Beste traphekje

Voor de veiligheid van jouw kind is een traphekje belangrijk. Het voorkomt dat de kleine de trap op en af kan gaan maar je kan het ook in de gang plaatsen om een bepaalde kamer af te sluiten. Voor huisdieren is dit ook zeer geschikt. In dit artikel vind je tips voor het veiligste en beste traphekje en geven wij een selectie van verschillende veilige spijlenhekjes, klemhekjes en oprolbare traphekjes.

Het aanschaffen van babyartikelen kan flink in de kosten lopen omdat je vele, essentiële producten nodig hebt. Een traphekje is hier ook een belangrijk onderdeel van en waar veiligheid voorop staat. Het is goed om te kijken en vergelijken wat een veilig hekje is en wat ook nog de juiste prijs heeft. Soms zie je een traphekje aanbieding maar dat hoeft niet altijd een veilige en goede keuze te zijn. Hieronder vind je een selectie die wij samen hebben gesteld en waarbij de meeste ook als veilig bevonden zijn in de testen van o.a. Consumentenbond.

Dit zijn de beste traphekjes:

Fenss babyhekje

Wij hebben deze gekozen als beste traphekje in het algemeen. Het is ook één van de populairste hekjes van dit moment en is van het merk Fenss (voorheen A3 Baby & Kids). Dit spijlenhekje is te bevestigen aan de muur met schroeven zodat het stevig en veilig staat.

Een groot voordeel van dit traphekje is dat het verstelbaar is en dus geschikt voor vrijwel elke deur. Je hoeft geen extra tussenstukken meer aan te schaffen omdat de minimale breedte 75cm is tot een maximum van 116cm. De hoogte is 80cm en dit maakt het ideaal voor kinderen tot 24 maanden.

Het is gemaakt van stevig metaal en heeft het ook 2 handelingen nodig om het van slot te krijgen. Daarmee is het een stuk veiliger voor de kleine zodat deze niet het hekje open krijgt of kan verschuiven. Het slot is wel met één hand los te krijgen wat ook erg handig is.

De prijs is iets duurder dan een gemiddeld babyhekje maar je haalt wel gelijk een veilig product in huis. Je hoef je bij dit hekje geen zorgen te maken dat de baby alsnog open krijgt of weg kan duwen.

Luxe oprolbaar traphekje

Het beste oprolbare traphekje is van het merk LOB Goods. Oprolbare traphekjes worden steeds populairder omdat deze weinig ruimte innemen en ook nog mooi eruit ziet. Doordat je het kan schuiven is het ook makkelijk om dit hekje in de breedte aan te passen. Het gaat namelijk maar liefst tot een breedte van 150cm.

Naast dat het compact is door het oprollen heeft het ook nog een goed en veilige slot. Dit is namelijk het ‘Push & Turn’ systeem dat je ook met één hand kan bedienen. Voor kinderen is dit vrijwel onmogelijk om het te openen

Bovendien krijg je bij dit traphekje van LOB Goods ook nog een extra montageset. Dit kan je gebruiken als reserve onderdelen of je kan het ook op een andere verdieping of plaats monteren. Zo kun je het deurtje verplaatsen mocht dit nodig zijn. Zeker in het gevallen van de hond of andere huisdieren kan dit ideaal zijn.

Het is verkrijgbaar in de kleuren grijs, wit of zwart zodat je een kleur kan kiezen die ook een beetje bij je interieur past.

Safety First easy close

Of misschien ben je op zoek naar het beste traphekje zonder boren. Het merk Safety First heeft een aantal goede modellen in het assortiment waaronder het Easy Close klemhekje. Deze kan je goed klemmen tussen twee muren of andere oppervlakten en blijft stevig en veilig staan.

Het deurtje heeft een slot waarbij je twee handelingen moet doen wat vrijwel onmogelijk is voor jonge kinderen en dit kan je ook met één hand bedienen. Het voordeel is ook dat dit deurtje naar beide kanten kan opengaan wat erg praktisch is. Het klemmen doe je o.a. door handwielen die je ook weer kan gebruiken als je merkt dat het eventueel wat losser zit.

De hoogte is 73cm en de standaard minimale breedte is 73cm tot een maximum van 80cm. Deze zijn wel uit te breiden met verlengstukken die je nog los moet aanschaffen. Dat is het enige nadeel van dit top hekje. De prijs is ook wel iets lager dan eerstgenoemde modellen maar met de verlengstukken dan komt het ongeveer in dezelfde richting.

Verkrijgbaar in vier verschillende kleuren en de Consumentenbond heeft deze ook als veilig getest.

