Wipstoel

Voor baby’s kan een wipstoel een uitkomst zijn en ervoor zorgen dat ze rustiger worden. Door de bewegingen van het kleintje schommeltje het stoeltje ook mee wat ontspannend en comfortabel kan werken. Het is ook mogelijk om een elektrische wipstoel aan te schaffen die automatisch schommelt zodat jij je handen vrij hebt. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste wipstoeltjes op dit moment en maken ook vergelijkingen en geven we de voor- en nadelen aan.

Wanneer je een goed wipstoeltje wilt kopen dan kan het aanbod vrij groot zijn en is het lastig te kiezen. Je wilt natuurlijk dat de baby veilig kan schommelen en dat de kwaliteit goed is en ook past bij je interieur. Deze selectie hieronder hebben wij een samengesteld met diverse wipstoeltjes die goed beoordeeld worden door de gebruikers en makkelijk met elkaar kan vergelijken.

Dit zijn de mooiste en beste wipstoeltjes:

Maxi-Cosi Kori

Beste wipstoel

 • 2-in-1, relax- of schommelstand
 • Inklapbaar en verstelbaar in hoogte
 • Geschikt tot 9kg
 • 4.8 uit 5 sterren (20+ reviews)

Wij hebben de Maxi-Cosi Kori gekozen als beste wipstoel vanwege de gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit en dat ook nog eens voor een mooie prijs. Je kan kiezen tussen een schommelstand of vastzetten wanneer je de baby wilt laten ontspannen. Wat ook handig is dat je het met één hand in 3 verschillende hoogtestanden kan zetten. Maxi-Cosi heeft ook een open harnas als gordel waarbij je de baby makkelijk in het stoeltje kan leggen en vastmaken.

Doordat je het eenvoudig kan inklappen is het ook vrij compact. Zo kun je het makkelijk meenemen naar een andere locatie en is het dankzij het lichte gewicht goed draagbaar. Voor de pasgeboren baby’s wordt er ook een zitverkleiner meegeleverd en is dit wipstoeltje geschikt vanaf de geboorte tot een max. van 9kg.

Maxi-Cosi staat bekend om de goede, duurzame kwaliteit en kun je erop vertrouwen dat je een veilig en gebruiksvriendelijk product in huis haalt. Dit schommelstoeltje is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: donkergrijs, lichtgrijs en blauw en dankzij hun mooi design goed kunnen passen bij het interieur.

BabyBjörn Balance

Ergonomische wipstoel

 • Geschikt tot 13kg
 • Verwijderbare, wasbare hoes
 • 3 verstelbare hoogtes
 • 4.9 uit 5 sterren (80+ reviews)

De BabyBjörn Balance is een wipstoel die dankzij de ergonomische vorm een goede ondersteuning geeft aan de baby. Door bewegingen van het kindje gaat het schommelen en komen hier geen batterijen of elektriciteit aan te pas. Het is verstelbaar in drie verschillende hoogtes en je kunt het ook nog inklappen zodat je het makkelijk kan meenemen.

Het is ook mogelijk om de bekleding los te h maken in te wassen in het wasmachine op 40 graden. BabyBjörn staat bekend om zijn duurzame, topkwaliteit en het heeft ook nog eens een mooie uitstraling. De materialen die gebruikt zijn voldoen aan alle eisen en zijn ook veilig voor het kindje. Met dit schommelstoeltje help je de baby op een fijne manier om de motoriek te ontwikkelen.

De wipstoel is te gebruiken tot een max van 9kg. wat ongeveer 2 jaar is. Daarna kun je het veranderen in een comfortabel peuterstoeltje door de stof om te draaien. Het totale maximale gewicht is dan tot 13kg. Het is verkrijgbaar in meer dan 10+ kleuren en bij sommige modellen is er een aanbieding van een gratis transporttas.

