Zijligkussen baby

Een pasgeboren baby kan een voorkeurshouding krijgen wanneer het op de rug slaapt. Wanneer het kleintje op de rug ligt en het hoofdje naar dezelfde kant draait kan dit een aanleiding zijn tot een plat hoofdje. Een zijligkussen kan ervoor zorgen dat de baby op de zij blijft liggen en slapen zonder dat het terug naar de rug kan rollen. Dit kan geadviseerd worden door medisch specialisten wanneer er sprake is van een afgeplat hoofdje. Wij hebben een selectie gemaakt van de vijf beste zijligkussens die veilig zijn voor de baby.

Een zijligkussen voor baby’s bestaat uit een lang gedeelte die ondersteuning geeft aan de rug en een kleiner gedeelte voor de buik. De baby heeft dan nog genoeg ruimte om de handjes en beentjes te bewegen maar omrollen is niet meer mogelijk. De meeste modellen lijken op elkaar maar vaak zit er verschil in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dit is het overzicht met de beste baby zijligkussens:

De beste zijligkussens voor baby’s:

CarePillows zijligkussen baby

  • Geschikt voor 0-6 maanden
  • Afneembare hoes
  • Verkrijgbaar in blauw, roze of wit
  • 4.6 uit 5 sterren (15+ reviews)

Het zijligkussen van CarePillows is één van de beste in zijn soort. Het is gemaakt van goede kwaliteit en zorgt ervoor dat de baby in een goede houding blijft liggen. De baby heeft een steun aan de achterkant zodat rollen naar buik of rug niet gaat. Heeft u het advies gekregen om een zijligkussen te gebruiken voor het voorkomen van een plat hoofdje? Dan is CarePillows hiervoor erg geschikt en kan dit ook de nachtrust bevorderen omdat er minder bewegingsruimte is.

Het zijligkussen is verstelbaar in het midden naar de breedte die jouw kindje nodig heeft. De hoes is afneembaar wat het makkelijk maakt voor schoonmaken en is ook wasbaar in het wasmachine. Je kunt kiezen uit de kleuren blauw, roze of wit. Waar bij andere merken het klittenband soms zijn kracht verliest, is dit niet bij CarePillows het geval.

Doomoo zijligkussen Basics

  • Geschikt voor 0-6 maanden
  • Voorkomt voorkeurshouding
  • Afneembare hoes
  • Past in elk wiegje of ledikant

Als jouw baby een voorkeurshouding heeft dan kan dit leiden tot een plat hoofdje. Ook kan een zijligkussen ervoor zorgen dat de baby veilig en comfortabel op de zij kan liggen zonder terug te rollen. Het Doomoo zijligkussen is hiervoor een populaire keuze en heeft een goede / prijskwaliteitverhouding. De baby kan hierdoor ook sneller in slaap vallen en beter doorslapen zodat de gehele nachtrust verbeterd.

Het lange gedeelte geeft ondersteuning aan de rug en zo kan de baby ook niet terugrollen. De driehoek aan de voorkant voorkomt dat het kleintje op de buik rolt. Er is nog wel genoeg bewegingsruimte voor de armpjes en voetjes maar de baby blijft veilig op de zij liggen.

Het past in elk wiegje of ledikant. De lengte van het kussen is 40cm en de breedte is verstelbaar naar de grootte van het kindje. Eenvoudig schoon te maken door de afneembare hoes die je kunt wassen in de wasmachine op 30 graden.

Babyjem zijslaap kussen

  • Geschikt voor 0-6 maanden
  • Voorkomt omrollen
  • Afmetingen: 33x41cm

Als een kindje in de zijligging ligt en slaapt kan dit een aantal problemen voorkomen. Voor baby’s die last hebben van (verborgen) reflux, kan dit een stuk helpen. Maar ook ter voorkoming van de voorkeurshouding is het goed om de kleine op de zij te laten slapen. Het Babyjem zijslaap kussen is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte tot ze ongeveer 6 maanden zijn.

De steun in de rug en buik van dit Babyjem zijslaapkussen zorgen ervoor dat het kindje veilig blijft liggen op de zij. Dit voorkomt omrollen op de rug of buik en heeft zich al jarenlang bewezen dat het een bekend en goed product is voor baby’s. De hoes kun je ook afnemen en wassen in de wasmachine zodat alles schoon en fris blijft.