A3 veiligheidshekje Oslo

A3 Baby & Kids of tegenwoordig onder de nieuwe naam: Fenss heeft met model Oslo nog een traphekje wat ook als veilig bevonden in de test van Consumentenbond. Wij hebben dit ook beoordeeld als beste houten traphekje vanwege de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het is gemaakt van stevig hout wat net wat mooier kan ogen dan de andere metalen varianten.

Daarnaast heeft het alle voordelen die bijna elke model van Fenss / A3 Baby & Kids heeft. De breedte is verstelbaar van 73 tot 107cm met een hoogte van 70.5cm. Dit is een spijlenhekje wat je moet bevestigen aan de muur. Het slot kan je openen met één hand en dit is buiten bereik van de kleine kinderen.

Het houten traphekje is leverbaar in de kleuren wit of zwart. De gebruikers zijn ook erg positief en de totale beoordelingen komen op 4.6 uit 5 sterren met al meer dan 50+ reviews.

BabyDan open traphekje

Bij een open trap is het lastig om een veilig en goed babyhekje te vinden. BabyDan heeft een veiligheidshek die uit drie panelen bestaat. In totaal krijg je 1 deur en 2 hekjes die voor de afscheiding kunnen dienen. Dit wordt vaak als open trap hekje gebruikt maar het is ook prima om een gedeelte van een kamer af te sluiten. Voor huisdieren is dit ook een uitstekend hekje.

Met deze drie panelen kun je verschillende hoeken aannemen waarbij de totale breedte minimaal 90cm is en maximaal 223cm. Eventueel kun je ook nog een extra deur of paneel toevoegen zodat je het maximum op 278cm krijgt. Aan de buitenkanten moet je dit bevestigen aan de muur zodat alles veilig, stabiel en stevig staat.

Je hebt keuze uit de kleuren wit en zwart. En dit traphekje heeft maar liefst een score van 4.5 uit 5 sterren met meer dan 50+ ervaringen en reviews van andere mensen. Hieruit kan je nog meer informatie halen mocht je nog twijfels hebben.

BabyDan hoog traphekje

Meestal is een hekje ongeveer tussen 70 en 80cm hoog. Mocht jouw kindje graag klimmen of misschien gebruik je het voor de hond, dan is het mogelijk dat ze snel hieruit kunnen komen. Een extra hoog traphekje kan hierbij helpen en ook kun je het eventueel gebruiken voor peuters die ook niet snel naar het slotje kunnen pakken.

Het BabyDan klemhek hoog is één van de hoogste modellen en is ook als veilig door de test gekomen. Het heeft een hoogte van 105cm en kan tot een maximum van 86 breed. Hierdoor past het in de meeste deuropeningen maar eventueel kan je het ook nog uitbreiden tot 120cm.

Het enige nadeel is wel dat dit ongeveer op de hoogte zit van de deurklink dus het is goed om daar rekening mee te houden. Eventueel kan je het ook meten of dit bij jouw deur goed uitkomt. Als je het natuurlijk in de gang zet dan heb je geen last van de deur zelf. Het is een klemhek dus je hoeft niet te boren en kun je het overal vastklemmen mocht de breedte het toelaten.

Hauck Open N Stop

Hauck Open N Stop veiligheidshekje

Dit traphekje kun je ook zonder boren monteren. Het heeft een klemsysteem wat je tussen de muren en deuren kan doen zonder te boren of schroeven. De hoogte is 77cm en de breedte kun is tot maximaal 80cm maar dit kun je nog uitbreiden met verlengstukken tot 122cm.

Om het slot open te krijgen moet je twee handelingen doen wat niet mogelijk is voor jongere kinderen. Zelf kun je het wel met één hand openen en sluiten. Hiermee is het een veilig hekje en ook makkelijk in gebruik. Dit veiligheidshekje is ook goed bevonden door de testen van Consumentenbond en is stevig, goede prijs/kwaliteitverhouding en is eenvoudig te monteren. Met meer dan 350+ reviews en ervaringen van andere gebruikers heeft het ook een cijfer van 4.5 uit 5 sterren.

Goliving oprolbaar traphekje

Goliving Oprolbaar traphekje

Een oprolbaar traphekje kan erg praktisch zijn en zeker wanneer je het niet altijd wilt gebruiken. Je kunt het gebruiken voor openingen tot 150cm en het bestaat uit een stevige kwaliteit materiaal. Ook geeft het een strakke uitstraling en is het verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en grijs.