Lionelo Otto Wipstoel

 • Elektrische wipstoel
 • 5 schommelsnelheden
 • Kan rustgevende geluiden afspelen
 • Afneembare, wasbare bekleding

Een elektrische wipstoel kan ideaal zijn voor onrustige baby’s. Zo kunnen ze sneller kalm worden door de schommelbewegingen die het maakt terwijl jij ook nog tijd hebt om de nodige dingen te doen. Het heeft ook vijf verschillende natuurgeluiden die je tijdens het schommelen kan afspelen en ook vijf snelheden die je kan toepassen bij het schommelen.

Het is mogelijk om deze wipstoel op het netstroom aan te sluiten of met 4x AA batterijen die tot wel 180 uur mee kunnen gaan. De boog met speelgoed is ook te verstellen in wisselende standen. De diertjes hebben ook een geluid wanneer deze ingedrukt worden en zorgen ervoor dat het kindje ermee gaat spelen. Een ideale wipstoel om de baby en jij tot rust laten komen.

Prenatal Nijntje

 • Geschikt tot 9kg
 • Makkelijk inklapbaar
 • Vaste en schommelstand
 • Afmetingen: 67x42x55cm

Een leuke en betaalbare wipstoel is van het merk Prénatal. Het is gemaakt van een goede, stevige kwaliteit en je kunt het gebruiken als schommelstoel in verschillende zitstanden maar het is ook mogelijk om het in een vast stand te zetten. De speelboog met nijntje is ook leuk voor het kleintje en zal ook in de smaak vallen om bijvoorbeeld als cadeautje te geven.

Het is eenvoudig in te klappen om het mee te nemen naar een andere locatie. Het gewicht is dan 2.7kg met de opgevouwen afmetingen van 78x42x20cm is het ook goed draagbaar. Het maximale gewicht is 9kg wat ongeveer gelijk staat aan 6-7 maanden en met deze prijs is het zeker een leuke en handige toevoeging aan het babyuitzet.

Chicco Hoopla

 • Geschikt tot 18kg
 • Verstelbare, wisselende speelboog
 • 4 ligstanden
 • 4.6 uit 5 sterren (40+ reviews)

Deze multifunctionele wipstoel van het bekende merk Chicco Hoopla kun je langer gebruiken dan de meeste andere ligstoelen. Eerst kun je het als wipstoel gebruiken tot de baby het gewicht van 9kg heeft bereikt, meestal rond de 6 maanden. Daarna kun je het als vaste ligstoel gebruiken en de gordel en het verkleinende kussen te verwijderen. Dan is het mogelijk om het te gebruiken voor baby’s tot 18kg.

De rugleuning kun je instellen in vier verschillende hoogtes en heeft ook dus een vaste stand. Chicco levert ook altijd goede kwaliteit en ook de bekleding kun je makkelijk losmaken om het te verschonen.Voor de ontwikkeling van de baby is ook de speelboog verstelbaar. De speeltjes kun je regelmatig veranderen zodat het telkens vernieuwend is voor het kleintje.

Little Dutch Wipstoel

 • Geschikt tot 9kg
 • Verstelbare rug en voetsteun
 • Verschillende leuke kleuren
 • Afmetingen: 76x46x55cm

Little Dutch wipstoel is een comfortabel wipstoeltje voor de baby en kun je gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden of max. 9kg. Het heeft zoals de meeste andere stoeltjes ook een verkleinkussen die je kan verwijderen naar mate de baby groeit. Het heeft een speelboog met leuk speelgoed en een 3-puntsveiligheidsgordel.

Bij deze schommelstoel is het ook mogelijk om zowel de rug- als voetsteun te verstellen naar wens. De bekleding kun je ook verwijderen om het met handwas te verschonen. Het enige nadeel is wel dat de stof van de bekleding wat sneller kan verkleuren als het een langere periode in de zon staat.