Snoozzz Slaapwikkel

  • Voor rug en/of zij slapen
  • Geschikt voor 0-24 maanden
  • Verkrijgbaar in twee maten
  • Multifunctioneel

Om een voorkeurshouding te voorkomen kun je ook gebruik maken van de Snoozzz slaapwikkel. Dit kun je in verschillende situaties gebruiken om ervoor te zorgen dat de baby vastligt en bijvoorbeeld ook niet kan rollen naar het buikje. Dit maakt het ook geschikt voor huilbaby’s of kindjes die onrustig zijn en bewegen of soms rollen in hun slaap. Door de slaapwikkel geeft dit een geborgen gevoel en heeft het een positief effect tegen reflux, buikkrampjes en dus ook een voorkeurshouding. Een goed vervolg op het inbakeren maar ook zeker om juist ervoor te zorgen dat de baby op de zij slaapt.

Deze Snoozzz slaapwikkel is een top product en erg gebruiksvriendelijk. Alleen het heeft als enige nadeel dat de klittenband niet van erg goede kwaliteit is. Zo kan het zijn als je het een tijdje gebruikt dat de klittenband niet meer goed plakt.

Novalits zijligkussen

  • Vanaf 0-6 maanden
  • Waterafstotende hoes
  • Aanpasbare lengte
  • Gebruiksvriendelijk

Het kussen bestaat uit traagschuim met daarom heen een Bamboe vezel stof wat ademend is en waterafstotend. Deze is ook verwijderbaar zodat je het eenvoudig kan wassen. Met het Novalits zijslaapkussen ligt de baby in een gezonde, veilige houding en voorkomt het ook een plat hoofdje vanwege een voorkeurshouding.

Het Novalits zijligkussen is aanpasbaar in de breedte zodat het voor iedere baby geschikt is. De breedte van beide steunen zijn 13cm. De lengte van de rug ondersteuning is 35cm en de korte kant is 20cm. Zo kan de baby nog zijn handjes en voeten makkelijk bewegen in de zijligging.

Voordelen

Meestal wordt een zijslaapkussen voor de baby gebruikt om een afgeplat hoofdje (Plagiocefalie) te voorkomen. Dit kan geadviseerd worden door een kinderarts wanneer de baby een voorkeurshouding heeft en het hoofdje wat platter begint te worden. Met een zijligkussen zorg je ervoor dat de baby niet steeds op hetzelfde deel van het hoofdje ligt maar kun je hiermee afwisselen. Daarnaast gebruikt men dit kussen ook in geval van (verborgen) reflux waar er veel last is van opkomend braaksel. Op de zij liggen kan dit verminderen en ook voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan. Kortom:

  • Het kan een voorkeurshouding voorkomen door de baby laten wisselen in slaaphouding.
  • Op de zij liggen kan ook beter zijn tegen de symptomen van reflux.
  • Kinderartsen kunnen adviseren om de baby op een zijslaapkussen te laten slapen om een plat hoofdje tegen te gaan.
  • Beweegt en rolt de baby veel, dan kan een zijligkussen of slaapwikkel ook ervoor zorgen dat het kleintje rustig ligt en beter in slaap kan vallen.

Hier kun je op letten bij het kopen

De vorm van een baby zijligkussen is een lange zijde met een kortere zijde. Hierin zijn weinig verschillen tussen de verschillende merken en deze afmetingen passen ook in elk wiegje, ledikant of co-sleeper. Wel is het goed om in de overweging mee te nemen of het kussen wasbaar is of dat het aanpasbaar is aan de grootte van de baby. Soms kan de maximale leeftijd ook verschillen

Het is altijd mogelijk dat er wat reflux naar boven komt of speeksel uit het mondje van de baby. Daarom is het goed om een eenvoudig afneembare hoes te hebben die je ook nog eens kan wassen. Bij de meeste hoezen is dit het geval en is de hoes via een rits los te maken. Deze kun je ook gewoon in het wasmachine doen en in sommige gevallen in de droger. Lees altijd wel de wasvoorschriften omdat deze kunnen variëren.

