicht van een volwassene gebruikt wordt. Het heeft namelijk kleine onderdelen en de stang is een lang koord waardoor er onveilige situaties zouden kunnen ontstaan. Afmetingen: 23x11x50cm, max. belastbaar gewicht: 50kg.

Qu-Ax Springstok tot 80kg

 • Geschikt tot 80kg
 • Stevige, topkwaliteit

De pogosticks van QU-AX zijn populair vanwege de topkwaliteit die ze leveren en dat voor een goede prijs. Dit is één van de stevigste springstokken die je kan krijgen onder de 100 euro. Het heeft een maximaal belastbaar gewicht van 80kg en is geschikt voor alle leeftijden.

Het heeft dezelfde eigenschappen zoals de andere variant van 30 tot 50kg die wij eerder beschreven hebben. Een afgesloten dubbel veersysteem wat zelfsmerend is in een sterke stalen behuizing. De rubberen voetsteun is ook verwisselbaar wat ook de levensduur van deze springstok verhoogt.

Veersysteem of luchtdruk?

De springstokken zijn te onderscheiden in verschillende varianten namelijk de ’traditionele’ pogo stick met een veersysteem of een springstok die werkt op basis van luchtdruk. De modellen die wij hierboven beschreven hebben zijn allemaal op basis van een veersysteem op uiteraard de VidaXL na dan. Deze zijn namelijk een stuk voordeliger dan een springstok op luchtdruk die al snel honderden euro’s kost en deze zijn ook eigenlijk minder geschikt voor jongere kinderen omdat je hier een stuk hoger mee kan springen. Voor gevorderden kan dit wel ideaal zijn omdat deze krachtiger zijn en veelzijdiger dan een veersysteem.

Vurtego Pro Pogo Stick

Het bekendste merk is de Vurtego pogo stick wat op luchtdruk is wat verschillende voordelen kent. Deze worden niet alleen door kinderen gebruikt maar ook professioneel en om te sporten. Je kunt namelijk de luchtdruk zelf instellen zodat het voor iedereen geschikt is ongeacht het gewicht. Ook heeft dit invloed op de hoogte dat je kunt springen en kun je daardoor ook trucjes doen. Een goede keuze dus voor mensen die de pogo sport serieus nemen. Het lijkt wel meer op het effect van een trampoline aangezien je een stuk hoger springt dan de normale springstok.

Waarop letten bij het kopen?

Het is goed om verschillende merken en varianten te vergelijken zodat je meer weet over de verschillende eigenschappen en kwaliteit. Hieronder hebben wij een aantal punten beschreven die je mee kan nemen in je overweging om de beste springstok te vinden in jouw situatie en budget.

Elke springstok of pogo stick heeft een maximaal belastbaar gewicht. Mocht je dit overschrijden dan kan dit flink de levensduur van het product verkorten. Hou hier altijd rekening mee en mocht de springstok alleen voor kinderen geschikt zijn dan is het niet verstandig om als volwassene deze ook te gebruiken.

Naast een maximum gewicht is er ook vaak een minimaal gewicht. Wil je een hoger maximum gewicht dan stijgt meestal het minimaal gewicht ook mee waardoor het minder geschikt is voor jongere leeftijden. Een springstok op luchtdruk kun je zelf aanpassen aan lichaamsgewicht en is daarmee geschikt voor iedereen.

Als het kind nog geen ervaring heeft met een springstok dan is het ook goed om lichaamsbescherming te dragen. Het is ook mogelijk om op jongere leeftijd te beginnen met een springstok van foam zoals VidaXL die je eventueel ook binnen kunt gebruiken. Naar mate het kind meer balans en betere controle heeft kun je voor een springstok gaan die hoger kan springen. Let ook altijd op de aanbevolen leeftijden en min. en max. belastbaar gewicht zodat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan.

Sommige pogo sticks hebben ook anti slip handvaten en voetsteunen die het een stukje veiliger maken om te springen. In ieder geval is het beter om eerst ervaring op te doen met een springstok met veersysteem voordat je aan een variant met luchtdruk begint.

Een springstok is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het is goed om naar de kwaliteit en eigenschappen te kijken zodat je kan inschatten of het een goede prijs / kwaliteit verhouding heeft. Het veersysteem is een belangrijk onderdeel hiervan en het beste is dat deze onderhoudsvrij is. Ook is het altijd goed dat er losse voetjes, steunen of handgrepen te bestellen zijn van dit merk mocht er iets kapot gaan. Dit is altijd goedkoper dan een volledig nieuwe pogo stick kopen. Het lezen van ervaringen en reviews van andere gebruikers zorgen ook voor extra informatie die je mee kan nemen in je overweging.

De meeste pogo sticks zijn geschikt voor buitengebruik maar voor de jongere kinderen onder ons zijn er ook springstokken voor binnen verkrijgbaar. Wij hebben eerder de VidaXL springstok beschreven en er zijn ook nog andere merken en producten die vergelijkbaar zijn. Het heeft een zachter voetkussen en ook geen metalen frame zodat het ideaal is voor jongere kinderen om ervaring op te doen.

Wil je nog meer modellen zien of informatie lezen? Bekijk dan het volledige assortiment!

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.