X Adventure schommelstoel

 • Elektrische wipstoel
 • Met geluid, bluetooth en afstandsbediening
 • 5 schommelstanden
 • 7 verschillende kleuren

De elektrische wipstoel van X Adventure Rocco heeft een mooi design wat goed bij het interieur kan passen. Daarnaast is het ook erg gebruiksvriendelijk en gemaakt van goede kwaliteit. Je kunt met het touchscreen of afstandsbediening de schommelstoel instellen op vijf snelheden of geluid laten afspelen via USB, bluetooth of vooraf ingestelde geluiden.

Een wipstoel die je elektrisch kunt laten schommelen kan ervoor zorgen dat de baby rustig word terwijl jij ook kan uitrusten. Met een timer kun je de stoel ook automatisch stoppen met schommelen Het nadeel is wel dat de bekleding niet losgemaakt kan worden en dat je het met een vochtige doek moet schoonmaken. Ook werkt het niet met een accu of batterijen zodat het altijd aangesloten moet zitten op het stroom of eventueel een powerbank.

BabyBjörn Bliss

 • Geschikt tot 13kg
 • Makkelijk inklappen en meenemen
 • Topkwaliteit, lange gebruiksperiode
 • 30+ verschillende kleuren

Waar de meeste schommelstoeltjes tot 6 maanden of 9kg te gebruiken zijn, kun je de BabyBjörn Bliss tot 13kg of 2 jaar gebruiken. Dit komt omdat je de stof kunt omdraaien zodat er geen gordel meer zit en het te gebruiken is als vast, comfortabel stoeltje. Het is ook eenvoudig in te klappen zodat je het kan meenemen of opbergen. De rugleuning is in te stellen op drie verschillende standen wat zorgt voor schommelen op een natuurlijke manier doordat de baby bewegingen maakt.

Deze wipstoel van topkwaliteit is ook nog eens leverbaar in meer dan 30 verschillende kleuren of materiaal combinaties zodat er altijd wel iets naar wens is. De prijs is wel duurder dan de meeste andere stoeltjes maar je haalt wel een veilig, stevig en ook een mooi design in huis. En bovendien ook nog een stuk langer te gebruiken is tot ongeveer 2 jaar.

Waarop letten bij het kopen?

Het is goed om bepaalde punten te overwegen voordat je een wipstoel koopt. Zo kun je kiezen voor een elektrische schommelstoel of de traditionele ligstoel en zijn de eigenschappen, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid ook doorslaggevend. Wij hebben hier toelichtingen beschreven over een aantal belangrijke onderdelen.

Een goede wipstoel heeft verschillende eigenschappen die de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid verhogen. Dit kan wel per product verschillen maar deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld het verstellen van de rugleuning, aanpasbaar naar een vast stoeltje maar ook een verwijderbare, wasbare bekleding. Wil je het stoeltje ook regelmatig verplaatsen of meenemen naar een andere locatie, de meeste traditionele wipstoeltjes kun je eenvoudig inklappen. Elektrische stoeltjes zijn moeilijker verplaatsbaar of mee te nemen.

Sommige modellen kun je na het bereiken van de maximum leeftijd ook ombouwen naar een comfortabele, vaste ligstoel. Hierover hebben wij meer informatie gegeven in het kopje hieronder. De veiligheidsgordel kan ook verschillen tussen een 3- of 5-puntsveiligheidsgordel.

De wipstoeltjes voldoen aan de Europese veiligheidskenmerken en is het maximum gewicht tot 9kg of ongeveer 6-7 maanden. Bij sommige merken is het ook mogelijk om het te veranderen in een comfortabel, vaste ligstoel. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de bekleding om te draaien zoals BabyBjörn of bij andere merken de veiligheidsgordel en verkleinkussen te verwijderen en het vast te zetten. Zo kun je de BabyBjörn Bliss tot wel 2 jaar gebruiken en de Chicco Hoopla ook tot max. 18kg. De prijzen hiervan zijn misschien wel duurder maar je hoeft het ook niet na 6 maanden op te bergen.