Niet elke baby is hetzelfde en er zit natuurlijk ook verschil in tussen een pasgeboren baby of bij een leeftijd van 5 maanden. Kies daarom voor een zijslaapkussen die je kunt verstellen op de breedte die jouw kindje nodig heeft. Dit kan door middel van drukknopjes of klittenband om de band langer of korter te maken en aanpassen naar wens.

De meeste kussens kun je gebruiken vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer zes maanden. Op die leeftijd kan de baby zelfstandig pogingen doen om te draaien wat er kan voor zorgen dat het kleintje misschien uit de houding van het zijligkussen geraakt. Dit kan dan weer voor onveilige situaties zorgen dus het is beter om dit te voorkomen. Lees altijd de veiligheidsvoorschriften die bij het product zitten.

Gebruik je de Snoozzz slaapwikkel dan zit hier wel een hogere maximale leeftijd aan. Deze heeft namelijk een andere werking en de baby ligt hier ook vast en kan daardoor niet draaien naar een andere positie. Deze kun je voor zowel de rug- als zijligging gebruiken.

Tips voor veilig gebruik

Heb je het advies gekregen om een van dit kussen gebruik te maken om een plat hoofdje te voorkomen of verminderen? Dan is dit zeker een goede oplossing. Je kunt dit zijligkussen ook kopen om op eigen initiatief om dit te voorkomen maar zorg wel dat je altijd in de buurt bent en een oogje in het zeil kan houden. Zeker bij wat oudere baby’s die wat sneller pogingen doen om te draaien, kunnen proberen om te rollen wat tot onveilige situaties kan leiden.

Voldoende afwisseling is belangrijk zodat het kleintje geen voorkeurshouding krijgt. Zo kun je overdag eventueel gebruik maken van het zijslaapkussen en dan ben je ook in de buurt om het in de gaten te houden. ’s Nachts zou je dan het kleintje gewoon op de rug laten slapen. Dit is een veiligere en betere positie voor de baby om een hele nacht in te liggen. Het is zeker niet de bedoeling dat je dit zijligkussen de gehele dag gebruikt en dat zou ook geen voldoende afwisseling zijn. Een kinderarts of andere specialist kan hierover advies geven. De ervaringen met een zijligkussen kunnen ook soms wisselend zijn omdat niet elke baby het fijn vind om in de zijpositie te liggen.

Veelgestelde vragen:

De meeste zijligkussens kun je gebruiken vanaf de geboorte totdat de baby 6 maanden is. Dan is het mogelijk dat de baby al kan draaien tijdens de slaap wat tot onveilige situaties kan leiden. Lees altijd de voorschriften die de fabrikant meegeeft en doe dit ook altijd in overleg met een kinderarts of andere specialist. Een slaapwikkel wat vergelijkbaar is als een zijligkussen kun je vaak wel langer gebruiken omdat daar de baby vastligt.

De baby kan vanaf de geboorte een voorkeurshouding hebben waarin ze liggen en slapen. Hierdoor is het mogelijk dat er een afgeplat hoofdje kan ontstaan. Informeer altijd bij een kinderarts of andere expert wat het beste is in deze situatie. Soms kan een zijligkussen worden geadviseerd zodat het kindje op de zij blijft slapen zonder dat het naar de rug kan rollen.

Het kan ook gebruikt worden als de baby onrustig is en alle kanten oprolt. Door een zijligkussen te gebruiken kun je het kleintje

Nee het is niet de bedoeling dat de baby de gehele dag of nacht in een zijligging ligt. Bij veilig gebruik van dit zijligkussen zorg je dat je altijd in de buurt bent en op de baby kan letten. Genoeg afwisseling is ook belangrijk en kun je bijvoorbeeld overdag de kleine op de zij laten liggen en ’s nachts op de rug. Op de rug slapen is altijd nog de meest veilige en betere slaaphouding. Door de afwisseling voorkom je een plat hoofdje en ook andere gezondheidsklachten.

Over de auteur:

Hallo, ik ben Melissa! Ik ben moeder van twee kinderen en zoals elke (toekomstige) ouder zijn wij altijd op zoek naar de beste babyspullen. Ik vind het leuk om mij hierin te verdiepen en producten zelf testen. Daarmee wil ik graag mijn onderzoek, kennis en ervaringen delen zodat anderen hiermee ook geholpen kunnen worden. Hopelijk vinden jullie genoeg informatie en tips in mijn artikelen.