Met sloten de veilig zijn voor kinderen of huisdieren is dit een goede keuze. Het slot moet je drukken en dan draaien om open te krijgen wat vrijwel onmogelijk is voor kinderen of zelfs volwassenen die niet weten hoe je het moet doen. Het is eenvoudig te monteren en maar hiervoor moet je wel boren in de muur. De hoogte van het oprolbare traphekje is 88cm.

Bettacare hekje met luikje

traphekje met kattenluik

Een traphekje wordt niet alleen gebruikt voor baby’s maar ook voor de hond, kat of andere huisdieren. Gebruik je het voor de hond dan is een hoog traphekje beter omdat ze er anders overheen kunnen springen. Heb je ook nog een kat die wel door het huis mag lopen, dan kun je ook een hekje nemen waarin een kattenluikje zit.

Het Bettacare klemhekje met kattenluik is hiervoor veilig en geschikt. Je klemt het tussen de muren of deur zodat de hond bijvoorbeeld niet uit de keuken kan komen. De hoogte is 104cm en het is verstelbaar in de breedte tot 84cm maar er zijn verlengstukken verkrijgbaar tot een maximum van 116cm.

Waarop letten bij het kopen?

Voor het kopen van een babyhekje is het goed om een aantal punten te overwegen. Zo kun je de juiste keuze maken die past bij de situatie en ook veilig en van goede kwaliteit is. Hieronder behandelen wij verschillende punten die je kan bekijken zodat je beter geïnformeerd bent.

De veiligheid staat natuurlijk voorop en daarvoor is het traphekje ook voor bedoeld. Het aanbod in hekjes is ook vrij groot en ze moeten ook aan verschillende Europese normen voldoen. Alleen kan er nog steeds een groot verschil zitten in de veiligheid in het los krijgen van de sloten maar ook de stevigheid van het monteren.

Het is goed om de ervaringen te lezen van andere gebruikers maar ook heeft de consumentenbond een test gedaan waar tot nu toe 57 traphekjes zijn onderzocht. Dit is de beste en meest betrouwbaar onderzoek dat je kan vinden omdat het erg uitgebreide tests zijn. Zo testen zij onder andere op duwen en trekken, botsen en ook of de sloten goed genoeg zijn. Hier kun je meer lezen over deze test.

Voor de veiligheid en stevigheid is het goed om te weten waar je het hekje wilt monteren. Zo kun je het hekje dus boren en vastschroeven maar kan je bij andere modellen het goed vastklemmen tussen de muren. Hierbij moet je wel rekening mee houden of je wel kan boren in het hout of in de muur en dat het daarna geen goed zichtbare plekken achterlaat. Of gaat je voorkeur naar klemmen waarbij je dit voor de stevigheid doet tussen vlakke en stevige muren.

De hoogte van een gemiddeld traphekje ligt tussen de 70 en 80cm. Voor de meeste kinderen is dit wel voldoende maar het kan ook zijn dat de kleine een manier vind om toch pogingen te doen om er overheen te komen. Of het kan zijn dat je voor de peuter liever een hoog traphekje wilt hebben dan kun je ook kiezen voor het BabyDan klemhek Premier XL dat een hoogte heeft van 105cm.

Meet ook altijd eerst de breedte op die je nodig hebt. Niet elk hekje is breed genoeg voor elke doorgang maar kun je vaak wel losse verlengstukken aanschaffen. De betere veiligheidshekjes hebben een schuifsysteem waar je de afmetingen zelf kan aanpassen. Deze zijn ook vaak wat duurder.

Naast afmetingen zit er ook verschil in het materiaal. De meeste keuze is in de metalen traphekjes maar er zijn ook een aantal houten varianten beschikbaar. Allebei hebben ze hun voordelen en is metaal makkelijker schoon te maken maar misschien vind je hout mooier staan en dit kan ook steviger zijn.

Het hekje zal toch meerdere keren per dag gebruikt worden en daarom moet dit wel praktisch en handig zijn. Zo heb je traphekjes die naar beide zijdes open kunnen gaan wat toch wel een stuk handiger is dan alleen naar één kant. Ook het monteren en installeren speelt zeker een rol omdat het op de juiste manier moet bevestigt worden zodat alles veilig blijft.

Zoek je een traphekje voor de hond en/of kat dan zijn er ook varianten waar er een kattenluikje in zit. Het wordt vaak gebruikt voor het scheiden van de huisdieren, zo kan je de hond bijvoorbeeld in de keuken laten terwijl de kat door het luikje wel zich kan verplaatsen.

Welke soorten zijn er?