Sommige wipstoeltjes hebben een elektrische schommelstand zodat de baby sneller tot rust komt. Voor jezelf kan het ook handig zijn en kom je ook tot rust want soms kan er door een onrustige baby de nodige dingen blijven liggen en heb je weinig tijd om bijvoorbeeld het eten te koken. Zorg wel altijd dat de wipstoel onder toezicht staat zodat je altijd een oogje op de kleine hebt terwijl ze kan ontspannen in het stoeltje.

Voor de pasgeboren baby’s is een stoelverkleiner een vereiste zodat het veilig en goed kan blijven liggen. Naar mate de baby groeit kan je deze verkleiner eruit halen zodat ze op de juiste manier kan liggen. Bij het schommelen kan de wipstoel ook kan verschuiven dus is het belangrijk dat het op een goede ondergrond staat of antislip onder de het frame zit.

Let altijd op dat je een wipstoel van goede kwaliteit koopt die voldoet aan de Europese veiligheidskenmerken. Ook de veiligheidsgordel is belangrijk zodat de baby blijft liggen en niet uit het stoeltje kan vallen. In de meeste gevallen is dit een 3-puntsgordel maar er zijn ook veiligere stoelen met een 5-puntsgordel die je ook nog makkelijk kan vastzetten.

Wel of geen elektrische wipstoel

Vooraf is het goed om te weten of je liever een normale schommelstoel wilt hebben of dat een elektrische wipstoel misschien beter is. Beiden hebben verschillende voordelen en eigenschappen maar ook speelt de prijs natuurlijk een rol.

Voordelen elektrische wipstoel

 • Automatisch schommelen
 • Eenvoudig te bedienen
 • Baby is sneller rustiger
 • Verschillende schommelsnelheden
 • Heeft vaak ingebouwde speaker voor muziekjes

Vaak kun je een elektrische schommelstoel via knopjes of afstandsbediening verstellen. Zo kun je een timer instellen, schommelsnelheid veranderen of muziekjes afspelen die je ook meestal van een USB kan toevoegen of bluetooth aan telefoon kan koppelen. De baby kan hier sneller rustiger door worden en in slaap wiegen terwijl jij ook tot rust kan komen of andere dingen kan doen omdat je de handen vrij hebt.

Een elektrische variant heeft ook nadelen want het heeft stroom of batterijen nodig om te kunnen schommelen. Het snoer moet dus lang genoeg zijn om het stopcontact te bereiken of het kan zijn dat je batterijen moet aanschaffen om gebruik te maken van het stoeltje.

Voordelen gewone wipstoel

 • Verstelbare rugleuning
 • Minder gewicht
 • Eenvoudig inklappen of verplaatsen
 • Reageert beter op bewegingen van baby
 • Makkelijk meenemen op reis

Bij de gewone schommelstoeltjes is het mogelijk om de rugleuning op verschillende standen te zetten. Dit is niet bij alle elektrische varianten mogelijk dus het is altijd goed om dit na te gaan. Ook kun je het beter verplaatsen doordat het minder zwaar weegt en je hoeft geen rekening met stopcontacten te houden. Inklappen is bij de meeste stoeltjes erg makkelijk waardoor je het ook mee kan nemen als je naar een andere locatie gaat.

Deze ligstoeltjes voor baby’s bewegen ook vaak mee met de bewegingen van het kleintje. Hierdoor kunnen ze zichzelf ook in slaap schommelen maar het nadeel is wel dat je zeker in het begin ook vaak duwtjes moet geven. Een wipstoel op elektrisch doet dit natuurlijk waardoor je de handen vrij hebt maar bij gewone ligstoeltjes zal je dit toch zelf moeten doen.

Onze ervaring:

Zelf hadden wij een elektrische wipstoel gekregen als cadeau van een kennis en hier hebben wij veel gemak van gehad. Ons dochtertje was een echte huilbaby waardoor je niet vaak de handen vrij had maar deze elektrische schommelstoel was echt een uitkomst. Op de hoogste schommelstand bleef de baby zeker wel 30 minuten stil terwijl het vrolijk rond keek in de omgeving. En met wat geluk werd ze in slaap gewiegd waardoor ik rustiger kon eten of wat huishouden kon doen waar ik normaal niet aan toe kwam.

Wanneer de stoel uitstond kon je ook zelf schommelen door het duwtjes te geven. De aanwezigheid kan ook voor de baby gerust stellen en heb je ook invloed op de snelheid van het schommelen. Het is wel goed om te weten dat een elektrische variant ‘heen en weer’ schommelt en bij een normale ligstoeltje dat deze ‘op en neer’ gaat.

Helaas kan ik de wipstoel die wij hebben niet snel terugvinden op andere websites. Het is vergelijkbaar met de Bioby Wipstoel en was erg eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening en had ook verschillende ingebouwde muziekjes die je kon afspelen. Later hadden wij een klein USB-stickje gekoppeld zodat de keuze in muziekjes wat uitgebreider was. Hier naast zie je wel een foto van onze schommelstoel en heeft ook nog een boog met speelgoed die je ook kan aanpassen of loskoppelen.

De enige nadelen is wel dat er altijd een stopcontact in de buurt vrij moet zijn. Het verplaatsen gaat ook wat moeilijker en wanneer wij een paar dagen weggingen was het ook lastiger om in te klappen en meenemen. Maar de voordelen waren een stuk groter en waren blij met deze elektrische ligstoel voor onze baby.

De wipstoel van onze baby.

Tips voor veilig gebruik

 • Zet het stoeltje altijd op een goed zichtbare, veilige plaats.
 • Hou ook altijd zicht op de baby wanneer deze in de wipstoel ligt.
 • Gebruik altijd de 3 of 5-puntsveiligheidsgordel zodat er geen onveilige situaties tijdens het schommelen gebeuren.
 • Het is ook niet de bedoeling om het kindje er voor een langere periode in de stoel te laten slapen.
 • De stand van de rugleuning verstellen doe je voordat de baby erin ligt.
 • Bij een elektrische wipstoel kun je het beste gebruiken maken van een timer zodat deze automatisch stopt.
 • Wanneer de baby al zelfstandig kan zitten dan kun je de wipstoel niet meer veilig gebruiken. Vaak zit er een max. gewicht van 9kg aan wat gelijk staat aan ongeveer 6 maanden. Rond deze tijd is het ook mogelijk dat de baby al zelfstandig leert zitten en is gebruik van de stoel niet aan te raden.

Veelgestelde vragen:

Je hebt twee soorten wipstoeltjes namelijk elektrische en de traditionele stoeltjes. De elektrische modellen hebben verschillende snelheden om de baby te laten schommelen terwijl je zelf de handen vrij hebt. De normale wipstoeltjes schommelen op de bewegingen van de baby en kun je ook met duwtjes extra laten bewegen. Het grote verschil is wel dat de schommelingen bij elektrische varianten heen en weer gaan naar de zijkant, de klassieke wip- of ligstoel gaat meer op en neer.

Een wipstoel kun je gebruiken vanaf de geboorte tot een lichaamsgewicht van 9kg wat ongeveer 6-7 maanden is. De meeste stoeltjes hebben een verkleiner waardoor je al snel gebruik kunt maken van een schommelstoel. Met een gordel blijft de baby ook veilig zitten en rustig de omgeving kan bekijken.

Zorg altijd dat de wipstoel goed zichtbaar en veilig staat en dat je zelf ook goed zicht hierop hebt. De baby kun je vastmaken met een veiligheidsgordel zodat ze veilig blijft liggen. Het is echter niet de bedoeling om het stoeltje te gebruiken om te slapen voor een langere tijd. Let altijd op de max. leeftijd en mocht de baby al zelfstandig kunnen zitten dan is het zeker tijd om te stoppen met het ligstoeltje.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.