We hebben het ook al kort besproken in het kopje ‘veiligheid’ maar we willen het nog een keer extra benoemen omdat je een traphekje kan onderscheiden in grofweg drie varianten. Namelijk het klemhek zonder boren of het traphekje wat je moet boren en vastschroeven. De laatstgenoemde kun je ook nog onderverdelen in spijlenhekjes en oprolbare traphekjes.

Spijlenhekjes

Bij spijlenhekjes doe je het hekje monteren aan de muur. Zo blijft het stevig op zijn plaats zitten en is er weinig risico op verschuiven en onveilige situaties. Dit is vaak ook het advies voor gebruik als een traphekje en hierin zijn ook de meeste keuzes in merken, uitvoeringen en afmetingen. Het ontwerp bestaat uit spijlen en hierdoor heb je altijd goed zicht op het kind. Klemhekjes hebben ook bijna altijd spijlen maar daar hoef je niet te boren en doe je ze klemmen.

Traphekje oprolbaar

Als er niet genoeg plaats is voor een openslaand hekje dan is ook een oprolbaar traphekje mogelijk. Deze voldoen ook volgens de normen voor een veiligheidshek en kunnen ook bij de trap gebruikt worden. Zodra je het oprolt dan neemt het weinig plaats meer in en heb je geen last van openstaande of dichte deuren. Het oprolbaar traphekje moet je ook vastzetten aan de muur d.m.v. boren zodat het altijd stevig is bevestigd. Wij hebben ook twee varianten opgenomen in ons lijstje namelijk van het merk LOB Goods en Goliving.

Klemhekje

Wil je liever niet boren en schroeven dan is het ook mogelijk om een traphekje zonder boren te gebruiken. Dit worden ook wel klemhekjes genoemd omdat je het frame vastklemt tussen de opening. Dit wordt op vier verschillende punten gedaan voor de stevigheid en bij elke hoek zit er een klem die je kan aandraaien zodat het stevig tegen de muur staat. Doe je dit op de juiste manier dan weerstaat die ook de weerstand van kinderen die duwen of tegen het hekje rennen.

Daarnaast zijn er ook nog vouwhekjes wat ook wel de naam harmonicahekjes heeft vanwege het in elkaar vouwen. Hierin is alleen weinig keuze en hebben wij ook niet in het artikel opgenomen omdat er niet met zekerheid een veilige variant was gevonden. Dat wilt niet zeggen dat die er niet zijn maar ook de Consumentbond heeft maar 1 variant in hun testen opgenomen en deze was onveilig bevonden.

Wat zijn de meest veilige traphekjes

Het traphekje vast aan de muur schroeven is altijd de veiligste manier omdat dit natuurlijk vast en goed op zijn plek blijft zitten. Dit kan de meeste kracht weerstaan als bijvoorbeeld het kindje hard duwt of tegen het hekje aan rent.

Maar dat wilt niet zeggen dat alle klemhekjes niet veilig zijn. Er zijn namelijk genoeg goede merken en modellen die alsnog goed door testen heen komen. Ze zijn ook prima te gebruiken om bijvoorbeeld tussen de doorgang van keuken en woonkamer. Een vast monteerbaar hekje lijkt een veiligere oplossing maar bijvoorbeeld het klemhekje van Safety First Easy Close is ook veilig en heeft verschillende testen doorstaan.

Tevens worden bij sommige klemhekjes er ook nog extra lijm meegeleverd om ervoor te zorgen dat de klem niet los gaat zitten na een tijdje. Maar als je merkt dat het wat losser zit dan kan je dit altijd nog zelf vaster draaien met een handwiel of door de bout en moer weer aan te draaien. Elk traphekje zonder boren dat wij behandelen op deze pagina is veilig genoeg en heeft ook goede ervaringen en reviews van andere gebruikers. Wij van BabyTotKind.nl hebben ook deze ervaringen meegenomen in deze selectie.

Wil je met zekerheid het beste traphekje aanschaffen? De Consumentenbond heeft vrij recent ook nieuwe testen uitgevoerd om te kijken wat het meest veilig is. Tot nu toe zijn er in totaal 57 verschillende hekjes getest en je kan ook gratis zien welke soorten ze afraden en onveilig achten. Dit zijn de meeste uitgebreide en duidelijk test en het is natuurlijk betrouwbaar zodat je met zekerheid een goed traphekje in huis haalt. De link naar dat artikel staat ook bij het kopje ‘veiligheid’.

Ook een bedhekje nodig? Wij hebben ook onderzoek gedaan naar het beste bedhekje om zo het kleintje veilig te laten slapen in een groter bed. Veel fabrikanten van traphekjes hebben ook bedhekjes in het assortiment wat ook veilige en goede keuzes zijn.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.